Is beltrafo te vervangen door extra groepen?

Gebruikersnaam1001

  • #1
Onze huidige groepenkast is vol maar er zit wel een ongebruikte beltrafo in die we niet meer nodig hebben.

Ik heb een extra groep (eigenlijk liefst twee) nodig die ik nu niet kwijt kan.

Is het mogelijk om op de plaats van de beltrafo een tweetal nieuwe groepen te plaatsen? Zo niet, wat zijn de andere mogelijkheden om een tweetal groepen toe te voegen?

1626263917046.png
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ja dat kan. Daar kunnen 2 extra groepen komen. Voorheen mocht je max. 4 groepen achter 1 aardlekschakelaar maar die norm is inmiddels afgezwakt.
 
  • Like
Waarderingen: Gebruikersnaam1001

Gebruikersnaam1001

  • #3
Top! Het gaat om groepen voor buiten dus ik zou er dan sowieso aardlekautomaten in willen zetten
 

ABCDE

  • #4
Fatsoenlijke aardlekautomaten zijn twee modules breed, dus dan past twee niet. Je kunt er ook een kast naast hangen, dan heb je ruimte zat.

Is nr. 5 van de PV cowboys? Is dit een 3x25 installatie? Dan hoort nr. 8 er ook niet in.

@Vonken_trekker is de 2020 versie al aangewezen dan?
 

Gebruikersnaam1001

  • #5
@ABCDE kan je een toelichting geven op "fatsoenlijke". Ik weet dat het niet de bedoeling is op klusforum merken te noemen, maar op de grote elektra webshops zie ik aardlekautomaten van één module breed (1-polig+nul 16A B-kar 30mA). Zijn deze niet bruikbaar dan?

Ter informatie, de ene groep wil ik een airco op aansluiten, de andere de tuin (schuur/veranda).
 

ABCDE

  • #6
De 1 moduul brede aardlekautomaten zijn spanningsafhankelijk en voor de meeste huistoepassingen niet toegelaten. Is net een paar weken geleden een leuke discussie over geweest in dit subforum.

Ik heb dat laatst ook nog eens nagevraagd bij een van de grotere verkopers. Die beweerde dat ze uitschakelen als je de nul aan de voedende zijde er af trekt. Maar het showroommodel bewees al zijn ongelijk...

Merk ook op dat alle A-merken geen type A P+N aardlekautomaten hebben van 1 module breed.
 

Gebruikersnaam1001

  • #7
@ABCDE oké bedankt ik zal eens zoeken op het forum. Het viel mij inderdaad ook op dat het A merk dat nu in mijn kast zit ze niet verkoopt en een goedkoper alternatief wel. Dat geeft wel te denken inderdaad...
 

ABCDE

  • #8
Ziet er trouwens uit als een moderne Eaton Systeem 55 kast wat je nu hebt. Daar verkoopt Eaton ook een verhogingsstuk 165mm voor. Die heeft ook een DINrail van 12 modules breed. Dan hoef je niet een kast er naast te zetten. Ook zeer aantrekkelijk geprijsd. Waarschijnlijk wel meer werk om er tussen te krijgen...
Zie 8711426321670

Eventueel combineren met verhogingsstuk 55mm om meer ruimte voor bedrading te krijgen. Zie 8711426421578
 

Gebruikersnaam1001

  • #9
@ABCDE dat is inderdaad een handig component om toe te voegen maar daar wordt het in ons geval wel een erg serieuze klus van. Als ik dat kan voorkomen zou ik daar wel blij van worden.

Een enkele alamat voor zowel airco's als schuur/buiten zou ook nog acceptabel kunnen zijn. Gescheiden vind ik netter maar ik zal de slaapkamer airco's zelden gelijktijdig met gereedschap in de schuur gebruiken verwacht ik. Daarnaast zitten de airco's achter een werkschakelaar zodat ze altijd afzonderlijk spanningsloos gemaakt kunnen worden.
 

Gebruikersnaam1001

  • #10
@ABCDE de discussie op het forum waar je aan refereert heb ik via de zoekfunctie helaas niet kunnen vinden. Ik heb het de webshop gevraagd maar verder dan het onderstaande antwoord komen ze dan (enigszins te verwachten) ook niet...

1626351800693.png

1626353306162.png
 

Gebruikersnaam1001

  • #12
@Tom345 ah bedankt voor je reactie, handig leesvoer. Ik denk niet dat ik de vraag aan de webshop hoef te stellen als ik dat zo lees. Het betreft exact dezelfde automaat als ik op het oog had en hij lijkt vrijwel zeker spanningsafhanklijk.

Daar zou een webshop die aan consumenten verkoopt wel wat helderder over mogen zijn. Aan de andere kant misschien bevestiging dat ik als consument deze zaken eigenlijk niet zelf zou moeten ondernemen.

Dan wordt het in mijn geval dus toch een A merk en 2 modules breed want ik schrok inderdaad een beetje van de prijs van de Siemens ;-)
 

ABCDE

  • #13
Ik dacht dat die Siemens type AC was, maar inderdaad type A, dat valt dan weer mee. Maar de prijs... hehe

In installatiehandleidingen voor airco's wordt ook wel eens type F voorgeschreven... dan kun je pas echt schrikken van prijskaartjes.

Gebruikersnaam1001 schreef:
Aan de andere kant misschien bevestiging dat ik als consument deze zaken eigenlijk niet zelf zou moeten ondernemen.
Hetzelfde is van toepassing op die ETI aardlekautomaat die er in zit. Die wordt veel geplaatst door PV cowboys maar er zijn ook installateurs die zulke dingen ophangen. Ik zegt altijd 'wat je zelf doet, doe je beter'. Laatst nog een kast gezien die was opgehangen door een 'erkend installateur' waarbij de nullen na de aardlekschakelaars weer samengevoegd werden :mrgreen:. Installateur weet uitvallen van uitschakelaars aan defecte apparaten van de eindgebruiker. De eindgebruiker heeft de beste man vriendelijk doch dringend verzocht om dan maar een demonstratie met zijn eigen apparaten te geven om die beschuldiging te staven.
 

Gebruikersnaam1001

  • #14
@ABCDE de ETI is inderdaad geplaatst door de partij die de panelen geïnstalleerd heeft ja. Was mij er niet bewust van dat dit niet goed is en ook niet dat het cowboys waren.

Al was een voorteken misschien wel dat de 35A hoofdzekering eruit klapte tijdens de werkzaamheden. Daar zit nu dus geen zegel meer op...
 

ABCDE

  • #15
Naja, ik ben makkelijk met het strooien met wat negatieve bewoordingen, maar dat ze je achterlaten met onverzegelde hoofdzekeringenkast staaft de term toch wel...

Volgende keer dat je netbeheerder langskomt riskeer jij een boete. Enkel verzegelen staat vaak nog wel voor 65 euro in de prijslijst.

Maar dat ze het voor elkaar gekregen hebben de hoofdzekering aan te spreken duidt ook wel op foute aansluiting in de kast. Wellicht voor de hoofdschakelaar...? Dat mag ook niet. Hoofdschakelaar uit, kap er af en en dan kun je het zo zien.

Normaliter sluit je deze kasten aan met de draden vanuit de meter rechtstreeks op de hoofdschakelaar. Maar soms wordt er wat geknoeid en dan wordt er eerst op de blokjes onderin aangesloten en pas daarna op de hoofdschakelaar waardoor het voor de PV cowboys makkelijk wordt om voor de hoofdschakelaar aan te sluiten. Prefab uit de fabriek gebruiken deze kasten die blokjes niet, als ze er al bij zitten... Indien dit bij jou zo zit hebben ze wellicht sluiting gemaakt bij het aansluiten op die blokjes... die dus niet spanningsloos te maken zijn indien ze voor de hoofdschakelaar zitten.

Heb je wel de verplichte sticker van PV teruglevering?;
1626362479590.png


Als het een 1x35A installatie is ontbreekt strikt genomen ook nog de bescherming voor de aardlekschakelaars die de boel op 40A limiteert. Maargoed, dat begeeft zich wel heel erg in de onwaarschijnlijkheden..
 
Laatst bewerkt:

Gebruikersnaam1001

  • #16
@ABCDE bedankt voor de uitleg. Om het verhaal compleet te maken staat bij Stedin mijn installatie bekend als 1x25 maar hij bleek dus 1x35 te zijn (wat de verwachting al wel gezien alles wat er in zit). Hij was wel verzegeld voor hij eruit klapte dus mogelijk alleen administratief niet in orde bij Stedin dat weet ik niet. Die boete ging ik later pas over nadenken, PV zit er inmiddels 1,5 jaar dus daar kan ik niet zoveel meer mee qua zegel.

De installateur die de PV installatie deed maakte zelf de opmerking dat hij er was uitgeklapt door een hele stomme fout van hem. Ik meen inderdaad dat hij sluiting maakte op een onderdeel dat onder spanning stond. Hieronder nog enkele detailfoto's zonder kap.

Om terug "on topic" te komen, ik ben dan nu van plan een Eaton 16A aardlekautomaat aan te schaffen op de plek van de beltrafo. De twee 2.0 kWh airco's gaan samen op deze groep. In theorie is dat te veel, in de praktijk trekken ze deze piek nooit en zit de belasting veel lager mede doordat we ze alleen op "silent mode" gebruiken. Klinkt dit logisch of is het totaal "not done" om dit zo aan te pakken?

De sticker heb ik niet, waar hoor ik deze te plakken? Dan ga ik er achteraan... Heb de panelen wel aangemeld bij Stedin destijds.

1626365188064.png


PXL_20210715_160122346.jpg
 

Gebruikersnaam1001

  • #17
PS: schrik niet van het kroonsteentje linksboven. Deze is tijdelijk op de bedrading van de deurbel omdat ik daar nu icm Eufy mee bezig ben.
 

ABCDE

  • #18
Ja, dat ziet er uit alsof er iemand met een blanke schroevendraaier sluiting heeft gemaakt tussen fase en de blanke nul-kamrail onderop de aardlekschakelaars. Daar hoort natuurlijk gewoon een exemplaar met isolatie te zitten.

Kan zo op de foto's niet zien waar die ETI aardlekautomaat aangesloten is, maar ik vermoed ook onderin. Blokjes zitten wel na de hoofdschakelaar.

De upgrade naar 35A is dan wellicht ook wel gedaan door je PV installateur. Hij heeft niet gezegd dat je de netbeheerder opnieuw moet laten verzegelen?
 

Gebruikersnaam1001

  • #19
@ABCDE ik heb hem voor het eerst weer open nu en had inderdaad al het idee dat daar isolatie hoort. Nu je dat zo zegt neem ik mij inderdaad te herinneren dat de PV man ook al aangaf dat daar isolatie hoort te zitten. Zal eens kijken of ik dat los kan kopen.

Ik heb de defecte 35A meegenomen toen ik een nieuwe ging kopen (ja ook nog zelf betaald) dus vermoed niet dat ze hem sneaky verwisseld hebben. Met alles wat er verder al in het huis zit (pa inductie, Quooker, twee ovens, airco) zou het mij wel verbazen als het eerst 25 was.
 

ABCDE

  • #20
Die airco's van 2 kW is zeker 2 kW koelvermogen? Die pakken nog geen 1 kW per stuk elektrisch.

De kamrail die je zoekt voor die nul is "kamrail vork 3-voudig steek 35,6mm" Waarbij 35,6 meestal afgerond wordt naar 36. Dingen kosten nog geen 2 euro.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu