Intergas Kombi HR 36/30 met storingscode 5 en brommen

Marcm

  • #1
Hallo,

Na verscheidene fora afgezocht te hebben, ben ik al veel vergelijkbare problemen tegengekomen, maar helaas nog niet exact het volgende probleem met mijn ketel.

1. Ketel gaat zwaar brommen bij het douchen. Niet bij gebruik van gewone tapkranen en ook niet bij de cv functie. Alleen bij het douchen. Dit gebeurt al meer dan een jaar, maar het lijkt erger te worden.

2. Het brommen vind plaats om de circa 10-20 seconden en duurt dan steeds zo'n 1-2 seconden.

3. Na zo'n 10 keer gebromd te hebben, valt ie in storingscode 5. Na de reset werkt ie weer prima.

4. Als ik tijdens het douchen de kraan wat dichter draai tot een minieme straal, houdt het brommen op of durt veel langer eer het weer terug komt. Op andere fora lees je vaak dat het brommen juist gebeurt bij lage waterafname, vreemd.

5. Tapwater staat ingesteld op 60 graden.

6. Bij binnenkomst van de waterleiding in de woning heb ik een pomp laten monteren om de waterdruk iets te verhogen. Alhoewel ik aanneem dat dit niet het probleem is aangezien er geen probleem bij gewone tapkranen zijn, vermeld ik het voor de zekerheid toch maar even.

7. type ketel: Intergas KombiHR36/30 uit 2004.

De ketel heeft recentelijk een onderhoudsbeurt gehad, maar monteur kon niets afwijkends vinden. Wie o wie kan mij helpen met het oplossen van het pobleem?

Alvast bedankt
Marc
 

Xr8

  • #2
Wellicht een foutieve afstelling van het gasblok? Dit hoort normaliter bij een onderhoudsbeurt afgesteld te worden.

Kan voorkomen dat de ketel maar op een bepaald toerental van de ventilator problemen geeft. U heeft een ketel met redelijk wat vermogen, waardoor deze tijdens tappen mogelijk terug moduleerd. Hierbij komt deze mogelijk door een gebied waar de afstelling niet goed is.

Code 5 bij intergas is vlamfout. Kan ook nog de ontsteek/ionisatiepen zijn of een verstopte condensafvoer. Ook hier wordt normaliter na gekeken bij onderhoud. Hiervoor moet de voorplaat dmv de inbusbouten losgedraaid worden.

Succes.
 

Marcm

  • #3
Dank voor uw reactie.
Ik zal de monteur eens vragen of het gasblok afgesteld is en de condensafvoer gecontroleerd is.
De ontsteek/ionisatie-elektrode is vervangen bij het onderhoud.

Hoe is het overigens te verklaren dat het alleen bij douchen gebeurt en niet als de warmwater kraan in bijv de keuken openstaat?

Zou het ontbreken van een syphon ook een oorzaak kunnen zijn?
 

Jorklius

  • #4
Lijkt op een niet goed afgesteld gasblok. Deze klacht komt vaker voor en dan voornamelijk op laaglast. Laat de monteur er toch maar ff goed naar kijken. Kan ook zijn dat er evt een defect is met de brander :?:
 

Jorklius

  • #5
Er zit toch wel een sifon direct aan de ketel dit kan het namenlijk ook veroorzaken. gewoon die grijze tuit van Intergas zelf :mrgreen:
 

Xr8

  • #6
Als het goed is dan zijn er twee sifons in het verhaal aanwezig.

De eerste sifon zit onderaan de ketel, deze vangt als eerste het condenswater op. Deze kan vervuild zijn. Is simpel zelf even te demonteren en eventueel te reinigen. (hoort bij onderhoud)

Deze sifon hoort vol water te staan en zorgt ervoor dat er geen rookgassen naar buiten kunnen komen in de ketel ruimte en dat er geen rioolgassen in de ketel kunnen komen.

De afvoerslang van deze sifon hoort in een afvoer terecht te komen dmv een open verbinding. Maw de ketel mag niet met een dichte verbinding op het riool aangesloten worden.

Deze afvoer zit normaal gesproken weer met tussenkomst van een sifon op het riool aangesloten. Deze sifon zorgt dat er geen stank ontstaan in het vertrek.

Succes.
 

Freekcv

  • #7
Laat de monteur evenkijken of de branderpakking nog wel goed is.
kan hij prima meten. als deze slecht is kan kij rare problemen veroorzaken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu