Isolatie houten schuur

Modestine

  • #1
Beste allemaal,

In een verloren hoek in de achtertuin heb ik een schuurtje neergezet. Het is een houten frame met daarop 3cm dikke rabat delen. Er zit een hardhouten buitendeur in en 2 ramen met dubbel glas.

De fundering is als volgt: spoorbielzen rusten op een aantal plastic emmers die gevuld zijn met puin en cement. Op die spoorbielzen liggen geimpregneerde grondbalken.

Het schuurtje heeft een lessenaarsdak, en ik maak er een dakgoot op met een regenton. Het schuurtje staat aan de rand van een vlak grasveld, met de opening op maaiveld hoogte: de fundering (bielzen) ligt dus onder de grond.




De schuur zal gebruikt gaan worden als opslag voor dingen die niet mee in huis passen: fietsenstalling (voor een racefiets waar ik zuinig op ben), kampeerspullen, inclusief tent, etc: kortom: het moet niet vochtig zijn.


Over verwarming, vochtregulering en ventilatie heb ik een aantal vragen:

1) Vloer: Op dit moment ligt er grind en zand onder die spoorbielzen: ik heb 2 opties: een houten vloer en die aan de onderkant goed isoleren door er plastic folie onder te leggen tegen vocht, en xps (warmte isolerend), en daarover steigerplanken als vloer. Ik denk dat het met vocht mee zal vallen omdat de planken vloer een volledige bielsdikte (20cm) boven het zand/grind liggen
De 2de optie is om een geïsoleerd betonvloertje tussen de bielzen te storten: dit is wel bewerkelijker, maar waarschijnlijk gegarandeerd water/vochtdicht.

Wat adviseren jullie?

2) Isolatie van de wanden: Op dit moment is het plan het volgende:
- isolatie aanbrengen
- dampdichte folie
- afwerken
Goed plan?, en zal ik nog ruimte overlaten als spau? Zal ik het dak op dezelfde manier doen?

3) verwarming:
de schuur wordt misschien ook als werkruimte gebruikt: ik ben van plan een elektrische radiator te gebruiken, das vast kostbaar maar een gaskachel is geen optie. Ik kan misschien de schuur op de cv aansluiten: de schuur staat +- 8 meter van ons huis: als ik de buizen goed isoleer, zou dat dan een goed idee zijn?

4) ventilatie: hoe zorg ik ervoor dat een goed geïsoleerde schuur toch voldoende geventileerd is? Zal ik roosters plaatsen, of is het voldoende om af en toe de ramen open te zetten

5) dak: gesloten bitumeuze dakbedekking.
plan voor isolatie: isolatie, dampdicht folie, afwerken.

nogal wat vragen, ik hoop echt dat jullie me kunnen helpen, alvast heel erg bedankt!

met vriendelijke groet, Richard
 

Modestine

  • #2
Inmiddels ben ik weer iets verder:

de electriciteit is aangelegd, en ik ga deze week isoleren.
Ik maak een spau van +- 1.5cm tov de buitenwand en plaats daar de polystyreenplaten tegen. Deze zijn 6 cm dik.
Daartegen gaat dampdicht folie, en daarover underlayment of MDF.

(underlayment kost een kapitaal!, weten jullie een goed alternatief?)


ten aanzien van de vloer:
Ik ga isolatie vloerplaten aanbrengen, dampdichtfolie erover (zijltje), en daarover zo'n 6cm beton. Dit vloertje komt tussen de spoorbielzen.

Daarboven komt op de spoorbielzen een houten vloer, waarschijnlijk steigerplanken oid.
 

Modestine

  • #3


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Probeer de betonvloer helemaal aan te laten sluiten op de wanden, met dun laagje schuim ertussen. Veel vocht komt namelijk uit de bodem. Ventileren doe je met voldoende roosters die altijd open staan.

Underlayment is te vervangen door OSB, da's goedkoper, wellicht kan je ook gipsplaten gebruiken. Maar kijk vooral rond, want prijzen verschillen erg per bouwmarkt/groothandel/handelaar/internet.
 

Modestine

  • #5
Tip over de verschillen tussen aanbieders is zeer waardevol: ik kan 40% besparen op mijn 1ste aanbieder! (ik neem aan dat het not done is om verschillende aanbieders te npemen hier)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu