Ikea Whirlpool fxpt6 inbouwoven maakt sluiting

Arno63

  • #1
Dag klussers en experts,
Na 10 jaar gebruik slaat de aardlek uit wanneer ik oven/spit/grill gebruik. Alleen het lampje geeft geen problemen. De bedrading vanaf de meterkast is in orde. Ik heb de achterplaat eraf gehaald en het ziet er hier en daar nogal donker uit - zie afbeeldingen - maar misschien is dat normaal. Bedrading en aansluiting lijkt me in orde. Wat zou er aan de hand kunnen zijn, waar moet ik naar zoeken?
Dank alvast!

oven 2.jpg oven1.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als de aardlek eruit gaat, wordt dat bij ovens meestal veroorzaakt doordat één van de verwarmingselementen een elektrisch lek naar de behuizing ervan heeft. Soms is dat aan de buitenkant al te zien (het element is dan gespleten oid.), maar meestal moeten dan alle elementen stuk voor stuk gemeten worden met een isolatietester. Je moet echter wel weten hoe met zo'n ding om te gaan, want er komen hoge spanningen bij kijken. In elk geval nooit meten met het element aangesloten aan de besturing, want de elektronica vindt die hoge spanning niet leuk.

Je zou de stekker in het stopcontact eens om kunnen draaien (daarmee verwissel je fase en nul in het apparaat) en kijken of de oven nu alleen bij een bepaalde functie de aardlekschakelaar eruit laat gaan. Of dat ie zelfs helemaal weer werkt. In dat laatste geval zal de 'remedie' waarschijnlijk maar tijdelijk zijn, omdat het element dat het probleem veroorzaakt, ongetwijfeld verder zal aftakelen.

Wat is het servicenummer (12-NC-code) van het apparaat? Moet op het typeplaatje staan, heeft 12 cijfers en begint meestal met 85....

De donkere kleuren achterin zijn normaal gesproken niet erg, Ze komen doordat het daar aanwezige dempingsmateriaal (waarschijnlijk glaswol) door de hoge temperaturen bruin wordt.
 

Arno63

  • #3
Snelle reactie Kees, fijn.
De truc met het omdraaien van de stekker werkt niet.
Ik ga zelf niet meten, dat kan ik niet.
12-nc code = 857921429000
Wat denk je, is het de reparatiekosten waard (10 jaar oud, nieuw exemplaar rond de € 500,00)?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik heb de documentatie daarvan inderdaad gevonden. Apparaat heeft 4 elementen, voor onderwarmte, boven, grill en hete lucht, waarvan boven en grill in één behuizing zitten. De elementen worden 2 polig geschakeld via de keuzeschakelaar, zonder metingen lastig te bepalen welk element schuldig is.

Arno63 schreef:
Wat denk je, is het de reparatiekosten waard (10 jaar oud, nieuw exemplaar rond de € 500,00)?
Waarschijnlijk niet!

Alleen de verwarmingselementen kosten zo pakweg:
481225998406 Heissluft ca 50 Euro
481225998456 Boven/Grill ca 100 Euro
481225998421 Heizelement ca 100 Euro

Er zijn wel alternatieven te koop, maar of de monteur die wil plaatsen is de vraag. Ik denk eerder dat hij zal zeggen dat de oven niet meer te repareren is en voorrijkosten en het uurloon voor onderzoek zal berekenen (die je waarschijnlijk terugkrijgt als je bij zijn bedrijf een neiuwe oven koopt).
 

Arno63

  • #5
Je hebt me op een idee gebracht, ik ga kijken welk element het niet doet en verwijder dan de juiste bekabeling. Een hete-lucht oven zonder hete lucht is nog steeds een oven. Dank voor je hulp.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu