Hoog gasverbruik nieuwe CV

Wier

  • #1
Wij hebben in oktober 2011 een nieuwe cv ketel laten monteren ( Nefit proline HRC 24 CW4) i.c.m moduline 300 thermostaat.
Nu ben ik het gasverbruik eens aan het opnemen over de laatste periode, en vindt dit toch aan de hoge kant. Recentelijk hebben we een aantal koudere dagen gehad, en zie dan een verbruik van ongeveer 10 a 11 m3 gas p/dag.(de laatste maand ongeveer 175 m3 gebruikt, en daar zat ook een lange periode in met aangename buitentemperaturen) En ik vindt dit een vrij fors gebruik, terwijl de echte winter nog moet komen.
Voor de juiste beoordeling moet ik uiteraard wat gegevens toevoegen: De woning is een (niet al te grote)2 onder 1 kap(1996) goed geïsoleerd,met extra kamer boven de garage(lichte bouw maar wel goed geïsoleerd, bouwjr 2003) inh totaal ongeveer 400 m3.Gezin 4 pers (2 jonge tienermeiden)
We stoken boven eigenlijk niet afgezien v/d badkamer en een computerkamer op zolder, maar veel zal dat niet zijn want het wordt er nagenoeg niet koud, op de comp kamer staat slechts een klein radiatortje.
De kamer boven de garage is echter wel wat groter, 7.5m x 3m (incl 2 x dakkapel), hier staan 2 dubbelpaats radiatoren.Deze kamer wordt dus wel gestookt ook omdat dit geen stenen bouw is en het snachts hier wel aanmerkelijk frisser wordt dan in de woonkamer.
De thermostaat is uiteraard geplaatst in de woonkamer, en de overige kamers draaien hierop mee.
Overdag staat de thermostaat op 20.5 gr en snachts gaat deze uit.
De cv staat ingesteld op watertemp van 60 gr, en het vermogen v/d ketel stond op 18kw, heb dit nog wat teruggebracht naar 15 kw.
De pomp is ook modulerend(staat min op 50 en max op 100%)
Als ik de cv ketel een tijdje observeer draait deze best veel op een niet al te hoog vermogen 30% en de pomp veel op 50/75%.
Hiervoor hadden we een vaillant VR ketel, met een verbruik van afgelopen jaar van 2300m3.
Mijn gevoel zegt nu dat ik zelfs met deze moderne modulerende regeling hierop niet veel ga besparen.
Hoe denken jullie hierover, of hebben jullie nog tips m.b.t. instellingen e.d. stookgedrag of wat dan ook.
 

Kacheltje

  • #2
Als ik het zo lees zal je met de huidige ketel ook ongeveer uitkomen op 2300m3 per jaar.
Voor een huis van deze bouwperiode vind ik het verbruik ook wel aan de hoge kant. De oorzaak zal niet de ketel zelf zijn maar te meken hebben met je gedrag of met bouwkundige minpunten.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #3
Stel nou dat het alle maanden van het jaar dit "koudere"weer zou zijn, en dat de verwarming dus ELKE dag en maand aan zal staan.

Dit zou in houden dat je dan 175m3 x 12 = 2100m3 zou verstoken.

Bovenstaande is uiteraard klinkklare onzin............. Over het algemeen zal de verwarming maar een maand of 5-6 draaien per jaar. Van die 5-6 maanden zal de cv maar een maand of 3 ELKE dag volop aan de bak moeten. De overige 6 maanden zal de cv ketel over het algemeen alleen worden gebruikt voor warmwater.

Met de eerste berekening (die kant nog wal slaat) Heeft u dus al een "leuke" besparing. In de warmere maanden zal die besparing flink toenemen, en het gasverbruik sterk dalen.


Advies: Blijf de standen lekker in de gaten houden, maar ga pas volgend jaar oktober- november kijken wat het jaar verbruik is. Alleen dan kunt u zeggen of deze ketel "veel" of "weinig" verbruikt.
 

Wier

  • #4
Nog even een toevoeging, denk zelf wel dat die extra kamer boven de garage best wel wat "gas "voor zijn rekening neemt maar kan dit resulteren in grofweg 700 m3 per jaar, ik baseer dit op een vergelijking met onze 2 onder 1 kap buren.
Wat mij wel opvalt dat de temp in de loop van de dag hier hoger (~2 gr)wordt dan in de woonkamer. Is het dan zinvol hier thermostaat kranen te gaan toepassen of een andere aktie?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #5
Vergelijk nou ook eens het verbruik in 1 week met je buren.

Het is idd zo dat je nu meer verbruikt.
Mocht je het niet vertrouwen kun je altijd nog de installateur bellen die het spul heeft aangesloten en het verbruik laten controleren,
Dat kun je zelf trouwens ook.

Meet gedurende 3 minuten ( ongeveer)
Op schoorsteenveger ingeschakeld het gasverbruik.
Deel het aantal liters door de tijd in seconden.
Vermenigvuldig de uitkomst van bovenstaande berekening met 36.
De uitkomst daarvan moet rond de 24 liter liggen.
VERMITS het vermogen van het toestel niet is terug gedraaid.
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #6
Meten met je buren moet je nooit doen -stook gedrag verschilt enorm
al is het de zelfde woning.

Vanaf die Vaillant gaat u best wel besparen,echter veel hollanders zien nu continu dat vlammetje op hun nieuwe thermostaat en raken hierdoor al in de stress( niet doen)

Mijn zwager stookt het goedkoopst in zijn straat - alleen voor dat ik naar ,m toe rij ,bel ik ,m op anders moet ik daar de jas aantrekken-meneer stookt 18C- ik bedoel ermee te zeggen( op die manier wil ik niet leven) maar hij is wel de zuinigste in de straat :P
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #7
Maar dan nog mag hij niet iedere 2 tot 3 minuten aan slaan?!
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #8
Zie ook eens voordat de cv smorgens aanslaat wat het temperatuursverschil is.
Je schrijft overdag 20,5 graden en snachts gaat hij uit.
Als hij dan smorgens bijvoorbeeld van 17 naar 20 ,5 moet gebruik je ook meer gas.
En wat betrefd de dubbele op de zolderkamer draai eens 1 half dicht.
Dit scheelt ook enorm.
En natuurlijk kun je er wel van uit gaan dat je in de maanden oktober tot mei ongeveer 2/3 van het totaal aan gas verbruikt.
Dus 175 m³ per maand is echt niet veel.
Want daarvan gaat ongeveer 60 m³ naar warmwater.
Normaal gebruik woning 400 m³ inhoud gebouw met een r c van 2,0 eis in 1996 zal ongeveer 1900m³ gas vebruiken gemiddeld.
Dit is puur voor de warmte.
Dan komt het verbruik voor warmwater er nog bij.
Dit werd destijds gerekend met 1/3 van het totaal.
Dus dan komt er nog 633 m³ bij.
Gemiddeld gezien is 2400 m³ gas verbruik vrij normaal.
En vergis u niet dat een C W 4 ketel ook meer warmwater leverd per minuut dan u oude ketel.
Dus het douchen zal vele malen comfortabeler wezen dan voorheen.
Maar daar geld ook dat meer water verbruik meer water opwarmen betekend,dus meer gas verbruik.
 

Kacheltje

  • #9
Hier vindje wat je ongeveer kunt verwachten wat je gesverbruikis perwoningtype en bouwperiode.
De gegevens gaan wel uit dat er achteraf geen isolatiemaatregelen getroffen zijn.

2300m3 per jaar is veel als het gaat om een vrij moderne woning.

De oorzaken kunnen divers zijn en eris zo ook niet te zeggen wat de oorzaak is. Een verkeerd afgestelde ketel zou wat meer kunnen verbruiken maar dat gaat om kleine besparingen. Bij moderne ketels zal niet eens fatsoenlijk opstarten mocht de afstelling ver afwijken.
 

Kacheltje

  • #10
Hier kun je zien wat het verschil kan zijn tussen een hr en een vr ketel. Onder aan de pagina "is mijn gasverbruik hoog" aanklikken.

Het zal je wellicht 100 tot 200m3 kunnen schelen en is ook nog afhankelijk van wat je de komende winter mag gaan verwachten. Een strenge of een zachte winter.
 

Wier

  • #11
Iedereen alvast bedankt voor de nodige tips, een aantal ervan ga ik zeker ook uitvoeren. De radiatoren op de kamer boven de garage heb ik al geknepen.
Het gaat ook even om het "gevoel"te delen met andere ervaringen, misschien valt het uiteindelijk nog best wel mee, dat (hoge) gebruik, maar het kwam toch ook een beetje n.a.v. de buurman die dit jaar een Remeha ketel heeft laten plaatsen, die in dezelfde periode 107 m3 verbruikt had.
Dat zet je toch even aan het denken, maar ik begrijp ook best dat je aan die vergelijking niet al te veel waarde moet hechten.
Wat ik nog wel een beetje mis, is tips betreffende de ketel instellingen. Is het nu bijv. verstandig om het vermogen van de ketel wat terug te schroeven en/of de watertemperatuur, of is het beter om deze juist wat hoger te zetten. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de pompmodulatie, de fabrieksinstellingen aanhouden of gewoon volle bak draaien.
Ik ben wel iemand die graag wat experimenteerd en zal dat hiermee ook zeker blijven doen, maar sta altijd open voor goede tips.
 

Kacheltje

  • #12
Het schroeven aan het cv vermogen heeft geen zin, de ketel zal zelf het vermogen aanpassen aan de vraag die er op dat moment is.
 

Wier

  • #13
Kacheltje schreef:
Het schroeven aan het cv vermogen heeft geen zin, de ketel zal zelf het vermogen aanpassen aan de vraag die er op dat moment is.
Ok dat is duidelijk dan, maar waarom staat deze ketel dan standaard op 18kw (75%) terwijl hij 24 kw kan leveren.
 

Kacheltje

  • #14
Een keuze vande fabrikant. Niet elke ketel staat nieuw standeerd op 75% van zijn vermogen ingesteld.
 

Bernhard

  • #15
De radiatoren of vloerverwarming verwarmen de woning. Het vermogen van de ketel wordt door de radiatoren bepaald.
Zijn er geen radiatoren of staan ze dicht dan kan de ketel geen vermogen afgeven. De berekeningen van het warmteverlies, het bepalen van de capaciteit van de radiatoren en het inregelen van de benodigde waterhoeveelheid van elke radiator zijn van invloed op het installatierendement. Te kleine radiatoren zorgen voor een hoge watertemp en een laag installatierendement.
Een wijziging van de instelling van de ketel geeft geen verbeteringinvloed op het installatierendement. mvgr Bernhard
 

Wier

  • #16
Dan hierbij nog even een toevoeging betreffende die extra kamer boven de garage.
Het is nu zondagochtend,buitentemp 0 gr,temp in woonk 18 gr, temp. In de kamer boven garage 10 gr. Daar moet die cv dus wel even mee aan het werk.
Zou het nu verstandig( voor gasverbruik) deze kamer op de een of andere manier niet zo koud te laten worden, of juist niet.
Hoe dat dan te realiseren is weer vraag 2.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #17
Jou kamerthermostaat hangt neem ik aan in de woonkamer, deze ziet dus niet hoe koud het in dat garage hok is.
Alleen komt er dan iets kouder water retour.

Als de afkoeling op die kamer zo hoog is dan is dat slecht geïsoleerd.
Let op dater dan niks bevriest, want zo koud is het nu nog niet buiten.

Misschien een tip .
Pomp op contineu zetten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Heb je de meterstanden van de afgelopen jaren. Schat je gemiddeld verbruik per jaar. Ga bijvoorbeeld naar deze site en dan maar even spelen.
 

Kacheltje

  • #19
Een dergelijke afkoeling duidt idd op een matige tot slechte isolatie of een hele lichte constructie, bv houtskeletbouw of een combinatie daarvan. Nu zal het ook waarschijnlijk zijn dat die aanbouw voor het grootste deel omgeven is door de koude buitenomgeving wat zorgt voor een snellere afkoeling.

Op zijn geheel genomen is er nog niet veel van te zeggen of dit voor een dergelijk gasverbruik zorgt. Dat zou of kunnen door een hele lap informatie of door iemand er naar te laten kijken.

Ik zou de ketel niet als eerste aangewijzen als de oorzaak van je gasverbruik.
 

Wier

  • #20
Kacheltje schreef:
Een dergelijke afkoeling duidt idd op een matige tot slechte isolatie of een hele lichte constructie, bv houtskeletbouw of een combinatie daarvan. Nu zal het ook waarschijnlijk zijn dat die aanbouw voor het grootste deel omgeven is door de koude buitenomgeving wat zorgt voor een snellere afkoeling.
Toch is deze kamer goed geïsoleerd aan alle zijden, ook de vloer,2 dakkapels voorzien van hr ++, het is weliswaar een lichte bouw, soort sandwich paneel (houtskeletbouw), en inderdaad aan alle zijde omgeven door de buitentemp, vloer zit boven garage en die is ook best wel koud.Er zit dus ook geen massa in de wanden zoals je met een stenen muur hebt, daardoor vindt er ook meer afkoeling plaats denk ik.
Denk niet dat je hier veel aan kunt veranderen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu