Houten balken en houten trap op elkaar afstemmen, tips?

sherre

  • #1
Binnenkort krijgen wij de sleutel van ons nieuwe huis. Één van de dingen die we willen aanpakken, zijn de trap en de houten balken in de woonkamer. Deze verschillen erg in kleur (zie foto) en zijn qua kleur sowieso niet onze smaak. We hebben ons laten vertellen dat de balken bestaan uit vurenhout, maar van de trap is dit nog onbekend (iemand enig idee n.a.v. de foto's?)

Over wat voor kleur het hout uiteindelijk moet krijgen zijn we nog niet helemaal uit, maar wel weten we dat we dit te rood/geel vinden qua ondertoon. We gaan liever voor iets koelers, maar nu is de vraag; hoe pakken we dit het beste aan? Ik lees online namelijk veel over het beitsen van onbehandeld hout, maar hoe halen we de beits/lak het beste eerst van dit hout af, zodat we met een schone lei kunnen beginnen?

Alvast bedankt voor het meedenken!

Scherm­afbeelding 2023-02-16 om 14.27.25.png
Scherm­afbeelding 2023-02-16 om 14.39.45.png
 

De Bob

  • #2
Hallo
Als u "onbehandeld" hout wilt hebben, dan moet alles eraf geschuurd worden, buiten dat het een enorm werk is, zal de beits ook ingetrokken zijn, en waarschijnlijk een rest kleurtje achter laten.

Het beste is een schuur proefje te maken op een verscholen plekje.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Je kunt beide uiteraard gewoon dekkend schilderen. Want 2 verschillende houtsoorten zullen nooit dezelfde kleur krijgen als je eea transparant afwerkt.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Klushandig

  • #4
Je kan de houten delen ongeacht de houtsoorten opschuren en schilderen. Wat hier heel mooi zou zijn is om de zijbalken en plafondbalken dezelfde kleur te geven, maar de trap te voorzien van een overzetpaneel. Dit laatste kan je zelf doen met panelen.
Merken en winkels niet nodig - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu