Hoogte cement dekvloer tov nieuwe goot (en kimband goot)

Roelm

  • #1
Bij de verbouwing van mijn badkamer zit ik nog met één twijfelpunt, namelijk de maatvoering van de zandcementvloer ten opzichte van de draingoot.

De volgende basisgegevens staan sowieso vast:

- tegeldikte 8 mm
- lijmkam 8 mm
- overhoogte tegel tov goot: 2 mm (althans, daar ga ik van uit)

hoeveel druk je de lijm in met de tegel? Mijn vorige betegeling is alweer even geleden, en ik moet zeggen dat de WC zeer geslaagd is, alsook de keuken. Maar dit detail speelde daar minder omdat je geen rekening hoefde te houden met een afvoer.

Is 2 mm indrukken een goede aanname? daarmee is:

tegel + effectieve lijmdikte 8 + 6 = 14 mm

hier de overhoogte afhalen, dan kom ik op 12 mm voor de hoogte van de zandcement vloer onder de bovenzijde rand goot. Wat denken/vinden jullie?

Ik heb hier heel internet en dit forum op nagezocht, maar dit detail lees ik nergens. En normaal kan ik toch vrij redelijk zoeken..

Nu we toch bezig zijn. De aangeschafte easy drain 30 bevat ten opzichte van de hogere/andere versies geen flens om op de vloer aan te sluiten ála kimpasta/kimband. Hoe pakken jullie dat normaal aan? ik overweeg om (eventueel halve) kimband aan te brengen, en die een mm of 5 op te laten steken. Hierboven/bij komt een goede kitafdichting. mocht de lage kimrand dan toch niet helemaal goed zijn, dan is de kitrand de "achtervang", en andersom. Als ik de kimband maximaal hoog aanbreng, tot bijna bovenaan de drain, dan krijg je verschillende afdichtingen naast elkaar, in plaats van boven elkaar. Dat lijkt me geen goed plan.

Overigens heb ik de douche afgebroken tot op de alleroudste tegels die in cement gesteld zijn. Die zitten zo allemachtig vast, dat ik die laat zitten als extra afdichting. Die vloer ziet er nog erg goed uit, de dekvloer erboven lag echter los tpv de douche, vochtprobleem denk ik. Dat losse materiaal is nu allemaal weg en wordt weer opgevuld.

Nu ga ik eerst maar eens een paar wandjes stucen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Met een lijmkam van 8 mm, druk je de tegel ongeveer 4mm in de lijm.
Maar dat verschilt ook wel, hoe dik je de lijm aanmaakt, en hoe hard je drukt.
Maar ga uit van ongeveer 4 mm.

De tegel 2/3 mm boven de goot uit laten steken.

Met poederlijm kun je wel iets spelen met de hoogte.

Maar zorg wel voor een goede afschot in het douche gedeelte van de vloer.
Zelf hou ik altijd ongeveer 1,5 cm aan op een meter lengte.
Zo loopt het water goed naar de goot.
Leg de goot ook 5 á 7 cm uit de muur, en leg die pas tegel ook op afschot naar de goot.

Smeer de kimband tegen de goot en hou 5 mm van de bovenkant van de goot aan.
Kun je eventueel even met een plakbandje een randje afplakken, maar wel meteen na het aanbrengen van de kimband/coating de plakband weer verwijderen.
 

Roelm

  • #3
Peter, hartelijk dank voor je antwoord! Daar kan ik zeker wat mee.

Ik heb de maatvoering nog niet precies, maar de drain is een cm of 7 "breed". de ruimte achter de drain maak ik waarschijnlijk tussen de 10 en 12 cm uit de muur, zodat ik mooi uitkom met mijn 20x20 vloertegels. Naast de drain past ook aan beide zijden een 3/4 tegel. De drain zelf is 80,2 lang, en de tegels zijn 19,8. met 3 mm voeg komt dat over de lengte mooi uit, alleen op de zijkanten zou bij "maat houden" de kitnaad wel erg smal worden (mm of 3-4 ofzo).

Die wat grotere tegel achter de drain heeft trouwens een reden. Er zit een nare scheur tpv de standpijp. Die heb ik zoveel mogelijk uitgeslepen en die wordt nog gevuld. Mochten de tegels toch barsten mettertijd, dan kan ik er altijd alsnog een voorzetwand voor plaatsen.

Maar dat moet ik allemaal nog eens goed bekijken. eventueel laat ik de tegels die op de korte kanten van de drain komen iets springen, waardoor richting de achterwand de voeg van de hoektegels iets groter wordt.

Het afschot lees ik links weer als 1 cm/m, ergens anders weer 2. ik was ook al op het spoor om naar 1,5 cm te gaan. Ik denk dat ik het schot van de tegelrij tussen de drain en de achterwand zelfs nog sterker maak.

Die tip van de kimband met afplakken is echt super trouwens, daar had ik nog niet over nagedacht!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Zet over de scheur een kimband vlies, of een stuc gaasje.
Dan kan de scheur werken onder de tegels, en gaan de nieuwe tegels niet scheuren.
 

Roelm

  • #5
Ik neem aan dat de kimbandvlies in de lijm aangebracht wordt?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Nee die wordt aangebracht in de kimband coating.

Dat is een soort flexibele rubber coating, waar het vlies dan opgelegd wordt, en daarna wordt over het vlies nogmaals de coating gesmeerd.

Zoek maar eens op youtube naar kimband aanbrengen, dan krijg je goede uitleg.
Elk merk tegellijm, heeft zo een product.
Is eigenlijk allemaal hetzelfde.
 

Roelm

  • #7
Ja, het kimband principe ken ik. Omdat je hier zo specifiek alleen het vlies aanduidde, dacht ik dat je een andere toepassing van het textiel an sich bedoelde, zonder de pasta.
 

Roelm

  • #8
Geen vragen dit keer, maar de blijde mededeling dat de badkamer "douche-gereed" is! Nog wat kleine details als radiator en wasbak, maar dat zijn futiliteiten. Ik had me ooit voorgenomen dit project in ieder geval één maal zelf aan te pakken, en die belofte heb ik nu ingelost. Veel geleerd en een absoluut voldoende resultaat!

Dank voor de tips, over een jaar of tien weten we of het allemaal goed is gegaan ;)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Bedankt voor het terug melden.
Ach en we weten over een maandje of 2 wel, of het allemaal waterdicht is. :wink:
Maar dat zal wel goed komen. :super: :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu