Houten vloer op tegels (begane grond)

Roxlu

  • #1
Beste lezer,

Ik heb 't forum een beetje doorzocht op zoek naar informatie over het leggen van een houten vloer (met messing en groef) op stenen/plavuizen. Voor nu, ben ik aan het kijken waar ik op moet letten.





Ik kwam een aantal dingen tegen:

1. Hoe zit het met de vochtigheid (komt er vocht uit de vloer; wat ik kan testen door een rubbere mat op de vloer te leggen)
Het gaat om een huis dat gebouwd is rond 1910. De tegels zijn gelegd op 'beton' aangezien de verkopende makelaar me vertelde dat de vloer met beton is volgestort. Zelf heb ik het idee dat er zogenaamde "broodjes" liggen. Het, waarschijnlijk 40 jaar oude stuc laat los aan de onderkant van de zijmuren ('t is een rijtjes huis). De vloer voelt wat vochtig aan bij de randen met de muren. Stel dat de vloer vochtig is, wat kan ik daar dan tegen doen?

2. Daarnaast vraag ik me af hoe ik de vloerdelen kan bevestigen op deze betonnenvloer. Ik zou 'm zwevend kunnen leggen, maar ik wil niet dat er kieren tussen de vloerdelen komen. Op de eerste en tweede verdieping hebben we ook deze vloerdelen gelegd en vastgezet met schroeven (op houten/osb ondergrond) en zelfs daar zijn de kieren op sommige plaatsen grote geworden dan verwacht. Misschien dat ik ze beter met een spijkerpistool vast kan zetten door te spijkeren in de messing?

3. Hoe te isoleren/welke ondergrond?
Daarnaast vraag ik me af wat de juiste manier is om deze vloer te isoleren of welke ondergrond ik moet gebruiken?


Alvast bedankt!
Roxlu
 

Fiesiekus

  • #2
Waarom sloop je de tegelvloer er niet uit?

Zit er een kruippruimte onder?
 

Roxlu

  • #3
De vloer eruit slopen? Hmm daar heb ik eigenlijk niet over nagedacht, maar tijdens de bouwkundige keuring werd me dit afgeraden. De ondervloer/beton verstevigd de fundering was 't argument. Er zit geen kruipruimte onder, omdat deze is volgestort.

Roxlu
 

Fiesiekus

  • #4
Ik bedoel alleen de tegeljes er vanaf slopen. Dan de vloer egaliseren met egaline en een dampscherm aanbrengen.

Maar mijn 2-de vraag was er (misschien verkeerd) op gericht om te horen of er een betonvloer gestort is óf dat ie op isolerende broodjes ligt.

En hout blijft werken, ook al zet je 't nog zo goed vast. Overigens; welke houtsoort heb je in gedachten?
 

Roxlu

  • #5
Ah alleen de tegeltjes eraf slopen ;-) Dat zou zeker kunnen, maar wat is het voordeel daarvan? De vloer is nu al netjes vlak en we hebben ruimte om de houten vloer eroverheen te leggen.

We hebben vuren vloerdelen gekocht; die al een tijdje binnen liggen.
 

Fiesiekus

  • #6
Ah, ik dacht dat de vloer niet voldoende vlak zou zijn. Dan kan je inderdaad zwevend leggen; onderscherm van alu-folie met foam (tegen 't klepperen en tegen vocht), evt. groene iso-platen en dan daarop de vuren delen.
 

Roxlu

  • #7
Hoi Fiesiekus! Bedankt voor je antwoord!

En aan de zijkant van de tussenmuren (met de buren) is het aan de onderkant een beetje vochtig waardoor denk ik het stucwerk los heeft gelaten (al kan die ook zijn doordat het stuc oud is). Hoe zou ik kunnen controlleren of ik hier iets mee moet doen? (bv een heel small voorzetwandje?).

Groetjes
Roxlu
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
De enige goed methode is een blokkade aan te brengen tegen optrekkend vocht uit de fundering, bij huizen van die leeftijd trekt er bijna altijd vocht op.
Afsluiten met een voorzetwand zal ik niet aanraden, u sluit het vocht op en daardoor trekt het steeds verder omhoog.

Op de tegels een vochtscherm leggen, daarop een ondervloer en dan de planken, hou ze ruim vrij aan de muren omdat de luchtvochtigheid waarschijnlijk vrij groot is in huis.
Goed ventileren is in huizen van die leeftijd zeer belangrijk.
 

Roxlu

  • #9
Hoi Jan,

Bedankt voor je antwoord; ik ga zeker even kijken naar zo'n vochtscherm.

@Fiesiekus: ik ben nog steeds een beetje aan het rondvragen en natuurlijk hoor je veel verschillende oplossingen voor het leggen van de vloer. We hebben nu vuren vloerdelen met messing en groef. Het bedrijf waar we dit hout gekocht hebben raadde aan om eerst bv. raggels op de vloer vast te zetten (om 30cm) en daarna de vloerdelen daarop vast te maken. Hoe denk jij over deze oplossing?

En wat is de beste manier om de planken dan te bevestigen aan de raggels?

Groetjes
Roxlu
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
De planken kunnen ook zwevend gelegd worden, dus los op de ondervloer, het is dan niet nodig rachels te leggen en het maakt minder geluid dan vastnagelen op rachels.

Wilt u toch met rachels werken dan deze vastschroeven op de vloer met een dampscherm er onder, tussen de rachels isolatie leggen en de planken verdekt spijkeren of nieten.
 

Fiesiekus

  • #11
Roxlu schreef:
@Fiesiekus: ..... Hoe denk jij over deze oplossing?
Dan moeten die tegels er wel uit denk ik. Anders kom je wel veel cm's omhoog. Maar wel dé beste manier om de planken te spijkeren en werking tegen te gaan.
 

Roxlu

  • #12
Beste Fiesekus, Jan en lezer,

Komende weken gaan we beginnen met het leggen van de vloer. Hiervoor gaan we zoals jullie en vele anderen ons aanraden eerst een vochtwerende laag aanbrengen op de stenen ondervloer. Daar overheen gaan we houten platen vastmaken met slagpluggen in de (stenen) vloer. Op deze planken leggen we dan een noppenfolie en dan de vloerdelen. De vloerdelen nagelen we (niet zichtbaar) vast aan de houten onderlaag.

Als ik het goed heb begrepen mogen op dit forum geen merknamen worden genoemd. Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van de houten platen, vochtwerende laag, (volgens mij zijn er verschillende soorten plastics die je kunt kopen op rollen) en de noppenfolie?

Wederom bedankt!
Roxlu
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Noppenfolie is echt niet geschikt als ondervloer, bij de bouwmarkt zijn rollen folie te koop van 3 mm dik voor weinig geld, daar zit een aluminium laag op, kan ook gebruikt worden als dampscherm als de naden met alutape geplakt worden.

Ik vraag me trouwens af waarom u speciaal een ondervloer wilt gebruiken, door het nagelen komen de planken vast te zitten, zolang het duurt.
Een ondervloer die wat samendrukbaar is zal door de werking hiervan de nagels snel lostrekken, de vloer gaat kraken en gaat los liggen.
Spijkeren direct op de platen is het beste, onder de platen een dikke folie is in principe al genoeg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu