Isolatie aansluiting halfsteensmuur op plafond van plat warm dak

Wij laten onze bijkeuken (3x2 meter) verbouwen en ik vraag mij af hoe de isolatie van de muren moet aansluiten op plafond.

Plat dak is als volgt geïsoleerd (van buiten naar binnen):

-bitumen
-underlayment plaat
-10 cm eps (2,75 Rd waarde)
-underlayment plaat
-draagbalken
-gipsplaat

De halfsteensmuur wordt als volgt geïsoleerd (van buiten naar binnen):

-halfsteensmuur (wordt nog behandeld met damp doorlatend impregneermiddel ivm vochtoptrek vanuit de tuin)
-4,5 cm steenwol
-blauw miofol dampopen folie
-osb-plaat
-gipsplaat
-stucen

Nu blijkt dat de bovenste rand van de binnenmuur (denk zo'n 12 cm.) dus niet geisoleerd is en dat pas onder de plafond gipsplaten de isolatie en folie aangebracht gaat worden. Tegen de bovenste rand bakstenen zit overigens aan de buitenkant dampopen folie en kunststof boeideel.

Dat dit isolatie technisch onhandig is, is 1 ding maar vrees ook dat dit condensproblemen / doorslag kan geven langs de randen. Zijn mijn zorgen terecht? Er kan nu nog iets hersteld worden voordat men met de muren gaat beginnen en plafond gaat stucen.
 
Laatst bewerkt:
16444348938866346291680173240939.jpg
16444358307984275026003078105648.jpg
 
Op de tekening zie ik de kreet warmdak staan. Google nog even.
De damprem van de muren kan je nog aansluiten aan de damprem van het dak daar moet je zeker gebruik van maken.
Waarom denk je dat je niet tussen de balken isoleren
 
@Wgb : ik kan je op een paar punten niet helemaal volgen:

- wat betreft warm dak googlen: Kennelijk gebruik ik de verkeerde term? Dacht dat ad buitenkant isoleren “warm dak” constructie heet. Anyway, de opbouw van het dak heb ik in ieder geval correct beschreven.
- welke damprem vh dak? Er ligt geen folie oid onder de isolatie.
- in jouw laatste zin mist wat tekst geloof ik maar waarschijnlijk stel je de vraag waarom ik niet tussen de balken wil isoleren? Daar heb ik vanaf gezien omdat ik zoveel tegenstrijdige verhalen hierover lees dat het evt risico op vochtproblemen voor mij niet opweegt tegen het warmte voordeel.
 
Het dak is aan de binnenzijde afgewerkt volgens deze specificatie.
-bitumen, 5 mm
-underlayment plaat, ?? mm
-10 cm eps (2,75 Rd waarde)
-underlayment plaat, ?? mm
-draagbalken hoogte ?? mm
-gipsplaat, ?? mm
Underlayment, isolatie, underlayment denk ik aan een sandwichpaneel.

-halfsteensmuur (wordt nog behandeld met damp doorlatend impregneermiddel ivm vochtoptrek vanuit de tuin) 100 mm
-4,5 cm steenwol
-blauw miofol dampopen folie
-osb-plaat 18 mm
-gipsplaat 10 mm
-stucen 5 mm
Met deze maten de constuctie gesimuleerd. Veel vocht maar met een redelijke droogtijd van 38 dagen.
Zolang het niet vriest is het te doen.
 
@Wgb : underlayment platen zijn geen sandwichpanelen al is het nu wel een soort sandwich geworden. Platen zijn geloof ik 22 mm (standaard spul) , draagbalken zijn geloof ik 80 x 15 mm oid.

Zolang het niet vriest is het te doen? Bedoel je dat de isolatie te dun is? Kan ook twee isolatiedekens van 4,5 cm erin proppen maar de ruimte om op te vullen is slechts 4,5 cm. Maar het gaat mij vooral om de aansluiting tussen muur en plafond. Lijkt mij niet wenselijk dat de gipsplaten nu met de rand tegen de bakstenen aan zitten zonder dampscherm er tussen.
 
Meer isolatie erin proppen dan eigenlijk past heeft alleen een negatief effect, dus dat zeker niet doen. Buiten het feit dat de isolatie wel heel dun is: het voldoet niet aan de renovatie-eis van het bouwbesluit, of met de hakken over de sloot. Sowieso lijkt het me een slecht idee om het met deze beperkte isolatiewaarde te isoleren; je zult in de toekomst uiteindelijk alles weer opnieuw moeten gaan doen. PIR zou in dit geval al veel beter zijn.

Naar mijn mening is de opbouw van de muur overigens ook verkeerd: de dampopen folie hoort tussen de muur en de staanders, en aan de binnenkant hoort een dampdichte folie geplaatst worden. De plek waar die folie nu geplaatst gaat worden, heeft die geen enkel nut.

De muur hoort ook bij de dakbalken geïsoleerd te worden.
 
Laatst bewerkt:
@Impie : wat betreft opbouw dampscherm e.d. zie ik zoveel variaties en discussies dat we hier niet goed uit zijn gekomen. Volgens mij is er nu een kans dat de isolatie vochtig kan worden maar het kan er ook weer uit condenseren. De gipsplaten en OSB-platen zijn in ieder geval beschermd. Muur zal later ook dampopen geimpregneerd worden. PIR-platen had beter geweest inderdaad maar dan moet je volgens mij ook anders te werk gaan.
De bouwvakkers verzocht om de gipsplaten te verwijderen en de bovenste delen zijn nu in ieder geval wel geïsoleerd waar het eerst niet het geval was.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu