Hydrofoorpomp voor ophogen waterduk buiten

Cuprani

  • #1
Voor het wassen van oa mijn motorfiets wil ik buiten de waterduk verhogen.
Deze motor kan niet gewassen worden met de hogedrukspuit ivm de gevoeligheid van de electronica.

Ik heb een vrijstaande garage met carport die 25 meter van mijn voordeur af ligt.
Ik heb een buitenkraan aan mijn garage, maar die geeft weinig water. Ik heb de waterdruk hier nooit gemeten, alleen ik vermoed dat deze hier maximaal 1,5 bar is.
Met de hogedrukspuit had ik nooit problemen, alleen als ik zonder hogedrukspuit iets wil afspoelen heb ik te weinig water.

Nu zit ik te kijken naar aan goedkope hydrofoorpomp.
Er staan er meerdere op marktplaats, maar niet alle pompen zullen geschikt zijn.
Alleen ik weet niet waar ik op moet letten, en welke pompen wel geschikt zijn.

Je hebt kant en klare systemen voor huisinstallaties, maar die zitten niet in het budget waar ik naar kijk.
Bovendien moet het buiten kunnen staan zonder problemen.

Ook worden veel irrigatiepompen aangeboden als hydrofoorpomp, maar volgens mij is het voornamelijkste verschil dat die meestal ongeregeld zijn.

Een hydrofoorpomp van 1300 watt kan 5000 liter per uur verpompen en een druk genereren van 5 bar (50 meter waterhoogte). Alleen ik kan nergens vinden of deze pomp nog wel functioneert als er veel tegendruk is (bijvoorbeeld van een sproeikop).

Ik heb totaal geen verstand van deze pompen. Meestal zijn het zelfaanzuigende pompen (de aanvoerslang kan je in een emmer, sloot, of tank gooien).
Wat ik nergens kan vinden is of ze ook overweg kunnen met aansluiting op de waterleiding.
En dan is de vraag of de pomp niet te veel onderdruk geeft (waardoor het water letterlijk uit de leidingen van mijn huis gezogen wordt.)

Ook weet ik niet zeker of ik per se een pomp met buffervat nodig heb.
De pompen met buffervat zijn eigenlijk altijd geregelde pompen. (maar je hebt ook geregelde pompen zonder buffervat)

Ik heb wel een geregelde pomp nodig omdat ik wil dat de pomp afslaat als er geen watervraag is aan de uitvoer zijde. Alleen zie ik dan bijvoorbeeld in de specificaties van een bepaalde hydrofoorpomp staan dat deze 90L water per uur levert, met een opvoerhoogte tot 50 meter (wat gelijk staat aan 5 bar). Maar de pomp gaat bijvoorbeeld pas werken als de druk onder de 1,5 bar komt, en stopt als deze 3 bar is? Nu zal de druk wellicht vrij snel onder de 1,5 bar schieten, maar draait de pomp dat gelijk maximaal? En hoe komen ze dan aan die 5 bar als hij bij 3 bar afslaat?

Nu is waterdruk natuurlijk relatief, en oa afhankelijk van de diameter van het leidingwerk en de tegendruk van de leiding.
Maar het type sproeier wat ik wil gebruiken is een soort geknepen afsluiter, waardoor ik dus wel degerlijk wat "druk" nodig heb voor een mooie sproeistraal.
Alleen ik vraag met af of ik daarmee niet volledig buiten het gunstige gebied van zo'n pomp kom, waardoor deze flut zal presteren? Dus werken deze pompen niet alleen wanneer er zo min mogelijk tegendruk is?

Ps.. dit is het type pomp waar ik nu naar kijk: https://www.google.com/search?q=hydrofoorpomp+met+drukvat&source=lnms&tbm=isch&sa=X
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
Plak en kopieer dit maar even in google,
Zelfaanzuigende horizontale pomp 99458766

wij gebruiken dit om cv installlaties bij te vullen als de installatie zich op grote hoogte bevind, en de waterdruk te laag is om bij te vullen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu