Houten vloer vs. wasmachine: zoveelste topic

Lampje45

  • #21
Je kunt om trillingen te dempen, niet zo maar ergens een stuk rubber tussen plaatsen.

Maar als jij een starre vloer hebt, die door zijn constructie of materiaal niet in beweging te krijgen is, dan zal je maatregelen aan de bron van de trillingen moeten nemen.
Natuurlijk zijn zaken zoals waterpas stellen en alle pootjes dragende op de ondervloer het uitgangspunt.
Natuurlijk zijn de moderne wasmachines vaak lang bezig om met voorzichtig ronddraaien en herverdelen het eerste water en het grootste gewicht er uit te gooien en het wasgoed in balans te krijgen.

Maar dat lukt nooit voor 100% en zullen er altijd trillingen blijven, die ook door goede schokbrekers niet naar nul gereduceerd kunnen worden.

Dus zullen er altijd trillingen overgegeven worden aan de vloer.

En op dit punt moet maatwerk geleverd worden.

Daar zijn speciale dempers voor ontworpen die in de Duitse TUV gekeurd zijn en bewezen hebben dat het werkt. Met de juiste hardheid en dempingsfactor.
Dat allerlei winkelketens wat beweren, het zal allemaal goed bedoeld zijn. Maar wat is er waar van?

Werkt het niet, dan heb je gewoon niet voldaan aan een stabiele plaatsingsomgeving.

Als een houten vloer te bewegen is dan zal er altijd een probleem blijven.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Ronny

Specialist Verwarming
  • #22
Zou het niet helpen als je een goede estrich vloer aanlegt op de houten vloer?
Dus een goed merk met een laag isolatie en daarop twee stevige lagen haaks op elkaar?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #23
Ik zou betonplex gebruiken i.p.v. multiplex en je kunt ook gewoon een asko wasmachine kopen die zijn speciaal ontwikkeld voor houten vloeren, ze komen uit zweden van origine en iedereen heeft daar houten vloeren. Tegenwoordig komt het niet meer uit zweden maar ze hebben nog steeds dezelfde bouw filosofie.

https://nl.asko.com/wassen-drogen/wasmachines
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #24
Bij dat merk is o.a. aan de deur te zien, die niet aan de voorkant vast zit, maar aan een behoorlijk goeie constructie die op dempers staat, dat er inderdaad net iets anders gedacht wordt over demping.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #25
Klopt en wij plaatsen ze regelmatig op houten vloeren zonder problemen. Toch verstevigen we vaak nog onder de vloer met een betonplex plaat maar dit is extra en niet perse noodzakelijk maar dan hoor je geen verschil meer met een betonnen ondergrond.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #26
Heel nieuwsgierig dat begrijp je. Wat of waarom doet deze machine het veel beter op houtenvloeren. Wat is hun patent.

Deze mijnheer kunnen we iets van leren. Zijn dit die TUV goedgekeurde schokdempers.
Heerlijk toch. :lol::hup be:

 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #27
Het is de quattro bouwwijze met 4 schokdempers en veren en een machine die verder compleet los kan bewegen van zijn behuizing, hierdoor zijn er veel minder trillingen die doorgegeven kunnen worden aan de vloer. Verder zijn dit ook nog eens degelijke apparaten met een stalen kuip, gietijzeren lagerkruis en contragewichten. Enige waar ze erg gevoelig voor zijn is koud wassen, maar als je goed kookwas draait elke 3 weken gaan ze over het algemeen ook lang mee (storinkje onderweg daargelaten).
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #28
De wasmachine uit het filmpje van Wgb heeft ook 4 schokdempers, en na het vervangen doet hij het weer prima.
4 schokdempers is volgens mij niet bijzonder, een stalen bodem ook niet.
Het enige grote verschil lijkt, dat bij Asko de veren in de schokdempers zitten. "Normaal" zitten die boven aan de behuizing vast.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #29
Geloof mij er zijn bijna geen wasmachines met 4 schokbrekers. De meeste hebben er maar 2. Sommige 3 Er zitten zeker speciale dempers onder die hiervoor gemaakt zijn. Dat ontken ik ook niet maar die asko's zijn hierop ontwikkeld om zo min mogelijk trillingen af te geven aan de vloer, dat is hun handelsmerk. Wilt niet zeggen dat een andere wasmachine niet ook stil zou kunnen staan op een houten vloeren zeker als je vloer verstevigd en de wasmachine boven de draagdelen plaatst.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #30
De Samsung in het YouTube filmpje heeft er 4.
Miele, Bosch en LG hebben er 3 zo te zien (ik heb even wat filmpjes bekeken).
 

Pjotr P

  • #31
Onze redelijk nieuwe Miele wasmachine kwam op een houten zoldervloer te staan na onze verhuizing. Van een stille wasmachine veranderde hij in een stampend monster, ondanks een los multiplex plaatje van 10mm dat ik er onder legde.
Nu eindelijk goed aangepakt: Vloerplanken verwijderd, tussen vier balken steeds twee tussenbalkjes aangebracht met lijm en hoekankers, 2x 22mm okoume multiplex platen aan elkaar gelijmd, platen aan de balken geschroefd met tellerkopschroeven (6x120mm), flink wat verflagen want het oog wil ook wat.
Groot succes: De nieuwe ondergrond voelt nu zo stijf alsof het een betonnen vloer is en de wasmachine centrifugeert rustig met 1600 toeren.

Voor de tussenbalken gebruikte ik Bison Woodmax Power lijm.
Voor de platen gebruikte ik gewone witte houtlijm en ik schroefde er flink wat schroeven in om de platen goed aan elkaar te klemmen. Dat hout is best prijzig, maar wat een luxe om je wasmachine weer te kunnen vertrouwen.
Overigens: Ik legde de platen over 4 balken omdat op die platen ook nog de wasdroger staat.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #32
Pjotr P schreef:
Groot succes: De nieuwe ondergrond voelt nu zo stijf alsof het een betonnen vloer is en de wasmachine centrifugeert rustig met 1600 toeren.
Ik zie en hoor het graag van. Kan dat?
Wel de inhoud aangevuld met spijkerbroek daar geeft mij vrouw de schuld als het net niet goed gaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu