Berging vernieuwen en isolatie vragen.

Erwin_83

  • #1
Ik ben van plan om van de zomer de huidige berging in de tuin te slopen en een nieuwe berging met groot afdak te gaan plaatsen.

Huidige situatie, houten berging op (prefab) betonplaat, circa 30 jaar oud. Maat 2 x 3 meter ongeveer.

Nieuwe situatie wens:
Berging zelfde maat, dak aan voor en zijkant door laten lopen zodat er een dak van circa 5.30 bij 4.00 meter ontstaat. Dit is dan over de volle breedte van de tuin.

De ondergrond is zand, dus beton poeren onder de palen van het afdak is hopenlijk voldoende.

De opbouw wil ik waarschijnlijk van Douglas gaan maken.

Isoleren, wel nuttig of niet nuttig. In de berging staan onze motoren en die moeten wel netjes blijven, als werkplek blijft er dan weinig ruimte over, dus behoefte aan een warme klus plek is er niet, echter tegen het vocht moet ik dan misschien wel gaan verwarmen.

Over isoleren en waarmee is veel te lezen en ook veel tegenstrijdigheid.

Vragen ?
Dak wel/niet isoleren?
Dak isolatie aan binnen of buiten zijde?
Alleen deel berging isoleren, of hele dak zodat het wellicht wat in de warmte scheelt? Onder het afdak willen we een loungeset of iets dergelijks gaan maken.
EPDM dakbedekking of bitumen ?

Wanden isoleren ?
Pir platen of glaswol of wat anders ?

Vloer berging, ligt er al, dus kan ik niet veel meer aan veranderen.

De bedoeling is een plat dak (beetje afschot) zodat ik er zonnepanelen op kan plaatsen in de toekomst.

Iemand wat antwoorden of tips om verder rekening mee te houden.

Stoom is al in de berging, ik overweeg nog om gelijk een pvc buis van huis naar de berging te maken met extra kabels voor tuinverlichting, zonnepanelen enzo en eventueel water.
Een hemelwaterafvoer zit er al.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Hier zijn we in het algemeen eenduidig in de antwoorden hierover. Een schuur isoleren zonder verwarming heeft in principe geen zin. In theorie kan het nadelig werken omdat het binnen minder snel opwarmt en dus langer vochtig blijft. Of dat in de praktijk gevolgen heeft, ik denk het niet. Dus kwaad kan het dan niet.

Dakisolatie altijd aan de buitenkant. In dat geval is het logisch het overstek ook te isoleren, anders krijg je hoogteverschil.

Zorg dat de dakbalken zwaar genoeg zijn voor het extra gewicht van de panelen. Zeker het overstek. En ook de wanden. Denk aan de stabiliteit van het geheel.

Een overstort op het dak kan ook slim zijn.

De extra kabel/mantelbuis zou ik alleen ingraven als de tuin nog aangelegd moet worden. Want anders maakt het niet uit. Water lijkt me niet zoveel zin hebben.
 

Erwin_83

  • #3
Onder de overstek komen ook kolommen van voldoende sterkte. Ik moet nog gaan tekenen en bedenken of ik alleen op de buiten hoeken kolommen maak of ook in het midden, de totale breedte is iets meer dan 5 meter.

De hele tuin moet nog gedaan worden en als ik een extra kabel ga ingraven voor de zonnepanelen dan kan een stuk waterleiding er ook zo bij. Dan kan de buitenkraan van de gevel af en bij de berging komen, wellicht ook met een wasbakje erbij. Het stuk buitengevel waar de kraan nu zit gaat namelijk weg omdat er een grotere schuifpui in komt.

De zonnepanelen komen onder een kleine hoek, dus met beperkte ballast. Met de dakbalken hou ik hier wel rekening mee.

Een overstort komt er ook voor de zekerheid. Al kan ik het dak wel makkelijk in de gaten houden vanuit de slaapkamer mocht er water op blijven staan door een verstopping.


Tot nu toe, dak isoleren. De wanden ga ik nog over nadenken en zal beetje van de meerprijs afhangen. Als ik de binnenkant met plaat materiaal afwerk is het naderhand lastig isoleren als het dan nodig is.

Wellicht plaars ik ook wel gelijk een kleine buisventilator voor geforceerde ventilatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu