Houten begane grond vloer jaren ‘30 vervangen - mogelijke opties?

Marc-S

  • #1
Beste mensen,

Ik ben nog niet helemaal zover maar wil tzt de hele houten begane grond vloer van ons jaren ‘30 huis (de living) vervangen, die qua isolatie en vochtbestendigheid aan de moderne eisen gaat voldoen.

Ik ben erg benieuwd naar de ideeën en tips die mensen hebben hoe de nieuwe vloer zou moeten worden uitgevoerd.

De randvoorwaarden:

- Grootte van de bestaande vloer living: ca 410 x 1000 en een deel 450 x 400.

- In de toekomst geen houten vloerbalken of planken meer.

- Kruipruimte wil ik behouden. Er is voldoende hoogte en ook in de toekomst wil ik er in kunnen.

- Fundament woning is gemetseld.

- Er moet een isolatiepakket in komen die voldoet aan de huidige eisen, welk materiaal te gebruiken en hoe dik?

- Vloerafwerking zal parket worden.

- Hieronder vloerverwarming? Of weer convectorputten? Of een combinatie van vloerverwarming en kleinere convectorputten? In ieder geval geen radiatoren aan de muur.

Ben erg benieuwd wie hier eerder ervaring mee heeft opgedaan of goede ideeën heeft voor de opbouw van deze nieuwe begane vloer.
 

Sander 1972

  • #2
Dan zal je aan een broodjes (eps) vloer kunnen denken. Is het gelijk geisoleerd.

En daar kun je ook een vloer verwarming op kwijt mits je voldoende kan zakken.
 

Marc-S

  • #3
Dank je. Wat is ca de dikte van zo’n pakket van betonnen broodjes met EPS isolatie? Ik neem aan dat de leggers (balken) dan van beton zullen zijn, kunnen die ca 410 cm overbruggen (breedte kamer) of moet er dan ook een lange onderslagbalk over de hele lengte van de living onder de leggers worden gelegd?
 

Sander 1972

  • #4
Dan komt er nog 2 x 10 oplegging bij dus schat ronde de 430/440
 

Marc-S

  • #5
Wordt er binnen de bestaande gemetselde binnenmuren dan eerst een nieuwe lage muur van stenen over de lange zijden van de kamer gemetseld op de bestaande fundatie waar de betonnen vloerbalken dan op worden gelegd en vast gemetseld?
Ofwel, ik begrijp nog niet goed hoe die nieuwe betonnen vloerbalken worden vast gemaakt aan de bestaande muren van mijn jaren ‘30 huis (alles destijds gemetseld).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6

Marc-S

  • #7
OK, veel dank. Hoe krijg je die stalen leggers in de bestaande gaten in de muur? Moeten aan de bovenzijde van de gaten er eerst 1 of 2 stenen van de binnenmuur uit?

Als dat zo is, dan moet na het plaatsen en terugzetten stenen ook weer gestuct worden.
 

Willem52

  • #8
Een renovatievloer is toepasbaar tot een liggerlengte van maximaal 4,2 m. VBI adviseert voor een verhoogd loopcomfort, bij een dagmaat > 3,0 m, een tussensteunpunt toe te passen. Houd daar rekening mee. Stucen is niet nodig, boven de liggers en eps komt beton en dat sluit tegen je bestaande stucwerk aan.
 

ABCDE

  • #9
Volgens mij denkt iedereen hier aan iets anders....

Die renovatievloer heb je in verschillende varianten. Zowel nat als droog.

Balken kunnen op verschillende manieren bevestigd worden...
 

Marc-S

  • #10
Er vanuit gaande dat ik geen betonnen leggers krijg hier (vanwege het gewicht) en er komen stalen liggers, hoe worden die in de bestaande muurinkeppingen gestoken van de oude balken? Of bestaan die gegalvaniseerde stalen liggers uit losse delen die met bouten worden vastgezet of worden die liggers in U-profielen geklemd die aan de binnenmuren worden gemonteerd?
De overspanning (breedte) van de woonkamer is ca 4.20 m.
 

ABCDE

  • #11
Nee aan één stuk.... je moet dus net hebben dat je gat diep genoeg is om nog 9cm extra door te steken aan 1 kant..

Alternatief oplegschoenen of hoeklijn gebruiken. Zie ook eerder door mij gelinkte site.
 

Marc-S

  • #12
OK, thanks! Leggers aan 1 stuk, en dan verder insteken aan 1 kant is waarschijnlijk de eenvoudigste, snelste en stevigste oplossing.

Enig idee of die gegalvaniseerde stalen opliggers lichter zijn dan de oorspronkelijke houten balken (hier 20 x 8 cm)?

En kunnen ze die ook nog mooi waterpas stellen door de bestaande inkeppingen voor te bewerken (eventueel bestaande steen wat dieper infreezen, sterke kunstof stelplaatjes er onder, of wat snelbeton er onder)?

Wordt er sowieso kunststof gebruikt om enigszins een ‘water barriere’ te maken tussen het metselwerk (waar je altijd wel wat optrekkend vocht hebt) en de nieuwe gegalv. stalen balken?

Ben erg benieuwd hoe ze de nieuwe vloerbalken allemaal netjes uitgelijnd/waterpas kunnen krijgen, aangezien in de bouw (jaren ‘30) mrn het allemaal niet zo nauw namen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #13
Als je de moeite neemt om op de site van de fabrikant te kijken, vind je daar de afmetingen van de liggers en de vloerhoogte.
 

ABCDE

  • #14
Bij de natte variant maakt het niet uit als de balken niet op de mm exact op hoogte liggen.
 

Marc-S

  • #15
OK, ik heb even goed daar op die site gekeken. Dan moet t zoiets worden als op dit filmpje, maar dan met de nieuwe stalen liggers bijvoorkeur in de bestaande muurinkepingen.
 

Marc-S

  • #16
Veel dank voor de tip. Bij onze situatie hier denk ik dat ik niet voor de natte variant zal gaan aangezien er als afwerking weer echt parket op komt. Denk niet dat t goed is daaronder vloerverwarming te leggen in een dekcement laag.
 

Marc-S

  • #17
Is ee trouwens nog een nut om voordat de nieuwe vloer met de stalen balken er in gaat eerst de kruipruimte ca 20 cm uit te graven en er een 10 cm betonvloer in te storten over de hele ruimte?
 

ABCDE

  • #18
Waarom zou je dat doen? Vocht uit de bodem kun je ook tegenhouden met bodemfolie.
 

Marc-S

  • #19
Ik zat zelf te denken aan een barrière tegen vocht en meteen een opgeruimde kruipruimte waar je ook nog wat zaken kan opslaan voor de langere termijn
 

Marc-S

  • #20
Ik heb wel nog een enkele vraag: de nieuwe stalen vloerbalken kunnen of met hoekliggers (geschroefd aan de muur) worden gemonteerd of in inkepingen in de muren worden opgehangen.

Echter bij de laatste methode moeten de inkepingen wel vrij precies steeds op dezelfde afstand zitten in verband met de isolatieblokken die er tussen komen.
En de vraag is natuurlijk of de huidige inkepingen im mijn huis allemaal netjes op de benodigde afstand liggen.

Wordt het niet een hele gatenkaas in je muren als je de stalen liggers in muurinkepingen ophangt? Is het dan niet beter om de stalen balken op metalen hoekliggers te leggen (nieuw gemonteerd aan de muren)?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu