HR ketel regelsysteem aanpassen?

Josha

  • #1
Hallo,

Ik heb een Nefit HRC 23VT (van 2004?) nu wordt deze geregeld door een danfoss leidingthermostaat. dit is gewoon een aan/uit schakelaar. Dus het gas vliegt erdoor bij ons.

Nu wil ik een thermostaat in de woonkamer plaatsen, en een buitentempsensor gaan aanleggen.

Maar ik zit nog met hetvolgende:

- Kan een thermostaat ook op een volgende HR-ketel als deze het opgeeft? Is dit een merkafhankelijk onderdeel?

-We hebben vloerverwarming met een houten vloer erop verlijmd,
Dus de temperatuur in de vloerleidingen mag niet warmer worden dan +/- 35graden. Dit regel ik nu zelf met een ouderweste kraan die ik bijna helemaal dicht heb om het water gedoseerd/niet te warm in de vloer te krijgen.
Zijn hier ook speciale kranen voor die het water gedoseerd toelaten zodat de vloer niet warmer wordt dan 30 / 35 graden?

-Wat is de maximale temperatuur waar de ketel voor het CV gedeelte op afgeregeld is? Aangezien er toch niet meer dan 40graden nodig is voor de vloerverwarming, is het mogelijk om de maximale keteltemperatuur voor het CV gedeelte af te stellen op 40graden? Of is dit te weinig voor een normale radiator?

- Stel dat ik onze houtkachel aandoe (in de ruimte waar de thermostaat hangt) krijg ik dan boven in de kamers nog wel warm water als de thermostaatkraan daarom vraagt? Zoja, gaat dan de vloerverwarming in de ruimte van de houtkachel ook bijverwarmen?

- Is het mogelijk en rendabel om dit bovenstaande allemaal te doen, of is het verstandiger om de ketel en alle regelingen in een keer te vervangen als de ketel er over een paar jaar mee ophoudt?

Alvast bedankt voor de reacties!!
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Uw ketel is alleen geschikt voor aan/uit thermostaten en geen modulerende thermostaat zoals op de meeste nieuwe ketels tegenwoordig wordt toegepast.

Vloerverwarming zit normaal gesproken aangelsoten met een verdeler waarop een thermostaatkraan zit waarmee de temperatuur begrenst wordt.
 

Xr8

  • #3
Bij mijn weten kun je op deze ketels gewoon de modulerende thermostaten van Nefit aansluiten. Deze zijn bij Nefit merkafhankelijk. Maw op een Nefit kun je alleen maar een Nefit modulerende thermostaat aansluiten en GEEN opentherm thermostaten. Aan/Uit kan van elk merk.

Mijn ervaring is dat de Moduline 30 prima werkt op deze ketel. Heb ervaring met een van 2001 in deze combinatie. Kan me haast niet voorstellen dat een later model dan niet geschikt is voor dit soort thermostaten.

Deze thermostaat kun je ook WA mee regelen. Daarbij moet je wel even kijken of de buitenvoeler wel op de ketel kan worden aangesloten. Dit is een wat goedkopere ketel. Wellicht is deze optie niet aanwezig.

Op een vloerverwarmings verdeler zit normaliter een kraan met capilair voeler. Als je deze voeler op de leiding monteerd en de kop op een normale kraan monteert dan kun je deze op temperatuur instellen. Zo doe je het bij een normale verdeler ook.

Bij de UBA van nefit kun je de watertemperatuur instellen. Ga je deze echter op 40 graden zetten dan is het maar de vraag of de radiatoren dan toereikend zijn. Die zullen op 40 graden niet al te veel doen, mits ze enorm overdimensioneerd zijn.

Een normale thermostaatkraan zegt niets over het feit of een vertrek nog warm wordt of niet. Deze bepaald alleen na aanleiding van de ruimtetemperatuur of er wel of geen water door de radiator stroomt. Of dit water daadwerkelijk aangeboden wordt doet deze helemaal niets aan. Dit wordt door de thermostaat bepaald. Stel je deze WA in dan is het afhankelijk van de instelling van deze of je warmteaanbod hebt.

Als de toevoer naar de vloerverwarming open staat dan zal deze ook gaan meeverwarmen.

Als je een moduline met een buitenvoeler aan kunt sluiten op deze ketel dan hoeft dit in ieder geval geen enorme investering te zijn.

Succes.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #4
Een Nefit HRC 23 VT is een modulerende ketel dus een modulerende kamerthermostaat van Nefit is hiervoor uitstekend geschikt.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Op een Neit HRC 23 VT kan een moduline 30 worden aangesloten voor het regelen van de kamertemperatuur.

Standaard kan op deze ketel geen buitentemperatuuropnemer worden aangesloten, een WAregeling met buiten opnemer is dus niet standaard mogelijk.

Er moet op deze ketel een hydraulisch neutrale vloerverdeler worden toegepast ivm de warmwater bereiding (omkeerpomp) die in deze ketel zit.

Als u een heel erg handige techneut bent, dan is er wel een mogelijkheid om een buitentemperatuuropnemer aan te sluiten op deze ketel.
Dit werkt dan gewoon goed zoals het hoort.

Kijk eens in uw PB box.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu