Isolatie onder vloer boven portiek wel/geen dampfolie

Olga90

 • #1
Hallo,

Wij wonen op de 2e etage van een portiekwoning. Onze slaapkamer zit deels boven onze onderbuurman en deels boven de portiek, welke in open verbinding is met straat en dus buiten.

We willen het deel van de vloer dat boven het portiek zit isoleren, door de houten planken tijdelijk weg te halen en isolatie aan te brengen tussen de houten balken. We stoppen niet de hele vloer vol, maar brengen een isolatiedeken aan van zo'n 10 cm dik
Waar de vloer aan de gevel grenst (dus onder de slaapkamerramen) willen we wel een strook de vloer vol stoppen met isolatie, zodat het hele stuk gevelmuur dat zich onder de vloer bevindt wordt geïsoleerd.
Mochten we in de toekomst dan een isolatie-voorzetwand willen plaatsen, dan hebben we het deel onder de vloer maar alvast gehad.

Nu is mijn vraag: zouden we hier wel of geen dampremmende of dampdichte folie bij toe moeten passen? Zo ja, welk deel? Ter plaatse van de gevel of ook de vloer?

De isolatiedeken die we hebben gekocht betreft Ecose, dat vergelijkbaar is met glaswol.

Ik ben benieuwd wat jullie denken.

Groeten,
Olga
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Waarom niet zo dik mogelijk vullen. Dampremmende folie op de balklaag.
  Mochten de planken er niet zo goed uitkomen en je wil er OSB voor in de plaats leggen kies dan voor OSB3 deze is dampdichter zodoende kan je zonder damprem de constructie maken.
   

  Olga90

  • #3
  Bedankt voor je reactie!

  We doen het niet zo dik mogelijk om geld te besparen en omdat we met deze dikte al een mooie R-waarde bereiken. Hoger heeft volgens mij niet veel nut, met de houten balken die er ook nog door heen steken.

  Onze vloer is inderdaad niet heel effen, dus we hebben multiplex platen gekocht waarmee we de boel rechter willen maken.
  Denk je dat multiplex dampdicht genoeg is?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Watervaste platen zijn dampdichter dan multiplexplaten die niet watervast zijn.
   

  Olga90

  • #5
  Oké. De multiplex platen zijn al gekocht, dus dan zouden we een dampdichte folie moeten toevoegen.

  Om er zeker van te zijn dat het probleem duidelijk is, hebben we de situatie in deze afbeelding getekend.


  We hebben namelijk nog een paar vragen:
  1. Is er een risico dat vocht uit de woning neerslaat in het isolatiemateriaal en houtrot gaat veroorzaken in de houten balken tussen de verdiepingen?
  2. Is een dampdichte folie nodig/wenselijk op de vloer van de slaapkamer? Of zou een folie zelfs kwaad kunnen?
  3. Is een dampdichte folie op een andere plek wenselijk, bijv. om de balken heen?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu