HR combi + elektrische boiler een goede combi?

R-v

  • #1
Om de tapwaterprestatie te verhogen wil ik graag een elektrische boiler (Daalderop 120 l) aansluiten op de bestaande warmwater installatie. Deze boiler is reeds in mijn bezit en zou hem daarom ook graag willen gebruiken.

Het warme water wordt nu geleverd door een Benraad HR combi ketel uit 1995, model en type weet ik op dit moment helaas niet. Het vermogen van de ketel is volgens mij 35kw en de boiler heeft dacht ik een inhoud van 20 liter.

Wie kan mij vertellen of het mogelijk is de elektrische boiler aan te sluiten op de bestaande warmwater leiding en wat dan de meest ideale manier van aansluiten is? Ik ben zelf een behoorlijke leek op dit vakgebied, maar een aantal punten waar ik over zat te denken waren :
  1. Moet ik de boiler voeden met koud water, of met het warme water van de ketel?
  2. Wel of geen inlaatcombinatie gebruiken?
  3. Moet ik nog een prescor(?) gebruiken?
  4. Kan ik de boiler op de één of andere manier sturen vanuit de ketel?
  5. Zou het misschien verstandig zijn om (indien mogelijk) de boiler van de ketel uit te schakelen?
  6. Ik heb deze boiler nu wel toevallig liggen, maar zou een andere oplossing op langere termijn niet veel voordeliger zijn?
  7. Hoe zal het gas- en stroomverbruik in deze situatie worden?
Alvast bedankt voor jullie hulp
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #2
Zal je vragen zo goed mogelijk beantwoorden, al moet ik er wel bij zeggen dat het een opmerkelijke combinatie is die jij wil uitvoeren,
  1. Voed de (elektrische) boiler met warmwater van de cv ketel.
  2. Gebruik een inlaatcombinatie voor je cv ketel.
  3. Nee, 1 prescor is genoeg (in je cv installatie).
  4. Dat lijkt me niet van belang, als je de boiler langdurig uitschakelt heb je veel energie nodig om hem weer op te warmen.
  5. Zou ik niet doen, want dan moet je alles met elektriciteit verwarmen, en dat is ook duur, zoniet nog duurder dan gasverwarmen.
  6. Een andere oplossing is nu al veel beter, namelijk een zonneboiler plaatsen.
  7. Het gasverbruik zal nagenoeg hetzelfde blijven, en je stroomverbruik zal naar verwachting omhoog gaan.
Al bij al is het geen aanrader, alhoewel het warmwatercomfort wel gedeeltelijk omhoog zal gaan, namelijk tot de elektrische boiler "leeg" is, en de cv ketel dus opdraait voor het verwarmen van het warmwater.

Wellicht is het verstandiger om uit te kijken naar een Comfortsysteem die bij de verschillende ketelfabrikanten leverbaar zijn.
Het is voordeliger op langere termijn, en het geeft nog meer comfort dan het systeem dat u nu wil toepassen.

suc6
 

Chathanky

  • #3
Je hebt 120 liter die je voor extra comfort kan voorzien maar zodra dit op is heb je 2 a 2,5 kW extra vermogen, dit zal je comfort op een 35 kW ketel nauwelijks meer comfort geven.
120 liter is voor het vullen van een bad of voor het gebruik van een stortdouche voldoende. De boiler hoeft het water niet van 10 graden naar 60 graden te verwarmen, omdat een gedeelte al is gedaan door de cv ketel en zal elektrisch weer redelijk snel op temperatuur zijn.
Dit zijn dan enigszins de voordelen.

Nadeel blijft dat elektrisch verwarmen duurder is dan op gas.

Beter is zoals Gorp aangeeft om een cv boiler of zonneboiler aan te koppelen dit zal op termijn voordeliger zijn.
 

R-v

  • #4
Ok, bedankt voor jullie antwoorden. Ik volg jullie raad deels op en heb daarom even een indirect gestookte Inventum CV boiler CV120 super op de kop getikt. De ketel is trouwens geen Benraad HR-combi, maar een Atag blauwe engel.

Het plan is nu om de bestaande inwendige boiler van de ketel af te koppelen en op deze leidingen de nieuwe CV boiler aan te sluiten, de inwendige boiler zal dus niet meer gebruikt worden. Hier weer even in het kort wat ik denk te weten en wat ik nog niet helemaal zeker weet:
  • De inventum CV boiler heeft een thermostaat met een aansluiting die alleen maar schakelt, dus een aan/uit regeling
  • De voeler van de inwendige boiler is een sensor die een analoge waarde aan de computer geeft, dit is dus geen "aan/uit" regeling
  • Atag heeft mij verteld dat op poort 16 en 17 van de ketel de thermostaat van de CV boiler kan worden aangesloten
  • Wat kan ik nu het beste doen met de oude sensor van de inwendige boiler? Ik neem aan dat ik deze moet afkoppelen, zodat de computer weet dat er een andere thermostaatregeling zal worden gebruikt?
  • Moet de ketel nu nog worden afgesteld, zodat deze goed werkt i.c.m de nieuwe CV boiler?
En zijn er op dit moment nog meer zaken die ik in de gaten moet houden?

Wederom veel dank
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu