Instellen max. aantal schakelingen thermostaat

Matje

  • #1
Hallo, even een vraagje voor wat begripsvorming... :)

In de woonkamer heb ik vloerverwarming als hoofdverwarming welke wordt aangestuurd door een Round aan/uit thermostaat van *****well. In de gebruikershandleiding van de thermostaat is aangegeven waar het maximaal aantal schakelingen per uur op moet staan. Het maximum aantal schakelingen is volgens de handleiding gerelateerd aan de snelheid van de warmteoverdracht. Aanpassing aan de snelheid van de warmteoverdracht is mogelijk door wijziging van het maximum aantal schakelingen per uur. Bijvoorbeeld 3, 6, 9, of 12 keer per uur bij respectievelijk lage, normale, hoge en zeer hoge snelheid van de warmteoverdracht. Voor vloerverwarming wordt een maximaal aantal schakelingen per uur van max. 3 aanbevolen.

Weet iemand de achterliggende gedachte waarom dit aangepast kan/dient te worden :?: Als ik redeneer vanuit mijn vloerverwarming dan behoeft de thermostaat per definitie maar weinig te schakelen per uur. :? De vloer warmt lang aan tijdens de opstartperiode (CV draait continue). Bij het bereiken van de ingestelde temperatuur dan blijft de ingestelde temperatuur lang gehandhaafd zonder bijspringen van de CV doordat de vloer nog veel warmte bevat.

Begrijp ik het goed dat wanneer de thermostaat bijvoorbeeld binnen een half uur 3 maal geschakeld heeft de volgende inschakeling pas plaats vindt na het verstrijken van het resterend half uur :?: Of past de thermostaat het schakelgedrag (hysterisus)van de temperatuur aan :?:
 

Chathanky

  • #2
Deze thermostaat van Honeywell en andere merken berekenen het warmtegedrag van de woning.
Deze berekening verdeelt hij in de resp. genoemde schakelingen per uur.

Als je bv 10 kw warmtevraag hebt van je woning en een ketel 25 kw verdeelt hij dit over de aantal schakelingen.
Bij 1 schakeling per uur hoeft de ketel 24 minuten per uur aan te staan om aan de warmtevraag te voldoen.
nu je hem op 3 hebt ingesteld slaat de ketel 3x per uur aan voor de tijd van 8 minuten.
Stel je hem in op 6 dan zal de thermostaat de ketel 6x per uur doen aan slaan voor telkens 4 minuten.

Bij dit laatste, 6x is de verdeling gelijkmatiger dan bij 3x. Omdat een vloerverwarming traag is heb je van schommelingen minder last en merk je eigenlijk geen schommelingen van de ruimtetemperatuur.
Een cv ketel werkt efficiënter als deze niet zo vaak aan en uit gaat. Daarom moet je hem niet op 12x zetten. Telkens heb je na het afslaan verliezen dooor stilstand.

Heb je een stadsverwarming dan kun je deze instelling op maximaal zetten, dit doet nauwelijks afbreuk aan verlies en slijtage van de ketel.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
Chathanky was me voor, misschien staat hier het nodige dubbel.

Voor de begripsvorming:
ik denk dat de modernere aan/uit thermostaten niet alleen op de temperatuur en hysterese regelen.
Kijk je alleen naar de temperatuur, en is de ruimte net iets te koud, dan blijft de ketel maar aan en worden de radiatoren (of de vloer!) al erg warm voordat de thermostaat een hogere temperatuur meet. Gaat de ketel dan eenmaal uit dan zijn de radiatoren niet meteen koud, en blijft de temperatuur in de ruimte dus nog wel even door stijgen. Onaangenaam, vooral als de ruimte dan weer af koelt tot de ingestelde temperatuur, en zonde van de energie.
Vroeger werd dit voorkomen door een verwarmingselementje in de kamerthermostaat. de elektronische thermostaten werken volgens mij anders.
De temperatuur en het verloop ervan bepalen welk percentage van het ketelvermogen nodig is, tussen de 0 en 100%.
Als de thermostaat een kwart van het ketelvermogen nodig heeft gaat hij 25% van de tijd aan en 75% van de tijd uit.
Hoe lang die tijd is kun je technisch instellen, hetelichtverwarming vereist iets anders dan vloerverwarming.
 

Matje

  • #4
Heren bedankt voor de reactie, het is me al een stuk duidelijker zo.
Voor wat betreft het warmtegedrag van de woonkamer, de thermostaat gebruikt deze gegevens (heersende temperatuur en tijd om gewenste temperatuur te bereiken) om in een later stadium deze gegevens weer toe te passen in het aantal ingestelde schakelingen per uur?
 

Chathanky

  • #5
De thermostaat houdt bij wat in het verleden het gedrag van aanwarmen was. Aan de hand daarvan berekend hij de tijd die hij nodig heeft.
Bij extreme verschillen buiten loopt dit wel eens spaak. Een week extreem koud weer gevolgd door een milde dag zal het niet goed werken.

Dit laatste komt niet zo vaak voor.
Bij het plaatsen van een nieuwe thermostaat heeft de thermostaat enkele dagen nodig om het cv systeem te leren kennen. Ook dan zal je de eerste dagen te koud of te warm kunnen hebben.
 

Matje

  • #6
Blijkt dus dat deze simpelogende thermostaat nog een klein stukje intelligentie bevat, de fabrikant rept hier trouwens met geen woord over in de brochure of handleiding :? . Dit verklaard misschien ook dat de ketel soms een tijd lang blijft doorbranden terwijl de ingestelde temperatuur op het display al lang bereikt is. Heb trouwens nooit last van overshoot dus schijnbaar werkt deze regeling naar behoren :)
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #7
Dat komt dan weer doordat er afgerond word, dus 20 graden kan zijn:
van 19.8 graden tot 20.3, dus dan geeft hij wel aan dat hij 20 gr. is,
maar in werkelijkheid zit hij dan nog onder zijn temp.
En om pendelen van de temp. te voorkomen zal hij bewust door stoken
tot 20.2 graden :wink:
 

Chathanky

  • #8
Wat je weergeeft is zeker zo. Als de temperatuur bereikt is springt de ketel ook bij. Dit om de bereikte temperatuur te handhaven.
Thermostaten zonder een dergelijk regeling zal eerst een afwijking laten zien op het display eer de ketel weer gaat verwarmen.

Het is een goed regelsysteem voor de oudere aan/uit ketels.
Ik had er een goede thermostaat aan in de tijd dat ik een dergelijke ketel had.
In het begin dacht ik ook, waarom slaat die ketel af terwijl de ruimtetemperatuur nog niet bereikt was. Ook dit hoort erbij.
 

Matje

  • #9
Ik heb trouwens een nieuwe 28kW HR ketel uit 2010, zou een modulerende thermostaat ook nog voordelen bieden t.o.v. de betreffende aan/uit thermostaat die ik nu heb? De ketel verwarmt hoofdzakelijk de vloerverwarming beneden, boven slechts een aantal radiatoren welke meestal dicht staan. De aanvoertemperatuur van de ketel is nu vast ingesteld op 50graden. De aanvoertemperatuur (thermostaatkraan) van de vloerverwarming is ingesteld op 35 graden.
 

Chathanky

  • #10
Een modulerende thermostaat kan de ketel vaak vloeiender laten werken dan een aan/uit thermostaat. Gevolg is dat je minder starts en stops zal hebben.
Je kamertemperatuur wordt dan meestal direct bijgestuurt in plaats van resultaten uit het verleden.

Het ligt er ook aan wat de bedenker van de thermostaat bedacht heeft.
Het is dan ook lastig om er een goed antwoord op te geven.
 

Matje

  • #11
Zou een modulerende thermostaat misschien voordelen kunnen bieden in onderstaande situaties?

-Na nachtverlaging (van 21 naar 19 graden) krijgen de radiatoren tijdens de eerste aanwarmperiode (van 19 naar 21 graden) water van meer dan 50 graden, dit lijkt mij een voordeel omdat de radiatoren dan hun nominale capaciteit kunnen behalen. Een nadeel zou kunnen zijn dat de ketel de eerste uurtjes in verhouding op een te hoge capaciteit draait aangezien de vloerverwarmingsverdeler maar 35 graden wenst...

-Tijdens benaderen/handhaven kamertemperatuur van 21 graden zou de watertemperatuur van de ketel misschien meer de 35 graden van de vloerverwarmingsverdelen kunnen benaderen i.p.v. de continue 50 graden bij een aan/uit thermostaat?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #12
-Na nachtverlaging (van 21 naar 19 graden) krijgen de radiatoren tijdens de eerste aanwarmperiode (van 19 naar 21 graden) water van meer dan 50 graden, dit lijkt mij een voordeel omdat de radiatoren dan hun nominale capaciteit kunnen behalen. Een nadeel zou kunnen zijn dat de ketel de eerste uurtjes in verhouding op een te hoge capaciteit draait aangezien de vloerverwarmingsverdeler maar 35 graden wenst...
Het aanwarmen kan ook juist langzamer en met lagere temperaturen gaan, als het een modulerende klokthermostaat wordt. De thermostaat streeft er naar zo zuinig mogelijk te stoken, door de temperatuur van de retour (is een maat voor de temperatuur van het rookgas) niet hoger dan nodig op te laten lopen.
-Tijdens benaderen/handhaven kamertemperatuur van 21 graden zou de watertemperatuur van de ketel misschien meer de 35 graden van de vloerverwarmingsverdelen kunnen benaderen i.p.v. de continue 50 graden bij een aan/uit thermostaat?
Nu blijft te temperatuur ook niet continue 50 graden, alleen als de ketel 'aan' staat loopt de temperatuur op tot maximaal 50 graden. Bij modulered stoken blijft de ketel langer aan en loopt de watertemperatuur minder snel op, en blijft dus eerder in de buurt van de 35 graden als dat genoeg is.

Er zijn trouwens nog meer onderwerpen over modulerend stoken met vloerverwarming, 't gaat niet altijd goed.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu