Huis-schuur installatie

Robertus09

  • #1
Hallo allemaal
wie weet hoe ik in een schuur 220 en 380 aan kan leggen; in de meterkast in huis zit een aparte gezekerde 3 fasen groep voor de schuur; als de uitgaande kabel hiervan in de schuur aankomt kun je daar dan een 380v en 220v stopcontact mee aanleggen en ik wil ook nog naar een volgende schuur doorlussen en daar ook een 220v en 380v stopcontact aanleggen
graag even wat tips
mvg
robertus09
 

Fiesiekus

  • #2
Dan moet je een onderverdeler plaatsen en de selectiviteit in acht nemen. Dat vereist óf lage afzekering in de onderverdeler óf zwaardere zekeringen in de huidige meterkast en evt. verzwaring van de 3-fase kabel.

Praktischer is 2 kabels: één met 400 V 3 fasen en één 230 V 1-fase naar de schuur.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Wat is de dikte van de aders in die kabel? Wat voor apparatuur wil je erop aansluiten allemaal?
 

Joannes

  • #4
Ik neem aan dat de kabel die in de schuur aankomt 5 aderig is. drie zwarte, één blauwe en één geelgroene. De spannig tussen twee fases (zwarte aders) bedraagt 380 volt. Apparaten die hier van gebruik maken hebben een driefase-stekker. Er is dan ook een driefase-stopcontact nodig. Dit noemt men een driehoekschakeling.

De spanning tussen één fase en de nul , oftewel tussen één zwarte en de blauwe bedraagt 220 volt.
Nu is het mogelijk om via een driefase-stekker de boel zo te splitsen dat j drie keer 220 volt krijgt. Het is alleen de vraag hoe dik de blauwe draad is inverband met de retourstroom, omdat de stroom van deze drie groepen door één nul-leiding terug moet.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Uit de vraagstelling kun je denk ik opmaken dat TS vanaf deze 3 fase kabel zijn vaste installatie wil uitbreiden met 230v stopcontacten, dat is dus zondermeer niet toegestaan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Laten we dan de vragensteller de gelegenheid geven wat nadere info te vermelden. :wink:
 

Kaajee

  • #7
Ok, ook goed:

Deze hele discussie is pas geleden (laatste post van 18-11-2009!) uitgebreid gevoerd in Krachtstroom omzetten naar 230 Denk in het vervolg eens aan de zoekfunctie en lees genoemde post eens zou ik willen voorstellen.
 

Robertus09

  • #8
Hallo allemaal alvast bedankt voor jullie reactie
grtn robertus09
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu