Isolatie dak + dampremmende folie aansluiting

Klusserik-2019

  • #1
Goedendag allen!

Als ik start met klussen, raadpleeg ik altijd eerst het Klusidee forum. Alvast dank hiervoor, ik krijg vaak goed advies.

2 jaar geleden heb ik een woning gekocht met bouwjaar 1932. In 2 jaar tijd heb ik het huis verbeterd. Deze winter heb ik mijn dak / zolder geisoleerd. Op mijn zolder was het voorheen erg koud en je voelde de wind waaien.
Allereerst heb ik het dakraam vervangen met een kanteldakraam, eentje met dubbelglas.

De opbouw van het dakopbouw was als volgt (van buiten naar binnen), dakpannen, tengels, folie met aluminium, dakbeschot en vervolgens gordingen/spanten.

Voordat ik begon heb ik het aluminiumfolie met vlinderboor geperforeerd, om de 500mm.

Tussen de gordingen/spanten heb ik vuren houten planken geplaatst, hoogte 125mm. Deze planken hangen ongeveer 25mm vrij van het dakbeschot. Vervolgens heb ik de planken bevestigd zodat ik het glaswol met dikte 130mm er tussen kon klemmen. Daarna heb ik er een dampremmende folie tegen aan geniet en alles afgeplakt.

Ik heb alleen mijn twijfels. De isolatie eindigt beneden, tegen de houten balken en de zoldervloer. Het dampremmende folie loopt niet verder en eindigt ook daar. Met glaswol heb ik zo goed als mogelijk de hoek tussen vloer en dak gevuld met glaswol.
Aan de ene kant aan de onderkant van binnenkant dak zie een IPE/HEA-profiel. Dat is van een aanbouw.
En aan de andere kant van het dak zie ik de bovenzijde van plafond dakkapel. Op de bovenzijde ligt ook glaswol.

In theorie kan er alsnog vocht via die opening ontsnappen en dan ontstaat er een condens locatie. Het beste is natuurlijk om een dampremmende folie vanuit het plafond (verdieping lager) door te trekken, maar bijna onmogelijk om die 100% af te dichten.
Wat kan ik er het beste aan doen?

Zie de foto's 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dit is altijd lastig. In hoeverre moeilijk berijkbare aansluiting beslist luchtdicht moeten zijn is voor iedereen een vraag.

Ik bedoel vooral het dampdicht afwerken van de kopsekanten, de hoogte van de isolatie bij aansluitigen van vloeren, muren en nok, daarover wordt nooit is gezegd. Er wordt wel geadviseerd de nietjes waarmee de damprem is vastgezet af te plakken. :o

Zelf zou ik de damprem, als ik een wol zou gebruiken, bij de aansluiting van de vloer volgens het schetsje aanbrengen. Eerst een losse strook tegen het dakbeschot en deze later op de dampremmer van het vlak aanbrengen. Of het beslist noodzakelijk is weet ik ook niet misschien komt er ooit antwoord op.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu