Beltrafo vervangen voor video deurbel

Goedenavond,

Momenteel heb ik een 8V 1A beltrafo in mijn groepenkast. Hier is een aansluitset aan verbonden wat te zien is op de foto’s (4 zwarte draden in totaal). Zie onderstaand:

92B2EA73-9B82-476D-AEFA-DC0B7BD1B9A2.jpeg

IMG_4724.jpeg

IMG_4722.jpeg

IMG_4733.jpeg


Nu wil ik er een EMAT beltrafo in plaatsen en is mijn vraag als volgt: kan ik de aansluitset simpelweg losmaken van de huidige beltrafo en vastschroeven op de nieuwe EMAT beltrafo ? Met andere woorden, kan zo’n set gewoon op een andere trafo van een ander merk worden geplaatst?

En nog een vraagje: ik heb een elektromechanische gong die in het circuit zit maar die ik wil gaan overslaan. Hoe doe ik dit precies? Er komen twee draadjes uit bij de gong.


Alvast bedankt voor de hulp!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik ben op zoek naar het stukje over de video deurbel.... welk merk is dat?
En waarschijnlijk hoef je niet eens een video deurbel op een travo aan te sluiten.
 
Denk dat die trafo niet gaat werken. Je hebt volgens de specs minimaal 10VA ampère AC nodig en de beoogde trafo geeft slechte 8VA.

Screenshot_20240926_084355_Chrome.jpg


En ka verder is het gewoon een kwestie van aansluiten, de juiste 2 kabeltjes vinden. Degene die de constante stroom afgeven richting de oude beldrukker/knop (even meten).
De gong kun je gewoon weglaten en de draadjes aldaar losmaken en afdoppen of de hele kabel verwijderen, dan bij de gong losmaken en bij de trafo loslaten/niet opnieuw bevestigen en verwijderen.
 
Bij Eufy draait het alleen om de volt, deze trafo is dus geschikt.

Het is verder toch gewoon een kwestie van die 4 zwarte kabeltjes op de foto loskoppelen en aansluiten op de nieuwe trafo?

Bij de bestaande gong wil ik de draadjes gewoon loskoppelen en aan elkaar doorverbinden om de serie in stand te houden, dus niet helemaal verwijderen. Hoe is dat het beste te doen?
 
Mijn eufy deurbel zit op 8v 1 amp.
Het is een kwestie van de draadjes bij de belknop te verbinden met de eufy. Wat de eigen gong betreft, deze kun je uitschakelen in het menu van de eufy.
 
Ja daar doet hij het ook op. Maar ik heb niet het idee dat de batterij voller raakt. Of hij houdt de batterij gelijk, of de batterij raakt sneller leeg dan dat de trafo bij kan laden.
 
Dat blijkt ook uit de gegevens van de site van de fabrikant:
Opmerking: Voor de bedrade modus moet de batterij worden geïnstalleerd en moet een stroombron van 8 tot 24V en >10VA worden aangesloten.
Officieel is een trafo van 8VA (8Volt en max. 1A) dan te zwak (zoals @Kajee hiervoor terecht ook al opmerkte). Dat het soms wel daarmee werkt is dan min of meer toeval, dan heeft het betreffende trafo net iets meer reserve of de netspanning ter plaatse is net iets hoger.
Of er is iets anders aan de hand waardoor de batterij niet wordt opgeladen, dat is vanzelfsprekend niet zomaar op afstand vast te stellen.

Het handigst is toch om een net even zwaarder trafo te kopen en die te installeren. Sluit je dat gewoon als oorzaak uit. Een trafo voor 8-12V met max. vermogen ca 12-15VA kost niet zo enorm veel meer, zeker niet als je de prijs van de deurbel daarbij in ogenschouw neemt.
 
Toch vreemd dat er zelfs vanuit eufy zelf, verschillende specificaties gemeld worden, mijn screenshot waar 16-24 (AC) volt genoemd wordt, en de info die @Kees van de site plukt, waarin 8-24 volt staat.
 
Die trafo is nog steeds max. 8VA en dat is volgens de specs van de fabrikant van de video-deurbel niet geschikt.
Het max. vermogen van het trafo moet boven de 10VA zijn.
Daarbij maakt het in principe niet uit of je 8, 12 of 24 V gebruikt, de max. stroom zal zich daaraan 'aanpassen'.
Max. stroomwaardes bij max. 8VA zijn bij 8V: 8/8=1A, bij 12V: 8/12=0,666A, bij 24V: 8/24=0,333A
Bij max. 10VA bij 8V:10/8=1,25A, bij 12V: 10/12=0,833A, bij 24V: 10/24=0,417A.

Hiervoor geldt weer hetzelfde als hierboven al gezegd: het kan zijn dat het bij aansluiten op 12V of 24V wél goed gaat, maar zekerheid op dat gebied (of in elk geval recht op klagen bij de fabrikant of leverancier van de deurbel) heb je alleen indien het trafo aan die minimum specificaties voldoet.

Er zijn voldoende trafo's te koop met een max. vermogen van 12VA of 15 VA, dus waarom dan een trafo kiezen met een zo krap max. vermogen? Vanwege net iets goedkoper? Ik zou dat niet doen, maar ik moet er meteen bij zeggen dat ik geen enkele ervaring heb met video deurbellen. Maar ik heb heel veel ervaring met berekeningen aan spanningen, stromen, vermogens etc, alles wat met elektro(nica) te maken heeft.
 
Heel erg bedankt voor de duidelijke reactie, hier heb ik wat aan! Het is echt niet om te besparen, ik probeer het alleen maar te begrijpen en wil de juiste trafo aanschaffen :). Heb van alle kanten de EMAT aangeraden gekregen, maar die voldoet dus officieel niet.

Ik vermoed dat deze dan wel goed is, klopt dat? Past dan ook mooi in mijn Eaton meterkast.


Ik hoor het graag! Alvast bedankt weer
 
Ja, 18VA lijkt me ruim voldoende, althans afgaande op de bij de specs vermelde waarde voor spanning en vermogen van de trafo.
De specs van de trafo vermelden bij 12V: max. 1,5 A, dus dat zou moeten kunnen lukken. Werkt het daarmee nog niet, dan is er wat anders aan de hand.
 
Bedankt! Dan ga ik die bestellen. Waarschijnlijk lukt het daar wel mee hoor.

Kunt u misschien alleen nog bevestigen dat het een kwestie is van de oude Eaton trafo loskoppelen van de aansluitset en de nieuwe Eaton trafo met dezelfde aansluitset aansluiten (zie mijn eerste bericht)? Beide trafo’s zijn dus van het merk Eaton.
 
Ik kan niet goed beoordelen, of de betreffende draadjes correct aangesloten zitten volgens de voorschriften van Eufy. Ik heb daar, zoals ik al noemde, geen ervaring mee en ik kan ook niet zien waar de zwarte draadjes bovenaan die trafo naartoe gaan.

De onderste draden, die op de 230V aangesloten zitten, kun je in elk geval zonder meer overzetten naar de nieuwe trafo, maar let erop dat je dat trafo op de juiste manier op de rail zet. Dus óók met de 230V kant naar onderen.

De bovenste draden: als ik ervan uitga, dat de deurbel het op dit moment met die aansluiting correct doet, maar alleen de accu niet (voldoende) opgeladen wordt, dan zou je zonder meer die twee draden op de aansluitpunten van de nieuwe trafo kunnen zetten, maar dan wel de twee (van de drie), waarbij aangegeven staat: 12V. Dat zijn dus de buitenste aansluitingen. De middelste blijft ongebruikt (draai wel even het schroefje daarin vast, het staat zo slordig als dat op zeker moment los in de installatiekast slingert, doordat het doortrillingen steeds losser is gaan zitten). Dan zou het zaakje naar mijn idee moeten kunnen werken.

Hoe de bedrading verderop loopt en of daar eventueel de normale bel nog in serie mee hangt (en of dat toegestaan is), weet ik niet en dus kan ik er ook geen advies over geven. Zou een en ander nog niet willen werken, dan lijkt het me toch verstandig om er iemand bij te halen die net wat meer kijk op dergelijke dingen heeft en bij voorkeur ook over een multimeter beschikt (en weet hoe ermee om te gaan).

Ik wens je succes!
 
  • Like
Waarderingen: Saartje22

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu