Trappenhuisschakelaar

Rotjeknor

  • #1
Ik heb gisteren 2 trappenhuisschakelaars bij iemand gemonteerd (Dinuy PT EMP 00X) in combinatie met 2 lampen onderaan en bovenaan een trap. Beide schakelaars getest en werkten naar behoren. Vandaag krijg ik te horen dat de lampen aanblijven.

Na wat experimeteren lijkt het probleem te ontstaan als je beide schakelaars in dezelfde lichtperiode gebruikt: je doet het licht aan met de ene schakelaar, dan ga je naar de andere en raak je die aan/activeer je die terwijl dat het licht dus nog aanblijft. Het lijkt er daarmee op dat de timers van beide schakelaars met elkaar in conflict komen ofzo.

Als je namelijk de ene schakelaar bedient en wacht tot het licht weer uitgaat voordat je de andere bedient, gaat het licht wel goed aan en uit.

Heeft iemand een idee wat hier aan de hand kan zijn?

De handleiding:
1682146558709.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Hoe heb je die 2 trappenhuisautomaten aangesloten dan? Wat doet je denken dat je er 2 kunt combineren?

Als je op 2 of meer plaatsen het licht wilt bedienen, kun je 1 zo'n automaat combineren met 1 of meer pulsdrukkers. Meerdere automaten parallel aansluiten heeft zo te zien inderdaad het gevolg dat de tijd van alle automaten continue opnieuw begint te lopen.
 

Rotjeknor

  • #3
Ik heb alleen 2 pulsdrukkers (parallel) gebruikt, begrijp ik goed dat dat dus altijd in combinatie met een trappenhuisautomaat moet? Dan is dat vast mijn fout geweest... Ik snapte het symbool met 2A in het schema al niet :?

Ook jammer dat 2 webshops die ik om een schema heb gevraagd me beiden niet konden helpen en niks hierover op hun website hebben staan.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Met alleen 2 pulsdrukkers blijft het licht alleen branden zolang als je de schakelaar vasthoudt. Je bedoelt 2 trappenhuisautomaten neem ik aan?

Die heb je er dus maar één nodig, gecombineerd met een pulsdrukker. Dat stast gewoon in de handleiding die je hier zelf deelt.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik ben bang dat in dit onderwerp de kreet 'pulsdrukker' gelijk wordt gesteld aan dit apparaatje.
Misschien voor de duidelijkheid: 'pulsdrukker' of 'pulsdrukknop' is een gewone schakelaar die door een veer steeds naar de uitgangspositie terugkeert. Druk je op die knop of schakelaar, dan gaan de lampen aan. Laat je de knop of schakelaar los, dan veert die meteen weer terug maar de trappenhuisautomaat zorgt ervoor dat de lampen nog een tijdje aan blijven.
'Trappenhuisautomaat' is dit apparaatje, waar er maar één aanwezig hoort te zijn bij één set te schakelen lampen.
De pulsdrukker(s) sluit je parallel aan dit apparaatje aan.
Ik kijk raar op van de aanbeveling zwakstroomkabel te gebruiken naar de pulsdrukkers. Alles zit aan de netstroom. Zelf zou ik de pulsdrukkers bekabelen alsof het gewone 230V schakelaars zouden zijn. @XanderH weet waarschijnlijk meer van regelgeving.
Zie eventueel de Engelse datasheet daar heet de pulsdrukker een pushbutton en staat niets afwijkends over bekabeling naar die knoppen.
 

Rotjeknor

  • #6
Dank voor het meedenken! In dit geval is de pulsdrukker een elektronische schakelaar die niks mechanisch heeft, alleen via aanraking.

Inmiddels heb ik contact gehad met de fabrikant en importeur. Het blijkt dat dit model niet parallel geschakeld kan worden, het kan alleen in een 1op1 situatie gebruikt worden (1 pulsdrukker op 1 lamp). Ik kreeg het advies om de 3-draads versie aan te schaffen, die kan wel parallel geschakeld worden. Dit zijn dus pulsdrukkers die geen trappenhuisautomaat nodig hebben.

Ik heb deze besteld en zal nog wel een update geven als ik ze geinstalleerd heb.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Wat jij nu hebt is geen pulsdrukker, maar een trappenhuisautomaat met ingebouwde drukker.

Op 1 plek kun je deze trappenhuisautomaat monteren, op de tweede plek een simpele pulsdrukker. Dat gaat gewoon werken en is ook nog een stuk goedkoper dan 2 van die automaten kopen.

Trappenhuisautomaat:
PT_GAR_001_-_Buena.jpg


Pulsdrukker:
busch-jaeger-busch-jaeger-pulsdrukker-enkel.jpg

(Met natuurlijk nog een wip erop)

In plaats van nu 2 andere traphuisautomaten kopen kun je ook voor €10 aan materiaal klaar zijn.
 

Rotjeknor

  • #8
Zo leer je elke keer weer wat bij :prima:

Vandaag in ieder geval 2x de 3-draads variant van de Dinuy gemonteerd, dat werkt nu wel naar behoren! Er zit iets van een relais in, die hoor je nu inschakelen en uitschakelen. Auditieve feedback :wink:
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
10
2
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu