Installatieautomaten in schuur, afzekeren in huis

leonkunst88

  • #1
Dag!

N.a.v. wat reacties op een ander plan van mij, wat niet kon, heb ik een nieuw plan bedacht. Maar ook hier heb ik toch enige twijfels bij. Zou het volgende mogen?

Meterkast:
1 fase 40A hoofdschakelaar

Toevoegen:
|40A Aardlekschakelaar

vervolgens in de grond naar een schuurtje:
15m 2x4mm2 ymvk-as

Met in het schuurtje:
minigroepenkastje met 4x 16A B16 installatieautomaat

Voor o.a.:
- koelkast/vriezer
- wcd's
- verlichting
- tuinapparatuur

Ik lees zaken over selectiviteit en waarborgen etc hiervan. Maar dit zou moeten lukken toch? Of zie ik iets over het hoofd?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
trek gewoon 4 kabels vanuit de meterkast als je toch bezig gaat.
waarom een appart kastje?
 

leonkunst88

  • #3
Kan, maar liever niet. De huidige kabel ligt er al namelijk. En een apart kastje omdat ik het prettig vind om vanuit de schuur bijv. een groep af te kunnen sluiten zodat ik onderhoud kan plegen, zaken kan toevoegen etc, zonder álles uit te moeten zetten van de schuur.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Hoeveel ampere is de hoofdzekering?
Kabel zelf is niet afgezekerd in je opzet.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Juist, je moet de kabel zelf ook zekeren tegen overbelasting. Dus in huis een 16A zekering en in de schuur 6A eindgroepen. Ofwel; daar heb je niks aan.
 

leonkunst88

  • #6
Hoofdzekering is 40A
WhatsApp Image 2022-01-19 at 09.02.57.jpeg


met daarboven wat groepen (en een aardlekschakelaar naar een groepenkastje boven op zolder, geinstalleered door PV monteur)

Untitled-1.jpg


Hier zou ik dus een 40A aardlekschakelaar bij willen drukken -> kabel in de grond -> groepenkastje met installatieautomaten.

Maar wat je zegt, dan is de kabel niet afgeschermd. Indien m'n wens niet kan, is er een andere mogelijkheid om toch een groepenkastje in de schuur te krijgen?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Met een 40A hoofdzekering kun je wel een 25A zekering in huis plaatsen en 16A groepen maken in de schuur.

Dan moet de kabel wel voldoende dik zijn. Minimaal 4 mm aders.

En let wel, als je ooit iets gaat doen met een laadpaal en/of warmtepomp dan heb je al snel 3 fasen nodig. Dan wordt de hoofdaansluiting 3X25A en mag de onderverdeler dus niet meer. Erg toekomstbestendig is het dus in ieder geval niet.
 
  • Informatief
Waarderingen: Walker

leonkunst88

  • #8
Scherp dat is zo ja. Ik ga toch maar per af te sluiten onderdeel een werkschakelaar erin zetten. Qua aarding zie ik dan niet waar het probleem zich bevind, maar mocht ik bijv wcd's willen toevoegen, dan is het kwestie van werkschakelaar omhalen, en ik kan 't toevoegen (zonder dat bijv. de koelkast uit moet etc).

Mocht ik in de toekomst 't toch anders willen, dan ligt de 4mm2 kabel er, en kan ik altijd nog een groepenkastje plaatsen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu