Pir isolatie voor vloer van tuinhuisje (jaja, thuiswerken, het is er weer!)

Pollewolf

  • #1
Hallo allemaal,

Net als de rest van Nederland ben ik weer aan het kijken naar manieren om comfortabel thuis te werken en mijn oog is daarbij gevallen op de 3 x 3 m blokhut in de achtertuin. Het is zo'n prefab ding (van Lugarde als ik me niet vergis), met houten wanden, een zwevende vloer, elektriciteit en dubbel glas in de ramen. De hut staat op een plaat van geïsoleerd beton en heeft een zwevende houten vloer, ongeveer 4 cm boven dat beton.

Een vriend van mij heeft PIR platen om me op weg te helpen (3 cm voor de vloer, voor de wanden en het plafond moet ik ze zelf kopen, ik zit te denken aan 9 CM daar). Ik vind alleen zoveel tegenstrijdige informatie over hoe de platen het best te plaatsen:

Is dat: direct op het beton, dan folie erover (welke soort?) en dan de vloer
Of: eerst folie (welke soort?) dan de platen en daarboven de vloer

(In beide gevallen zit er iets van ruimte tussen de platen en de vloer, maar dat is volgens mij de bedoeling toch?)

In een filmpje van Lugarde zelf gebruiken ze dampdoorlatende folie voor de binnenisolatie (houten muur, folie, pir platen, wandje ervoor). Maar ik heb geen idee of dat dezelfde volgorde is voor de vloer, of dezelfde folie.

Mijn excuses als dit echt een oliebollenvraag is, maar ik hoop stapje voor stapje beter te worden in klussen ;) Dus al jullie tips helpen me enorm op weg!

Een hele fijne dag in ieder geval! En succes de komende weken!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je vloer zal waarschijnlijk niet echt zweven, maar op houten balken liggen.
Wat is nu het plan? Vloer eruit, Pir tussen de balken en vloer er weer in?
Dan worden de balken een koude brug.

Hoe strak is die betonplaat?
PIR met aluminium aan beide kanten kan veel hebben:
Vloer en balken eruit. Pir op het beton eventueel met geschikt pur-schuim aan elkaar maken, naden met alu-tape afplakken. Dan de vloer, eventueel met een ondervloer, direct op het PIR.
 
  • Like
Waarderingen: Pollewolf

Pollewolf

  • #3
Dank je wel! Het is inderdaad geen magisch zwevende vloer :D Hij steunt op een aantal balken waar ik de pir (strak) tussen wil gaan leggen.

Mijn idee is nu om inderdaad de vloer eruit te halen, dampremmende folie erin, pir platen erin, kieren afdichten en dan de vloer terugleggen.

Ik wilde ook wat ruimte laten tussen pir en houten vloer als ventilatie, of kan ik dat beter helemaal strak leggen? (Op zich is de houten vloer gewoon de uiteindelijke vloer, dus geen extra laminaat oid, zodat het gewoon een ademende laag is).

Heel erg bedankt in ieder geval!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als ik het simuleer, vurenhout 20mm, 75mm PUR alu, tussen de balken 100x60mm, 200 mm beton op aarde.
Temperatuur binnen 20 gr. en 50% luchtvochtheid. Temperatuur aarde 0 gr. 100% vocht.
Dit een veilige oplossing.
PUR zonder cachering zou je ook kunnen toepassen dus er is veel marge, kan je wat minder nauwkeurig werken, wat betreft dampdichte folies en gestoei met kieren enz..
 
  • Like
Waarderingen: Pollewolf

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu