Intergas 220 HRW waterdruk zakt steeds

Status
Niet open voor verdere reacties.
Bedankt voor de adviezen. Het wordt wel lastig. Tussen de CV aanvoerbuis (AB) en de driewegklep is verrekte weinig ruimte om een overstortventiel te plaatsen. AB loopt direct langs de warmtapinstallatie. Daar zit weinig speling tussen voor twee wartels. Daarnaast zit in AB vlak voor de driewegklep een vernauwing waarna AB in een bocht aan de driewegklep loopt. Deze ketel is een factory made combiketel. Ik begrijp niet waarom ze er niet standaard een overstortventiel in hebben gemaakt.

Als ik het fabrieksadvies interpreteer, moet ik de branderautomaat verwijderen, de circulatiepomp demonteren, de driewegklep ontkoppelen, en daarna kan ik pas de CV aanvoerbuis (AB) loskoppelen om vervolgens deze tussen de druk/temperatuurmeter-aftakking en de vernauwing (tot zover allemaal factory made) door te zagen, eenzelfde dikte buis eronder te koppelen, een T-stuk eraan te maken en die met een vernauwde buis koppelen aan de driewegklep en aan de onderkant van het T-stuk een overstortventiel plaatsen.

Is mijn interpretatie een goede?

Overigens als ik topic 2656 Overstortventiel in aanvoer of in retour er op nalees is bij mij de verwarring helemaal compleet. Bij mij zit de driewegklep in de aanvoer.

Desalnietemin blijf ik nog altijd :lol:. Als ik mijn expansievat maar niet vergeet...

In ons huis staan de radiatoren nooit helemaal dicht. In de huiskamer (kamerthermostaat) staan ze altijd helemaal open.
 
Hoi FBakkum,

Niet in de ketel maar op de aanvoer na de driewegklep.

De fabrikant zegt, schrijft u dat de prescor in de CV aanvoer moet, dat is dan in de leiding die na de drieweg klep naar de cv gaat.


En wat wat lees ik in de gebruiksaanwijzing van Intergas HRW 220.

Plaats in de aanvoerleiding niet meer dan 500mm vanaf de ketel een prescor van 3 bar en monteer in de retourleiding een expansievat.

Wat is nu uw probleem, gewoon doen wat de fabrikant schrijft :idea:

Vr Gr en succes ermee
 
De AB poort van de driewegklep is altijd open poort (100% poort). Dat is de plaats van het overstorventiel zodat de weg van de ketel en overstort altijd open is.

De plaats is zoals al eerder aangegeven meestal terug te vinden in de installatievoorschriften.
 
AB is uiteraard altijd open, dat kan ook niet anders omdat het water vanuit de AB naar A of naar B stroomt.

Uiteraard is er geen plaats voor het overstortventiel op tussen de warmtewisselaar en de AB aansluiting. (zit nl in de ketel!)

We hebben de pech dat ik een paar weken geleden alle oude rommel (servicemanuals e.d.) heb weggegooid.
Daar zat ook veel Intergas spul tussen.

Stuur anders even een simpel emailtje naar Intergas, en vraag waar het ventiel geplaatst moet worden (Aanvoer of retour) De rest is simpel.
Zoek de aanvoer- of retour, koop een T-stuk knel 22-1/2-22 en plaatst die tussen de leiding.
In de 1/2" aansluiting kun je het overstortventiel draaien (met pakking/hennep)

Wat misschien nog makkelijker is --> demonteer het aftap kraantje, en draai daar het overstortventiel in.
De reden van het plaatsen van een overstortventiel nabij de ketel is dat de eventueel onstane stoom direct afgeblazen kan worden.
Dat voorschrift is er namelijk altijd, ook al wordt er zeer vaak van afgeweken.
 
Nou dan nog maar een keer,

INTERGAS HRW 220

En wat wat lees ik in de gebruiks/installatievoorschrift van de Intergas HRW 220.

Plaats in de aanvoerleiding niet meer dan 500mm vanaf de ketel een prescor van 3 bar en monteer in de retourleiding een expansievat.

Nog een keer wat is het probleem, de installatie bestaat toch niet uit minder dan 500 mm pijp lengte.:?:

Het gaat toch niet om de driewegklep, in de aanvoerleiding dat is dus de leiding naar de radiatoren en in die daarvan terug komt moet het expansievat zitten :idea:

Dat staat in het installatie voorschrift van Gebroeders van de Wetering die de ketel bouwen, ik verzin dit niet zelf daar heb ik gelukkig de dokumentatie voor staan.

Nogmaals Vr Gr en veel succes met plaatsen van de onderdelen.
 
Beste CVolieboy,

Wat ik aan documentatie heb, is het Montagevoorschrift Intergas HR Wandketel, model 220 HR en 280 HR. Ik heb die dus niet van de HRW. Als jij ook de documentatie heb van de HR, zie je in hoofdstuk 10 op figuur 30. "Aansluiting boiler" dat het overstortventiel geplaatst is in de aanvoer AB vóór de driewegklep.

Vraag 1:
Wijkt een warmtapinstallatie qua plaatsing overstortventiel af van een boilerinstallatie?

Jij hebt de documentatie van de HRW en daar staat, schrijf jij, dat ik het overstortventiel moet plaatsen ná de driewegklep, dus in de A leiding.

Vraag 2:
Hoe treedt het overstortventiel in werking als ik uitgebreid in bad ga en er een noodzaak ontstaat om over te storten (alleen AB en B staan open)? A is dan immers geblokkeerd door de driewegklep en daaronder hangt mijn overstortventiel of heeft de driewegklep een overdrukmechanisme dat de A-poort ook opent?
Of nog belangrijker: waar is het overstortventiel voor bedoeld? Voor de CV (A) of voor CV (A) en warmtap(B)?

In de documentatie van de gebr. V/d Wetering is het begrip "aanvoer" drieledig: aanvoer naar de CV-instalatie (A) en aanvoer naar de warmtapinstallatie of boiler (B), tot aan de driewegklep is het beide (AB).

Vraag 3 (en nu stop ik met het overstortventiel)
Rekening houdend met het antwoord op vraag 1. en 2., waar plaats ik het overstortventiel: Aanvoer A of aanvoer AB?

N.B. Ik begin al aardig de smaak te pakken te krijgen. Jullie maken mij enthousiast. Waarom heb ik vroeger niet voor een vak gekozen?
 
Fbakkum schreef:
N.B. Ik begin al aardig de smaak te pakken te krijgen. Jullie maken mij enthousiast. Waarom heb ik vroeger niet voor een vak gekozen?
Omdat je dan waarschijnlijk geen stuiver verdiend had: voor elk installatie-probleem een kennisdebat opzetten is niet bevordelijk voor het bedrijfsresultaat. :mrgreen:
 
Hoi Fbakkum,

Die tekening fig 30 is geheel duidelijk zo moet het worden aangesloten en niet anders (ik heb die dokumentatie erbij ook gezocht)

Dus tussen de ketel en de driewegklep moet de prescor, precies zoals op de tekening.

Antwoord vraag 1; bij een ingebouwde boiler moet de prescor in de retour samen met het expansievat.

Antwoord vraag 2; Als u in bad gaat gaat het overstort ventiel niet open.

Antwoord vraag 3; In de leiding AB tussen de ketel en de driewegklep.

Antwoord vraag NB; we stoppen er nu mee want de tekening in fig 30 is duidelijk genoeg om het aan te kunnen sluiten, hoe moeilijk dat misschien ook gaat maar daar kunnen wij u niet mee helpen.

Vr Gr en succes ermee
 
Ik wil jullie allemaal hartelijk bedanken voor de goede adviezen en de lange adem! :bedankt: Mijn ketel loopt weer als een zonnetje en ik heb vooralsnog geen drukverlies geconstateerd.

Het moment van groot onderhoud aan mijn ketel en expansievat was aangebroken. Mijn expansievat was lek. Ik was blij dat te constateren. Mijn ventilator had ook zijn langste tijd gehad en de trechterbeker begon door te oxideren (had de gaatjes al met wat stopverf gevuld).

Ik heb op een tweedehands site een defecte Intergas 220 HRW met nieuw expansievat, een nieuw overstortventiel en een nieuwe branderautomaat gekocht voor 55 euro. Wat zijn die krengen zwaar zeg! Volgens de eigenaar was de warmtewisselaar lek en ze hadden geen zin in nog meer investeren in deze ketel. Ik heb de benodigde onderdelen gebruikt voor mijn ketel en ik hou nog een aantal reserveonderdelen over. Altijd handig.

Nogmaals bedankt allemaal en tot het volgende :super:.
 
Mooi dat het toch nog gelukt is, de c.v. specialisten zullen hier vast blij mee zijn.
Bedankt voor de terugmelding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan