Bestaande lichtpunt in tuinhuisje verlengen

okays

  • #1
Dag allemaal,

In mijn tuinhuisje heb ik een lichtpunt aan de linkerzijde boven in het hoek, zoals te zien is in de bijgevoegde afbeelding. Ik wil echter een armatuur lamp ophangen in het midden van het tuinhuisje.

Maar hoe verleng ik dat lichtpunt naar het midden van het plafond (zie afbeelding 2)? Heb hier geen kaas van gegeten en kon ook niet echt youtube filmpjes vinden die dit duidelijk vertellen…

Heeft iemand een idee hoe ik dit kan doen? Alvast bedankt voor je tijd en input!

Mvg

image.jpg image.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Nette oplossing is om nieuwe draden te trekken die langer zijn en de buis gewoon te verlengen naar de gewenste plek.

Luie oplossing is om een lasdoos te plaatsen en met lasklemmen een nieuwe set draden te koppelen aan de huidige.
 

okays

  • #3
Dank voor je reactie!

Ik wil de nette oplossing wel doen, maar betekent dat dan dat ik de draden die ik ga kopen (blauw, bruin, groen) aan moet sluiten op de kroonsteentje die er nu staat, en zo verlengen? Of begrijp ik het verkeerd.
 

Kaajee

  • #4
Nee dat betekent de drie draden vervangen vanaf de centraal doos en dan naar het nieuwe te maken lichtpunt te leiden. Dus ook de huidige buis netjes verlengen.
(En kroonsteentjes eventueel pas alleen gebruiken aan het einde om de lamp zelf te monteren)
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als je er geen verstand van hebt kan je beter van elektra afblijven.
zat de lamp direct aan deze draden aangesloten?
is er een schakelaar? of was het een automatische met sensor

standaard hoort er zwart, blauw en geelgroen naar een lamp te gaan tenzij er geen schakelaar is.

Plaats een lasdoos dat is ook een nette oplossing.
het kroonsteentje haal je er af en je gebruikt wago lasklem om de draden te verlengen (1 voor elke kleur anders krijg je kortsluiting)
schakel de stroom uit voordat je er aan gaat werken

 
  • Like
Waarderingen: okays

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Ik gok dat er geen "centraaldoos" is maar dat deze leiding uit de schakelaar komt? In dat geval betekent de nette oplossing dus: een nieuwe leiding aansluiten op de schakelaar.

Ik zou geen installatiedraad gebruiken maar XMVK of YMVK kabel in buis, dan kun je met open bochten werken net zoals met die linker leiding is gedaan. Afhankelijk van het armatuur is kabel ook prettiger met invoeren. Zelf heb ik bijvoorbeeld zoiets in de schuur hangen en dat heeft de invoer met een wartel:
910500454298_eu-pbp-global-001_highres_1_1_7.jpg

Denk dat er nu ook kabel is gebruikt, dat zou alvast de aderkleuren verklaren (bruin i.p.v. zwart). :wink:
 

HBH

  • #7
Gezien de omstandigheden ging ik er ook van uit dat er kabel was gebruikt. Die bruine draad schijnt dat nu te bevestigen. Scherp opgemerkt @XanderH.
De keuze tussen de gehele kabel vervangen voor een langer exemplaar en verlengen middels een 2-wegs kabeldoos, kan mede beïnvloed worden door de kosten. (o.a. lengte van de bestaande kabel en hoeveel er bij moet)
Op zich is een 2-wegs doos net zo "netjes" als een 3-wegs exemplaar maar roept al gauw de vraag op: had dat niet voorkomen kunnen worden? Wanneer je daar niet mee zit en je realiseert je dat het een tuinhuisje betreft en niet bijv. de woonkamer, dan maakt dat de keuze misschien gemakkelijker.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Je koopt ook al snel 2,5m kabel voor de kosten van een kabeldoosje. Als dit inderdaad een stukje is vanaf de schakelaar tot boven, zal het korter zijn. Ik zou dan dus gewoon een nieuwe langere kabel in de schakelaar aansluiten.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu