Intergas HRE 36/30 geeft te heet verwarmingwater

Joco

  • #1
Ik heb een hre 36/30 ketel hangen. Het verwarmingswater is de laatste dagen veel heter dan de maximaal ingestelde temperatuur van 60graden. Als ik met een infrarood meter meet op de toevoerbuis is het wel zo`n 80 graden. Als ik ook water uit het overstortventiel laat stromen is het wit van de belletjes, alsof het misschien wel gekookt heeft.
Ik vind ook dat de ketel wel erg vaak aanslaat; om de paar minuten ofzo.
weet iemand wat er aan de hand kan zijn of is dit normaal?

paar feitjes:
- gas verbruik is normaal
- de ketel krijgt jaarlijks een onderhoudsbeurt
- ik heb laatst een vuilafscheider geinstalleerd
- ik heb enkele weken geleden aan de hand van tips op youtube de volgende instellingen aangepast in de hoop iets minder gas te gaan gebruiken
- 3 naar 45, was 70
- 3. naar 45 was 80
- 5. naar 70 was 90
- c naar 25 was 30
- c. naar 30 was 40
- de installateur heeft ooit bij installatie E. ingesteld op 2 ipv 1. dat snap ik niet helemaal want ik heb een evo home systeem en zou toch ook opentherm kunnen doen ipv aan/uit.
 

Willemjanw

  • #2
Ketel die z'n warmte niet kwijt kan? En daardoor elke keer uit gaat en dan even later weer aanslaat?
 

Joco

  • #3
op zich zou dat kunnen omdat ik ook alle radiatoren waterzijdig heb ingeregeld. Maar waarom wordt de temperatuur heter dan ik heb ingesteld.

net weer gemeten aanvoer bijna 70 graden, retour 36 graden.
 
Laatst bewerkt:

Willemjanw

  • #4
De ketel stookt altijd een beetje over je ingestelde temperatuur. Anders gaat deze nog meer pendelen. En als je water heel langzaam door je ketel stroomt krijg je ook daar behoorlijke verschillen. In temperatuur.
Je max. snelheid van de pomp nog iets verhogen zou kunnen helpen. En misschien je max vermogen nog iets verlagen. Zodat het langer duurt voordat deze temperatuur is bereikt. Uiteraard moet het wel warm worden in huis.

Ik heb de Intergas 24/18 en had het zelfde probleem als jij hebt mij of meer. Ik kreeg uitgaand CV ook een hogere temperatuur dan de ketel aangaf en ingesteld stond. Ik had de radiatoren iets teveel afgeknepen. Waardoor ik wel een hele mooie lage retour kreeg. Bijna 30 graden verschil. Maar een pendelende ketel. Nu zo afgesteld dat de ketel constant brand als er warmte vraag is.
 
  • Like
Waarderingen: Joco

Joco

  • #5
ik ga e.e.a. uitproberen. Op dit moment heb ik maar in 1 ruimte warmtevraag. En de aanvoer is zelfs 80 en de retour maar net 30.

Ik vermoed nu ook nog ergens een luchtbel ofzo, want ik zet 1 radiator ergens in huis helemaal open en daar komt geen warmwater in nu, terwijl die altijd goed heeft gefunctioneerd.
Afgelopen week ook nog een radiator vervangen door een andere compactere misschien is er toen ergens lucht in gekomen (alhoewel alles wel ontlucht natuurlijk). dus ga nu eerst maar eens alle radiatoren opnieuw ontluchten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Een dT van 30 graden geeft al aan dat er iets niet lekker doorstroomt.

Bij inregelen kijk je nooit naar de retour temperatuur als absolute waarde, je kijkt of alle radiatoren dezelfde dT hebben
Dus je hebt de boel veel te ver geknepen.

Als u aan de overstort hebt gedraaid dan kan u deze ook gaan vervangen dan is hij NL in 99% van de gevallen blijvend lek.
 
  • Like
Waarderingen: Joco

Willemjanw

  • #7
Ah zo,
Radiator die niet werkt niet te ver afgeknepen?

misschien pomp van CV ketel even op minimaal en maximaal even op 100 procent zetten en radiator die niet werkt open zetten. Zo spoelde ik bij mij heel veel lucht richting de ketel werkte goed. En kon de ketel weer ontluchten bovenop. (Moet eigenlijk een auto-ontluchter op)
 
  • Like
Waarderingen: Joco

Joco

  • #8
het inregelen heb ik in eerste instante gedaan met de danfoss app en een downloadbare tabel op de website om dat ik overal danfoss kranen heb. Die app kijkt in eerste instantie naar het vermogen van de radiator. daarna ben ik gaan meten op de radiatoren of de Dt rond de 20 was en nog een beetje bij gesteld. Maar de Dt wijkt wel af per radiator. Zal daar zeker nog eens naar kijken.
Toen het koud was een tijdje geleden ging alles goed, maar nu het warmer word geeft het misschien juist de problemen.
In die ene koude radiator zat toch lucht, die doet het in ieder geval weer. Het was de "eerst" radiator achter de cv. misschien dat er een bel precies in het t stuk zat ofzo.
In ieder geval lijkt het nu meer te "stromen"; de ketel brand langere periodes achter elkaar en de retour is nu ook een stukje warmer, namelijk max 47 graden. de aanvoer blijft echter nog steeds dik 70.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Het is heel simpel alle radiatoren moeten dezelfde retour hebben dan is de inregeling zodanig dat de ketel door retournering de juiste aanvoer kan maken en daarop kan moduleren.
 
  • Like
Waarderingen: Joco

Willemjanw

  • #10
Als er bij wijze van maar 1 radiator open staat. Is de ketel wel fors qua vermogen?. Maar ik weet niet wat je er allemaal mee verwarmt en hoeveel warm water je nodig hebt natuurlijk.
 
  • Like
Waarderingen: Joco

Joco

  • #11
Het totaal geïnstalleerde vermogen aan radiatoren is 16300 watt (gebaseerd op 65/45, dat is mijn uitgangspunt bij het verbouwen van ons huis. maar heb de ketel al een paar jaar op 60 ingesteld staan en dat ging ook goed)
Met evo-home is het huis opgedeeld in 6 verschillende zones. Misschien is dit teveel aan zones? Met de huidige temperaturen komt het nu voor dat er maar in 1 ruimte warmte nodig is.

zou ik een bijpass oid moeten installeren dan?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Bij evohome is dat altijd nodig, zie de handleiding.
 

Joco

  • #13
ah, inderdaad. ga ik gelijk bestellen. Is er nog zoiets als een beste positie voor de bypass?
 

Joco

  • #14
Ik heb 1 radiator helemaal opengezet, zodat die even als bypass kan dienen. Toch loopt de aanvoer temperatuur nog op tot dik over de 70.
Maar eerlijk gezegd snap ik niet dat de ketel dan geen storing geeft als de aanvoer temperatuur de ingestelde waarde zoveel overschrijd. Dit lijkt me nog steeds niet goed. zou er dan geen temp sensor kapot zijn ofzo?
 

Bert pit

  • #15
Een AVDO op circa 6m van de ketel is ideaal.
 

liviu2004

  • #16
Ook met eenpijpssysteem?
 

Joco

  • #17
ik heb een tweepijpssysteem
 

liviu2004

  • #18
Niet iedereen heeft dat.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #19
Ik vindt het nog steeds vreemd dat de aanvoer veel hoger is als de ingestelde waarde.
 

liviu2004

  • #20
Indien men gebruik wil maken van de tapwater aan/uit schakel functie van de OpenTherm thermostaat dient de tapwatercomfort functie op eco of aan ingesteld te worden.

Evo is de Master.
Vraag dus: heb je tapwatercomfort op Eco of Aan?

Bekend probleem met Vaillant ook.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu