Intergas HRE ketel alleen gebruiken als warmwatervoorziening.

Hallo,

Ik ben nieuw op dit forum dus vergeef mij mocht ik fouten maken....
Na gezocht te hebben op Google kan ik een antwoord op mijn vraag niet goed vinden. Ik weet inmiddels dat ik de verwarmingsfunctie van mijn Intergas HRE ketel kan uitzetten en alleen als warmwatervoorziening kan gebruiken.

Waarom zou ik dat willen? Omdat er over 2 weken airco geinstalleerd wordt om ons huis te gaan verwarmen. Op de lange termijn wil ik dus ook van de ketel en cv installatie af maar dat is voor de toekomst.

Wat ik nu graag wil weten is of er ook energie(gas/elektriciteit) bespaard wordt door de verwarmingsfunctie uit te zetten. Bv. doordat de pomp niet hoeft te draaien of dat er minder gas gebruikt wordt omdat de ketel alleen warm water hoeft te verzorgen. Ik ben niet thuis in deze materie en vraag het dus hier. Tips en waar ik op moet letten zijn ook van harte welkom.

Bijvoorbaat dank
 
Je geeft denk ik zelf het antwoord al: met de ketel op zomerstand gebruik je geen gas voor het CV gedeelte, maar bij gebruik van warm tapwater nog wel. Maar dat bereik je ook wanneer je de kamerthermostaat op 10 graden, of uit, zet.
 
  • Like
Waarderingen: bebos
Bedankt voor je reactie. Ik snap dat bij niet verwarmen geen gas verbruik, alleen voor de heetwater voorziening. Wat ik mij afvraag echter of er een circulatiepomp draaiende wordt gehouden die de nodige elektriciteit gebruikt. En of er gas wordt gebruikt om de boiler op temperatuur te houden ook al is er geen vraag naar verwarming. Ik ben bezig met verduurzaming en let ook op de kleintjes. Zelfs het bonenkoffie apparaat gaat tegenwoordig van de standby af. Net als de tv en de Ziggo ontvanger (stroomvreter). Ik wil nog kijken hoe ik de elektrische oven kan deactiveren want ik had begrepen dat die in standby ook het nodige verbruikt. Maar goed, het gaat nu dus eerst om de cv en hoe die zo zuinig mogelijk te laten werken.
 
Naar mijn weten zal de pomp een minimale hoeveelheid stroom blijven verbruiken. Uw ketel heeft waarschijnlijk wel een tapcomfort functie die een boiler warm houdt, die zou dus nog uitgeschakeld kunnen worden
 
  • Like
Waarderingen: bebos
Je zou dit kunnen voorkomen door de aanvoer en retour kort te sluiten
en in dat circuit een overstortventiel en een expansievat op te nemen.
Het beste zou zijn om er toch één radiator tussen te zetten.
Op die manier voldoe je ook aan de installatievoorschriften.
 
  • Like
Waarderingen: bebos
de intergas is te gebruiken als geiser dmv de cv funtie uit te zetten, de cv doet dan niks meer ook de pomp word niet meer aangestuurd.
cv water is bij dit toestel niet nodig om tapwater te verwarmen door de constructie van de wisselaar
 
Wat betreft de ziggo ontvanger, als je nog een Horizon hebt kan je die vaak kostenloos laten vervangen voor een veel zuinigere NeXt.

Pas op met uitschakelen van apparatuur dmv uitnemen van de stekker, sommige elektronica is daar niet op ontworpen en gaay daardoor eerder defect.
Ga ook eerst meten hoeveel je zou besparen.
Een oven verbruikt standby vaak minder dan 0.1 watt voor de klok, de besparing is nihil maar een nieuwe oven kan je hem dus beter 10 jaar standby houden.
 
de intergas is te gebruiken als geiser dmv de cv funtie uit te zetten, de cv doet dan niks meer ook de pomp word niet meer aangestuurd.
cv water is bij dit toestel niet nodig om tapwater te verwarmen door de constructie van de wisselaar

Dus de ketel gaat gewoon werken voor warm water als de waterdruksensor 0 Bar meet?
(zelf nooit getest maar het lijkt mij niet logisch)
 
Zeker weten.
Bij deze ketel loopt het sanitairwater direct door de branderwisselaar, net als de cv.
Er is dus geen drieweg en geen wisselaar nodig voor sanitairwater, en als de cv leeg is draait hij gewoon alleen voor sanitair.
 
Dat weet ik, de werkting van de ketel is mij bekend maar dit had ik niet verwacht.
(sinds twee weken heb ik bij ons ook de HReco 36/30 geïnstalleerd)

Wat ik wel weet uit het verleden bij andere ketels met een dubbele wisselaar is dat de
temperatuur te hoog opliep als alleen het tapwater op de wisselaar aangesloten was.
Ik zou het zelf nog steeds niet doen bij dit soort ketels, maar als het toegestaan is dan is het goed.
 
Bij Intergas is het geen probleem, alleen de stroming van het tapwater is voldoende om de wisselaar te koelen. Ook als het cv circuit wel is aangesloten, heb je tijdens het warmwaterbedrijf geen stroming door het CV circuit, ook in dat geval draagt het CV circuit niet bij aan het koelen van de wisselaar.
 
Ik weet hoe het technisch in elkaar zit maar ik ben nog niet overtuigd.
Misschien dat ik het thuis een keer ga testen dan weet ik het meteen.
 
De ketels van intergas staan er ook om bekend om als solo toestel (WW of CV) te kunnen functioneren, dit staat ook in de installatiehandleiding. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor in een stacaravan waar alleen warmwater nodig is.
 
In de installatiehandleiding staat dat ze gescheiden van elkaar werken, en dat is volgens mij iets anders.
Bij een niet gescheiden systeem warmt het CV water de boiler of platenwisselaar op.

Maar misschien heb je gelijk, het is maar net hoe je de tekst leest.
Ik heb even de installatiehandleiding snel doorgelezen die hier toevallig nog lag, zie Blz. 5, punt 2.2
 
Het gaat tegen je gevoel in dat het cv circuit niet gevuld is met water. Echter als er stilstaand water in staat, dan is het koelend vermogen daarvan nihil. Het stilstaand water in het CV circuit warmt heel snel op en neemt de temperatuur van de wisselaar aan.

Het is ideaal, als het cv systeem afgetapt moet worden, dan heb je toch warm water.
 
zoals ik eerder al aangaf is de intergas echt te gebruiken als "geiser"zonder de cv aan te sluiten, ik heb hem al vaker zo toegepast omdat in mijn ogen deze opstelling goedkoper en veiliger is dan een normale geiser en meer vermogen kan leveren voor minder euros
 
Ik heb hem overigens wel op zomerstand gezet, geen idee of ik ook warm water had kunnen tappen op zijn ‘normale’ stand, zonder het CV systeem op druk te brengen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu