Houtrot in stijlen deurkozijn

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik heb een achterdeur bij de garage met zacht hout aan de onderkanten van beide stijlen.

Ik kan de onderkanten afzagen en vervangen door nieuwe stukken hout, maar aan de ene kant zit de sluitkom net in het gedeelte wat slecht - goed is en aan de andere kant zit het scharnier net in het gebied van goed - slecht.

Ik twijfel nu over een flink stuk vervangen (1/3 van de stijlen) vanwege de stevigheid die het weer moet krijgen of het kozijn vervangen.

Wat is wijsheid? Krijg je de reparatiestukken net zo goed vast / stevig als wanneer de stijlen uit één stuk bestaan? Het is een zware hardhouten deur dus er komt best wat kracht op het scharnier te staan. En het spreekt voor zich dat de onderste sluitkom van de meerpuntssluiting ook voldoende stevigheid moet hebben om inbraak tegen te gaan. Niet dat met 1 x wrikken het reparatiestuk van de stijl gaat meebewegen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Stijlen extra vastzetten op, indien aanwezig op de spouwlat, anders met kozijnpluggen aan het metselwerk. Stijl schuin doorzagen en de vv schroeven.
Als het kozijn te slecht is het beter en soms zelfs goedkoper om het gehele kozijn te vervangen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
De onderste 50 cm van het kozijn zijn slecht. Morgen komt de timmerman een nieuw kozijn inmeten. Het is zonde om in het oude kozijn te gaan investeren als het zo slecht is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu