Isolatie moeilijk toegankelijke hoek van de zolder

Cornelis

  • #1
In mijn "nieuwe" huis (1960), is op zolder al bij de nieuwbouw een kamer gemaakt, twee inbouwkasten en een voorzolder. Later is er een dakkapel geplaats. Nu ik zo aan het klussen ben zie ik dat de isolatie nogal tegenvalt. Op sommige plaatsen zit er 2cm piepschuim, of er zit 4cm steenwol. Op andere plaatsen zit niks. Ik moet dus wat plafonnetjes gaan slopen om dat allemaal wat beter te krijgen.

Nu zit ik echter aan voor en achterkant met onbereikbare ruimtes. Dat is de driehoek waar het schuine dak de zoldervloer raakt. Van binnen zijn daar kleine muurtjes van een soort steenachtig materiaal gemaakt. Daar zitten ook allerlei leidingen en een radiator opgeschroefd. Dus het is niet zo makkelijk om daar een toegang te forceren.

Van onderen zou ook een mogelijkheid zijn, maar ik zit er helemaal niet op te wachten om de plafonds open te slopen.

De laatste mogelijkheid zou zijn van buiten af. Dus een stel dakpannen weghalen. Een gat zagen tussen twee gordingbalken in. Er in kruipen en isoleren tegen binnenmuurtje en vloer. En tenslotte het gat weer dicht maken en de dakpannen weer terugleggen. Dit idee spreekt me wel aan, maar misschien zie ik iets fataals over het hoofd?

het is een vrij simpel dak. Een paar horizontale balken (gordingen?) die steunen op de zijmuren en een tussenmuur. Daarop zijn latten met groef en veer geschroefd. En daarop de panlatten en de pannen.

Voor advies ben ik zeer dankbaar.
 

Fiesiekus

  • #2
Bekijk het praktisch: de 3-hoeks-ruimtes (achter de knieschotten toch?) die je beschrijft zijn allemaal omgeven door platen, muren etc. etc. etc. In principe is de lucht dus redelijk stilstaand en dus isolerend. Daar extra isolatiemateriaal aanbrengen zal best iets helpen, maar het is de vraag, ook gezien de geringe oppervlaktes, of dat veel doden aan de zijk zet.

Evt. achter de radiator, op het muurtje, warmterefelecterende folie plakken.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Lijkt mij ook.

als je het per'se goed wilt doen is het misschien te overwegen om je hele dak leeg te halen een aan de buitenzijde renopurplaat aan te brengen.
en daarna de pannen er weer op te leggen.
 

Cornelis

  • #4
Ok, dat is misschien ook wel een goed idee, gewoon niks doen :-)
Als ik ooit de plafonds in die kamertjes vervang, dan kan ik altijd nog eens van onderaf aan gaan pakken. Het stomme is, dat ik een van die kamertjes al helemaal gedaan heb, zonder aan dit isolatie probleem te denken. Dus daar zal ik niet snel het plafond weer open maken. De badkamer wil ik ooit wel eens gaan renoveren, dus dat is ook een goede gelegenheid. En de laatste kamer heeft nog een zachtbord plafond. Dat moet toch een keer, alleen al vanwege de brandveiligheid.

Nu moet ik alleen goed checken of er geen tochtgaten zitten bij de aansluiting tussen dak en muren.

Van buiten die platen erop leggen, lijkt me moeilijk, krijg je dan geen last met de aansluiting bij de buren? Liggen de pannen dan niet veel te hoog?
 

Fiesiekus

  • #5
Fiesiekus schreef:
Evt. achter de radiator, op het muurtje, warmterefelecterende folie plakken.
Dit zou ik eigenlijk sterk willen aanraden.

Als je toch alles wilt isoleren, een laag piepschuim aan de kamerkant plakken over 't hele wandje. Hoewel je dan weer met afwerken zit.
 

Cornelis

  • #6
Ik heb het nog eens goed bekeken op zolder. Het gaat om drie driehoekige ruimtes. Bij de eerste is het knieschot een multiplexplaat, waarop alleen maar een afvoer van de CV en de wasmachine zit. Dit is makkelijk even eraf te halen. De tweede ruimte zit achterin een inbouwkast. Het knieschot is hier een muurtje van een soort prutsteen. Daar kan ik ook makkelijk een gat in maken en later weer dichtmaken. Hier zitten alleen wat planken op de muur. De derde ruimte is moeilijk toegankelijk ivm radiator en electra. Maar hieronder zit een slaapkamer met een zachtboard plafond. Ik ben niet echt blij met het idee om dat plafond eruit te slopen, maar dat moet toch een keer gebeuren. Hopelijk kan ik dan wel redelijk makelijk door de zoldervloer heen breken.

Alles bij elkaar ziet het er toch wel uit als een overzichtelijke klus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu