Isolatie hellend dak, uitdagend regelwerk

QuantumDot

  • #1
Beste klussers,

Afgelopen jaar heb ik samen met mijn vriendin het ouderlijk huis van mijn ouders mogen kopen, gebouwd door mijn opa begin jaren 90. We gaan de boel verbouwen en momenteel ben ik bezig op de 1ste verdieping. Hier heb ik de plafonds opengebroken om de isolatie aan te pakken. Er zit nu 6 cm steenwol tussen de kepers, en mijn plan is om hier 17 cm extra aan toe te voegen tussen de gordingen. Hierna wil ik deze afwerken met stucplaten en laten stucen.

Mijn eerste idee was om het regelwerk volledig te vernieuwen, maar na het openen van de plafonds zie ik dat de constructie nog behoorlijk solide is. Het voelt bijna zonde om dit af te breken.

Het probleem is dat de constructie is verstevigd met 'vlaggen' tussen de gordingen, met daar weer een lat aan waar de rachels aan vastzitten. Dit maakt het lastig om de isolatie mooi op elkaar aan te laten sluiten. Ook zal ik de folie erachter moeten verwijderen en eventueel de bestaande isolatie moeten vervangen.

Bijgevoegd een foto van de situatie.

Hebben jullie tips of ideeën? Hoe zouden jullie dit aanpakken? Alle suggesties zijn welkom!

Alvast bedankt voor jullie hulp!

IMG_3641.jpeg IMG_3642.jpeg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
je zult toch al het raggelwerk moeten verwijderen anders word het wel een heel gekloot om hier isolatie bij in te krijgen ook zal er een nieuw dampscherm aangebracht moeten worden dit wil je het liefst in 1 stuk doen
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Die kastjes zou ik ook maar weghalen als ze geen dragende functie hebben. Als daar achter ook 6 cm steenwol zit, of helemaal niets, krijg je het nooit warm (of kun je er achter?) Folie in het isolatiepakket wil je ook niet. Hoe is de opbouw van hte hele dak van buiten naar binnen? En hoe is het boven, is het een mansardekap?
 
Laatst bewerkt:

QuantumDot

  • #4
Dank voor jullie reacties beide.

Het raggelwerk zal los moeten. Anders wordt het inderdaad een lastig verhaal. De folie gaat er af en dan lijkt het me verstandig de isolatie tussen de kepers ook meteen te vernieuwen. Dit wordt dan een laag van 7cm (correctie, kepers zijn 7, geen 6). Samen met een nieuwe laag van ±17cm tussen de gordingen. Daarna de folie en het regelwerk er weer op.

Echter wordt het isoleren tussen de soort van 'vlaggen' een uitdaging. Dan worden het allemaal lossen stukken met waarschijnlijke flinken naden er tussen. De afstand tussen de gordingen is 1,40m. Wat is jullie advies, is de versteviging zoals aangebracht wel wenselijk of wellicht overbodig? Of zou ik dit wellicht op een andere manier kunnen realiseren?

Wat betreft de kastjes, die zal ik a.s. zaterdag eruit proberen te halen. Zo te zien is het niet dragend. Echter zie ik de kastjes in een wat moderne afwerking wel graag terug. Wanneer ik daar 17cm bij zou gaan isoleren worden ze echter te krap. Maar er zal inderdaad iets mee moeten.

Op zolder zit ik met hetzelfde. Het is een zolder ter opslag waar je net niet kan staan (zie foto). Hier zit enkel wat foam er tussen gespijkerd... De plafondafwerking zit tegen de kepers aan, hier zijn de gordingen niet uit getimmerd. Mijn idee is om de zolder te isoleren met 9 a 10cm dikke PIR platen. door op de kepers latten van 2 a 3cm dik te schroeven zouden de platen er tussen kunnen en kan hier, zoals nu, ook de nieuwe afwerking tegen aan.

Op de bovenverdieping dacht ik dat steenwol de beste optie was, omdat dit ook akoestisch isoleert. Maar wellicht dat ik in de kasten wel PIR op dezelfde manier kan toepassen.

Wat betreft de opbouw van het dak. Dit betreft natuurlijk de pannen, als dakbeschot een Eternit plaat (asbestvrij) daarna de kepers en de gordingen. De foto op zolder geeft dit wellicht duidelijk weer. Verder is het een gewoon zadeldak. (zie foto).

f3ff63b3-fd3d-4cfe-b260-bcdfb4cb9850.jpg IMG_3381.jpeg IMG_3684.jpeg IMG_3685.jpeg
 

Charel

  • #5
Ik zou in dit geval zeker ook overwegen om isolatie te laten inblazen.
Je kan dan het volledige regelwerk laten bestaan en zelfs de kastjes hoef je daarbij niet af te breken.
Eerst een dampscherm aanbrengen op de bestaande latten om daarna de gehele ruimte achter dat dampscherm en achter de kastjes vol te laten blazen met cellulosevlokken.
 

QuantumDot

  • #6
@Charel eerlijk gezegd had ik hier nog niet over nagedacht. Lijkt een goede optie, ik ga me er eens in verdiepen. Merci.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu