Dakisolatie: verwarmingsbuizen zitten in de weg bij isolatie

Opper

  • #1
Hoi,

Ik zag een paar topics hierover, maar geen ervan dekt mijn situatie. Ik ga mijn zolder isoleren door vertikaal 63x22 latten te plaatsen op de gorderingen en er 20cm glaswol achter te plaatsen. Daarna afwerken met dampremmendfolie. Voorlopig geen gipsplaten, de zolder is onverwarmd en puur voor opslag. Dak heeft geen isolatie aan buitenzijde. Onderdak is asbestplaten, die op een deel zijn vervangen door triplex. Op zich zie ik het prima zitten, heb alleen een vraag over de verwarmingsbuizen. Deze lopen vrij dicht tegen het dak aan, waardoor ze in de laag van 20cm glaswol gaan vallen. Op zich zijn ze dan mooi geisoleerd :-) Echter zijn er ook nadelen? Je kan er wat minder makkelijk bij, maar ik heb er in 12 jaar tijd nog nooit bijgehoeven.... Maar wat te doen met het dampremmende folie bijvoorbeeld? Ga ik doordat de buizen warm zijn extra risico krijgen op vocht? Zou wellicht mee moeten vallen omdat de buizen helemaal in de glaswol gaan zitten en dat dat redelijk luchtdicht gaat zijn van binnenuit door het folie? De buizen zitten nu in PE isolatiebuisje. Deze waren dichtgeplakt, maar de tape heeft losgelaten. De buizen verplaatsen is geen optie, want het is een huurhuis.

PXL_20240124_141319716.jpg PXL_20240106_102039724.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hoeveel glaswol komt er aan de koude en aan de warme kant van de buizen?
Het enige nadeel is dat de buizen aan de koude kant komen te zitten en kunnen bevriezen in de winter. Als deze buizen bijvoorbeeld alleen een radiator met thermostaatkraan op zolder voeden, dan zal er geen water doorstromen als die kraan laag staat bij een goed geïsoleerde zolder, de zolder wordt dan verwarmd door de 1e verdieping.

Persoonlijk zou ik ze iets verleggen als ze te ver naar achteren liggen, maar eigenlijk lijkt dat wel mee te vallen. Hooguit aan de rechter kant waar ze de vloer in lijken te gaan.
Wat dampscherm betreft heeft het geen invloed.
Ik zie dus geen problemen.

ps. Heb je met de eigenaar overlegd? Misschien wil die het materiaal wel betalen?
 

Opper

  • #3
Ik zou even moeten meten hoeveel cm er aan de koude kant komt te zitten. De zolder is niet verwarmd en nu in de winter veel kouder dan straks met isolatie. De ketel hangt op zolder, dus die buizen zijn altijd warm.
 

Opper

  • #4
Er 14 a 15cm glaswol komen aan de koude zijde van de buizen. Behalve inderdaad bij de bocht naar beneden, en bij de bocht langs de muur met de buren. Daar zit wat minder ruimte. Ik zou bij de rechte stukken ook de glaswol achter de verwarmingsbuizen kunnen steken. Dan zal de isolatie iets minder zijn daar, maar zitten de buizen aan de warme kant.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Prima zo, lekker inpakken. Actieve buizen zullen niet bevriezen.
Eventueel zou zo een stukje PIR plaat achter de buizen kunnen doen waar er weinig ruimte is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu