Houten vloer vs. wasmachine: zoveelste topic

Niekos

  • #1
Beste klussers,

Na veel topics gelezen te hebben hier over het fenomeen houten vloer en wasmachine, open ik toch nog een topic hierover.
Waarom? Ik probeer een goede oplossing te vinden voor mijn situatie en er staan inmiddels veel verschillende oplossingen genoemd dat ik het lastig vindt de juiste te kiezen.
Dus wellicht helpt dit anderen met dit probleem ook weer verder; een soort samenvatting.

Situatie: hoekhuis uit 1932; houten vloeren. Wasmachine staat op 1e verdieping in een waskamer, staat op een laminaatvloer, in de hoek van de kamer. Zoals bij iedereen: veel last van trillen van de wasmachine, lawaai door het trillen en ding gaat soms wandelen, al is dat gelukkig zelden. Vrij gestoord wordt je er helaas wel van - je voelt het namelijk ook in de vloer in de waskamer en de aangrenzende kamer daarnaast. Uiteindelijk hoeft ook niet muisstil te zijn, maar wil het wel graag verminderen.

Ik lees hier verschillende oplossingen. Aangezien ik het in 1 keer goed wil doen, de volgende vraag:

Wat is nu de beste manier? Je leest:
  1. Een dikke (min 5 cm) mulitplex plaat op de draagbalken schroeven (dus door de houten ondervloer elementen heen). Hiervoor moet ik de laminaatvloer dus weghalen.
  2. De oplossing die door gebruiker Jan al meermaals is genoemd (https://www.klusidee.nl/Forum/topic/versteviging-houten-vloer-tbv-wasmachine.4097/), waarbij je 3 balken op de draagbalken schroeft en daarop weer een dikke multiplex plaat.
  3. Een betonnen/cement vloertje maken waarop de wasmachine staat. Hiervoor moet de ondervloer dit wel aankunnen. Ik zie dit een beetje als een badkamervloertje bij een houten vloer (cement met tegels), maar dan voor een deel van de kamer waar de wasmachine staat.

Kan iemand aangeven waarom welke oplossing? Ik snap direct dat de vloer verstevigd moet worden en dat een laminaatvloer zeker geen optimale vloer is voor een wasmachine, dus dat is i.i.g. stap 1. Het verstevigen dmv een dikke multiplexplaat lijkt me een makkelijke oplossing; het nog extra verstevigen met die balken (optie 2) snap ik niet helemaal als je die plaat ook al op de balken schroeft.
Beton/cement is natuurlijk stevig, maar ook het meest ingrijpend.

Alvast bedankt!

Groet, Niek
 

ABCDE

  • #2
Omdat multiplex 50mm niet echt voor het oprapen ligt en de balkjes + dunnere plaat wel. De extra hoogte is veelal toch ook al gewenst.

Maar hoe breed is je washok... want in de tekening van Jan liggen drie vloerbalken. I dunno... maar veelal lagen die in de jaren '30 op ~60 cm HoH en om er dan drie te pakken heb je al minstens 1,2m breed nodig.

Je kunt ook kijken naar een paar van die betontegels van 60x60 (cm) op elkaar... helpt ook al iets. Idealiter de wasmachine gewoon ergens beneden op betonnen vloer.
 

Niekos

  • #3
Aha, dus dat is de reden van de balkjes + (dunnere) plaat! Thanks!
Washok is niet zo heel groot, ca 2x2,5 mtr. maar het zou wel moeten kunnen. Wasmachine beneden zou ik graag doen, maar is eenvoudigweg geen optie (geen plek).
Betontegels heb ik ook al geprobeerd maar vond het effect erg tegenvallen t.o.v. wasmachine direct op de vloer. Die tegels stonden wel op de laminaatvloer die natuurlijk al super zacht is. Zou het effect hebben om die tegels direct op de houten ondervloer te plaatsen (of een dergelijke oplossing)?

Twee dunnere multiplex platen op elkaar voor extra stevigheid en om om mimimaal 50mm te halen lijkt me weer een beetje de beunhaas-kant op te gaan, toch?
 

ABCDE

  • #4
Heb je de vloer ooit al gerenoveerd? Dat jaren '30 hout is ondertussen allemaal gekrompen en de groef en messing van de vloerplanken grijpt niet meer in elkaar. De spijkers zitten ondertussen ook allemaal halfbakken los met als resultaat dat alles piept en kraakt. Vloer oprapen en met een plank extra erbij (met groef en messing weer netjes in elkaar) weer terugleggen en vastschroeven doet ook al veel.

Dat laminaat hoe dan ook er onder vandaan.

Dunnere platen op elkaar kan ook, maar dan wel verlijmen, anders hebben ze alsnog geen stevigheid.

Maar linksom of rechtsom blijft het behelpen. Je buren kunnen ook waarschijnlijk ook horen en voelen wanneer jouw machine gaat centrifugeren...
 

Niekos

  • #5
Nope - we wonen er sinds september en dus gaandeweg kom je alle piepjes en kraakjes tegen ;-)
Deze laminaatvloer ligt er minstens 10+ jaar in, dus geen idee hoe de houten ondervloer eruit ziet.

Het opnieuw verstevigen van de ondervloer klinkt als een logische eerste stap! Laminaat ga ik er ook uithalen, want dat helpt zeker niet mee (veel te zacht).

De buren horen het inderdaad, vandaar dat ik wil doen wat kan om het enigszins te verbeteren, maar het blijft geen ideale situatie.
 

Lampje45

  • #6
De constructie van Jan is perfect om een stevig geheel te krijgen.
Maar hoe steviger of hoe harder de constructie, des te problematischer wordt de geluidsoverdracht. Want in beton klinkt het huizen ver.
Dus pak de trillingen van de machine aan met bijv. deze geluidsdempers AEG A4WZPA02 - Trillingdempers wasmachine
En natuurlijk is daarbij een stevige ondervloer belangrijk.
Zelf denk ik aan multiplex van rond de 20 mm, in een wat zwaardere kwaliteit, die draagt op de onderliggende balken en die je met vele schroeven helemaal "dood schroeft" met de onderliggende planken en balken. En daarbij de trillingsdempers gebruiken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik heb het bij mezelf zo gemaakt.
De trillingen van het centrifugeren zullen nooit verdwijnen omdat de onbalans tijdens het centrifugeren altijd verschillend is. Soms zit het mee de andere keer weer tegen.
 

ABCDE

  • #8
Lampje45 schreef:
Maar hoe steviger of hoe harder de constructie, des te problematischer wordt de geluidsoverdracht. Want in beton klinkt het huizen ver.
Juist niet. Vanwege de massa en stevigheid heeft die wasmachine niks te willen en komt de constructie niet in beweging. Bij jaren '30 bouw kun je op de begane grond horen én voelen of de buren de wasmachine aan het centrifugeren hebben ... op zolder. Bij betonbouw hoor je hem totaal niet, laat staan voelen.

Tenzij je hem natuurlijk tegen de muur aan laat bonken.
 

Lampje45

  • #9
Die gedachtegang is niet juist, want het gaat niet om in beweging brengen van een betonvloer, het gaat om de transmissie van trillingsenergie die zich voortplant en dat gaat in beton uitstekend.

Ik woon zelf in een huis wat in 1973 is gebouwd, waar men geen scheidingvoegen in de beton heeft gemaakt tussen de woningen in.
Als twee huizen verder de centrifuge draait is het wel degelijk hoorbaar.

En wat dacht je van een werkende klopboor, die hoor je door het hele rijtje heen.
Trillingen moet je onderbreken door bij de bron maatregelen te nemen.
Want hoe harder het materiaal hoe beter de geleiding.

Daarom is het zo belangrijk dat wasmachinedempers preventief vervangen worden, als ze er nog niet voor zorgen dat de kuip de omkasting af en toe raakt.
En de stelpootjes die ook niet mogen wiebelen, en worden geplaatst op energie absorberende trillingsdempers.
 

Niekos

  • #10
Hoi allen,

Dank voor de gedachtes en meedenken!
Ik denk dat ik voor de volgende oplossing ga:

1. Eerst laminaat eruit in de waskamer (m.n. onder de wasmachine)
2. De houten vloerdelen herstellen/verstevigen waar nodig; extra 'verankeren' in de draagbalken mbv schroeven, zodat de bodem i.i.g. stevig is
3. Voorkeur voor 2x multiplex op elkaar zodat je 1 plateau krijgt, dit overdreven goed vastschroeven in de draagbalken en ook in de planken zelf.

Lijkt het meeste op de oplossing van gebruiker Wgb.

Mocht multiplex moeilijk te verkrijgen zijn, of dat ik toch extra hoogte nodig heb (geen idee wat er nog onder het laminaat ligt), dan de oplossing met balkjes.

Laatste vraag: verlijmen van multiplex... waarmee het beste?

Dank op deze zonnige zaterdag!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #11
Multiplex 40 is goedkoop 2e hands te krijgen in de vorm van oude massieve (voor)deuren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Niet goed geluisterd. Een dikke plaat zal best wel te koop zijn. Echter ik had al moeite om die 2 platen stuk voor stuk op zolder te krijgen. Laat staan als het een dikke plaat zou zijn.
Idem voor een vloer van beton eens moet het toch weer naar beneden.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #13
Multiplex verlijmen met witte houtlijm.
 

ABCDE

  • #14
Lampje45 schreef:
Die gedachtegang is niet juist, want het gaat niet om in beweging brengen van een betonvloer, het gaat om de transmissie van trillingsenergie die zich voortplant en dat gaat in beton uitstekend
Daar gaat het nou juist wel om. Met houten vloer komt de hele boel in beweging, bij beton... niet.

Daarom hoor je in betonbouw de wasmachine van de buurman niet en in jaren '30 bouw met half losse gekrompen planken op onderbemeten balken wél.
 

Lampje45

  • #15
Wat de bewegingsenergie heb je gelijk, maar daar gaat het hier niet om, het gaat hier over de voortplanting van geluid door bepaalde materialen en dat is een heel vak apart.
 

ABCDE

  • #16
Zeker. Daarom heb ik ook een voorbehoud gemaakt wat betreft tegen de muur aan laten bonken. Als je wasmachine dat tegen beton doet ga je dat inderdaad goed horen. Net zoals jouw voorbeeld met boren.
 

Lampje45

  • #17
De vloer waarop hij staat is van hetzelfde beton, dus daar staat de machine op te bonken zonder trillingsdemper vandaar.
Dat beton hoeft niet in beweging te komen om een takkenherrie door te geven.
 

ABCDE

  • #18
Nee. Wasmachine die op de grond staat en niet los komt is niet anders dan dat je zelf staat te "springen" zonder los te komen. Met houten vloeren gaat al je serviesgoed in de kast meedoen, met beton... niet.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #19
Als de wasmachine staat te dansen, en rond aan het lopen is, dan ligt dat niet aan de vloer.
De wasmachine moet goed waterpas staan, dat is een eerste vereiste.
Als hij dan nog teveel beweegt of aan het dansen is, dan zijn de schokdempers/veren niet meer goed.
En een moderne wasmachine zal zich aan de lading aanpassen tijdens het centrifugeren.
 
  • Like
Waarderingen: Klussss

Rooster

Specialist Geluid
  • #20
Ik denk dat je hier voor een zo stijf mogelijke constructie moet gaan.
Dus geen extra rubbers toepassen!
Ook de fabrikant van wasmachines stelt een stabiele ondergrond als eis.

Verder:

Hier wordt ook iedere trillingsdemping afgeraden.

"Over het algemeen is het beter om geen trillingsdempers te gebruiken. Bij verkeerd gebruik zorgen deze namelijk voor meer lawaai. Gebruik alleen trillingsdempers als je een harde vloer hebt van bijvoorbeeld beton, tegels of een stortvloer. Je plaatst de rubberen doppen onder de pootjes van je wasautomaat. Heb je een grond van hout, parket, laminaat of vloerbedekking? Gebruik dan geen trillingsdempers. Ook als je een lekbak hebt of een wasmachine met rubberen pootjes, gebruik je geen trillingsdempers.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu