Inbouwoven boven koelkast

Lennerd123

  • #1
Hallo,

Wij hebben onze combimagnetron vervangen voor een tweedehands 'modernere'variant.
Zanussi ZKC47901XU.
De combimagnetron heeft volwaardige oven functies; zoals boven- en onderwarmte en hetelucht.
Dit apparaat is gemonteerd boven de koelkast, waar tussen redelijk wat ruimte zit, ruim 10cm, maar wel volledig afgedicht met een plint ervoor.
Ook tussen de oven en het kastje erboven zit redelijk ruimte, maar ook weer met een frontje afgedicht.

Is het noodzakelijk een extra ventilatierooster te maken in het kastje waarin de combimagnetron gemonteerd zit?
Ik zie wel dat tussen de deur en het bedieningspaneel een behoorlijke spleet zit, waardoor waarschijnlijk ook warme lucht zal ontsnappen.
Ik vraag mij echter af dit voldoende is.

Ik hoor graag.
Groeten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Indien die koelkast een inbouwmodel is, is een dichte plint helemaal niet juist. Er hoort een ventilatierooster in de plint te zitten en de plank waarop de koelkast staat hoort achteraan een korter te zijn, zodat er ventilatie achterlangs is. Vervolgens moeten alle planken erboven ook weer een ruimte achter vrij hebben. Dus ook onder en boven de betreffende oven.

Zonder ventilatie gaat de oven binnen de kortste keren stuk!
 

Lennerd123

  • #3
Ik heb nog even goed gekeken. Aan de onderkant van de koelkast zit inderdaad wel een ventilatiekier.. Geen rooster, maar wel een ruime opening. de achterkant van de planken zijn inderdaad korter. er zitten boven de oven nog twee kastjes en boven het bovenste kastje zit inderdaad ook een ruimte voor ventilatie. Dit lijkt mij dan voldoende?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een (combi) oven kan in een dichte kast, maar dat is afhankelijk van de oven. Sommige hebben eigen ventilatie, die dan ook nog een tijdje aan blijft staan na gebruik zodat ie af kan koelen.

Ik kan van deze wel een gebruiksaanwijzing vinden, maar geen installatie wijzer.

Een koelkast ventileert meestal achter de kast langs.
 

Lennerd123

  • #5
Ik heb inderdaad ook geen instalatiehandleiding kunnen vinden. Hij blijft inderdaad nog enige tijd aan staan.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als ie nog even aan blijft staan, voel je dan ergens aan de voorkant (ik gok bovenkant, of tussen deur en paneel) warme lucht uit de over komen?
Dan zit je waarschijnlijk goed. (maar zonder installatie wijzer geen zekerheid)
Je kan ook aan de andere kant van de planken en zijwanden voelen. Die mogen een beetje warm worden, maar niet echt warm, zeker niet heet.
 

Lennerd123

  • #7
Ik zie dat er tussen de deur en het bedieningspaneel gleuven zitten.. hij is voordat de oven is ingebouwd even aan geweest, toen merkte ik op dat de oven nog even bleef draaien nadat hij werd uitgeschakeld. Ik heb hem nu nog niet getest, vanwege de angst om iets kapot te maken. Misschien kan ik ergens nog een installatie wijzer op vragen. Ik ben wel een stuk wijzer. Hartelijk dank daarvoor
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu