Isolatie stalen koker

Michiel43

  • #1
Hallo beste klussers,
Voor de aanbouw is op de strokenfundering een stalen koker geplaatst op de hoek v/d aanbouw. De fundering van de binnenmuur is gemetseld, de buitenmuur nog niet. De koker staat in de buitenhoek van de spouw. Heb een paar vragen over de aansluitingen. Heb een foto bijgevoegd.

Vraag binnenzijde koker:
PIR platen spouwmuur ga ik nog monteren op de hoeken. Kunnen de beide PIR platen gewoon tegen de koker aangesloten worden? En PUR ertussen? Of vrijlaten? Of zijn er nog andere opties?

Vraag buitenzijde koker:
Binnenkant v/d buitenfunderingsmuur komt tegen buitenkant koker. Hoe kan ik dit praktisch oplossen?

DPC folie:
De DPC folie dient vanuit beide zijden op deze hoek aangesloten te worden over de PIR plaat heen naar beneden om onder de buitenmuur langs naar buiten te gaan. Hoe kan ik dit het beste doen en vastmaken? Zodat het zo goed mogelijk waterdicht & afvoerend is?

Alvast dank voor jullie tips!

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Beetje late reactie. Hoe ziet het er inmiddels uit?

Zo'n kolom is vaak een flinke koudebrug. Deze moet aan de buitenkant dus geisoleerd worden. Als je alleen aan de binnenkant isoleert, moet de kolom een bescherming krijgen die geschikt is voor een vochtige omgeving. Dat is de menie van nu waarschijnlijk niet.
 

Michiel43

  • #3
Dank voor je interesse en vragen. De verdere afwerking en isolatie van de kolom staat nu nog even in de wachtstand. Zodra het weer wat beter weer is wordt het buitenwerk weer opgepakt.

Mijn gedachte is het volgende: Aan de binnenzijde wordt de PIR platen verder afgewerkt tegen de binnenmuurfundering, zodat isolatie tegen binnenmuur komt. Naden met Pur schuim en aluminium folie afplakken.

De stalen koker aan de buitenzijde moet ik dus nog wel isoleren. Weet nog niet met welk materiaal ik dit het beste kan doen. Er komen aluminium kozijnen tegenaan, met 18 mm WBP plaat ertussen is de bedoeling. En aan binnenkant aluminium zetwerk tegen de 18 mm WBP plaat.

Wat is wel al weet is om 2K purschuim te gebruiken van een goed merk, deze heeft de beste isolatiewaarde.

En de buitenkant van de koker komt ook aluminium zetwerk bekledingsplaat. Met welk materiaal tussen aluminiumplaat en koker het beste geisoleerd kan worden, dat was dus ook mijn vraag? Er is ongeveer 40mm ruimte om op te vullen met isolatie. Wie heeft er tips?
 

AntonP

  • #4
Michiel43, hoe heb je het uiteindelijk opgelost? Ik heb ook zo'n stalen koker, met vierkante betimmering eromheen. Een zijde ervan zit aan buitenkant, 3 zijden aan binnenkant huis. Tussen deze vierkante betimmering zit ruimte en wil ik vullen met harde isolatie . Ik had al XPS plaatmateriaal met klimaatfolie eromheen aangebracht, klemmend tussen betimmering en stalen koker (dus zonder ventilatieruimte). Maar nu na een jaar heb ik vochtproblemen aan de kant die aan buitenzijde grenst.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
AntonP schreef:
(dus zonder ventilatieruimte).
Na de isolatie van binnenuit gezien moet er iets van ventilatie zijn met buitenlucht zijn. Is de paal rondom geïsoleerd lijkt mij dat een minder oplossing.
 

Michiel43

  • #6
@AntonP moest al weer even nadenken hoe ik dat gedaan heb, heb schetsje gemaakt. Binnenzijde koker multiplex met daartegen Aluminium hoekprofiel. Alles gekit.
Aan buitenzijde 40 millimeter pir plaat gekit. Alle naadjes goed dichtgepurd. en Aluminiumtape dichtgezet. Daartegen aluminium hoekprofiel aan de buitenzijde. Deze zit er wel een aantal millimeter vandaan en is boven en onder klein beetje open. Bewust gedaan ivm kou en warmte ventilatie mogelijkheid.

Op de aluminium profielen heb ik zowel buiten als binnen geen vocht aanslag in de winter. Pir isoleert buitenzijde en met multiplex plaat aan binnenzijde voorkom de grootste koudebrug.
Van boven is alles goed geisoleerd bij staalconstructie dak. Het zou wel kunnen dat binnen bij de multiplex in winter condens is door het koude staal van onderuit bij fundering en warmte van binnen, dat kan ik dus niet zien. Paal staat op fundering. Wel alles extra in menie gezet toen. Dpc met kit over vloerplaat en alles met Pir goed ingepakt en alu tape. Verder extra dikke koker van 10 mm dik staal gepakt.

20220320_190625.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
De temperatuur van het staal moet zoveel mogelijk gelijk zijn als de temperatuur van buiten.
Daarmee voorkom je condens.
Met daarbij in acht nemen dat de temperatuur, de warmtestroom van binnen zo min of zwak mogelijk richting buiten kan stromen.
In ieder geval moet het deel vocht doormiddel van dampremmende maatregelen worden geblokkeerd.
 

AntonP

  • #8
IMG_20220505_143102012~2.jpg
 

AntonP

  • #9
Blijf isolatie rond stalen kolom een lastig probleem vinden. De ruimte rondom de stalen paal volproppen met isolatie lijkt mij bij nader inzien niet zo'n goed idee.Maar wat is de beste oplossing?
1. Isolatie alleen aan buitenkant met dampdoorlatende folie pal achter timmerwerk buitenkant?. Er is daar vanuit de bouw dpc folie aangebracht. En daarachter (waarschijnlijk om de stalen kolom heen) steenwol. Maar daar heeft een muizennest gezeten en vanwege de ondraaglijke stank heb ik de steenwol er uitgetrokken en niet meer goed gekeken hoe het precies zat.
2. Isolatie alleen aan de binnenkant (kamer/keuken) met een dampwerende folie achter de betimmering aan de binnenkant?
3. Helemaal niets doen? Wel maximale ventilatie!
Zie bijgaande tekening. De stippellijnen zijn de van de bouw uit aangebrachte dpc-folies die elkaar overlappen.
Moet er ventilatiespleten tussen zitten? En met welk materiaal kan ik het beste isoleren? Achteraf denk ik dat de functie van de oorspronkelijke steenwol misschien (ook) geluidsisolatie is geweest .
Graag advies. Bij voorbaat dank!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
In theorie is het beschreven nu zien dat je dat in de praktijk kwijt kan.
Ik nijg naar 2. Onder-en bovenzijde iets van ventilatie.
Ik vroeg me af of je zo'n pilaar ook op foamglas zou kunnen plaatsen.
Of de vloer, foamglas en een laag beton en daar de kolom op plaatsen.
Dan heb je een onderbreking van de koude stroom vloer in de kolom.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
In dat detail kan de ruimte vol gevuld worden met isolatie. Er is m.i. geen risico op vochtproblemen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu