Gasverbruik omhoog? vloerverwarming

Vrouwelijkeklusser

  • #1
Goedemorgen allemaal,

Inmiddels kunnen wij nu al een maand of 2 genieten van onze vloerverwarming. Helaas vind ik ons gasverbruik wel erg hoog? Gemiddeld zitten wij per maand op 220m3 gasverbruik, wij zijn met 2 personen en douchen eigenlijk ook erg kort en maar 1x per dag. Om erachter te komen waar het gasverbruik vandaan komt, heb ik de app van de energieleverancier bekeken en nu blijkt 86% van ons gasverbruik gebruikt wordt voor verwarming. Ik vind dit persoonlijk erg hoog? 218 kuub gas per maand voor 2 personen die eigenlijk weinig verbruiken.

Om de situatie te schetsen;
Vloerverwarming op begane grond (hoekwoning)
Vloerverwarming in de badkamer (bovenverdieping)
3 radiators verdeeld over 3 slaapkamers (bovenverdieping)

De cv ketel is een Intergas HRE 36/30 CW5 ketel en hangt in een kast op de begane grond.

Er heeft een bedrijf de vloerverwarming aangelegd en de pomp is van het merk ''Grundfoss'' in het type ALPHA 2 L. De thermostaat in de kamer staat altijd op 20 graden, we blijven er eigenlijk zoveel mogelijk vanaf omdat we hebben begrepen dat het proces om te verwarmen langer duurt waardoor constante schommeling zorgt voor hoger gasverbruik. Ik kom er eigenlijk zelf niet goed uit op welke stand ik de pomp het beste kan zetten? Ik heb ter informatie de uitleg van de standen bijgevoegd. Ik snap er zelf helemaal niks van.

We hebben al diverse keren de verwarming ontlucht maar naast het hoge gasverbruik branden de radiators boven eigenlijk heel flauw. Komt dit doordat de thermostaat in de kamer niet aanslaat omdat de temperatuur hoger dan 20 graden is? Ik hoop dat er iemand is, die mij kan vertellen of dit gasverbruik normaal is of dat wij gewoonweg op een verkeerde manier stoken. Helaas reageert de aannemer die de vloerverwarming heeft aangelegd niet duidelijk en laat ons eigenlijk een soort van zitten.

Alvast bedankt!

Knipsel.PNG Knipsel2.PNG Knipsel3.PNG
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Vloerverwarming geeft meer comfort, En KAN een besparing geven als je hiermee over kunt naar naar verwarmen met een lagere temperatuur (LTV-systeem). Dat gaat niet vanzelf, en alleen vloerverwarming aanleggen en een verdeler plaatsen is dan niet genoeg.

Bij vloerverwarming als hoofdverwarming gebruik je de betonnen vloer als warmtebuffer: Warmt geleidelijk op, en koelt langzaam af. En dus zal de verwarming niet snel meer uit gaan. Eigenlijk wil je 's ochtends een warm huis, en gedurende de rest van de dag ook.

Daarnaast is het van belang hoe goed de vloer aan de onderzijde geïsoleerd is, hoe de kwaliteit van de kierdichting van de woning is en hoe je ventileert.

Welke opdracht heb je de aannemer/installateur gegeven? "Leg vloerverwarming aan" of "maak mijn huis energiezuiniger" ? Het 2e is namelijk niet direct het gevolg van het eerste.
 

Bernhard

  • #3
Wat was het gasverbruik voor de aanleg van de VW?.
Verbruik met de VW is ca. 7.2m3/dag.
Hierbij enige aanpassingen die voor een lager gasverbruik kunnen zorgen:
- pomp ketel max
- pomp Vw max
- thermoventiel op de Vw instellen op 48grd
- instelling minimale CV-keteltemp. op 35gd.
- nachtverlaging 2-4grd toepassen mits de slangen direct onder de tegels of laminaat liggen,
liggen de slangen niet direct onder de tegels dan is een nachtverlaging meestal niet zuiniger

Bij een lager gasverbruik een van genoemde wijzigingen terug zetten op oude instelling.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
geeft de ketel vaak code 7 aan, of staat comfort warmwater aan zoja zal de cv leiding bij de verdeler continu warm zijn en is er geen keerklep geplaatst in de ketel.
hierdoor zuigt de verdeler continu warm cv water aan uit de ketel
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Om een passend antwoord te geven, mis ik een paar zaken:
  • HOE is de vloerverwarming gelegd?
  • WAT ligt er over de vloerverwarming?
  • Welke thermostaat gebruik je (modulerend of aan/uit?)
  • Heb je zoneregeling (dus bijv. boven en beneden onafhankelijk regelbaar: bespaart je zeker energie, omdat je dan alleen dan verwarmt in de ruimten die je ook wilt verwarmen) Dat is momenteel verplicht bij nieuwe installaties, maar de meeste vloerverwarmingsinstallateurs beginnen daar niet over.

Mijn advies m.b.t. de Alpha-2L pomp: blijf daar nou eens af! Er zijn veel te veel instellingen mogelijk en door te experimenteren stelt men vaak iets compleet verkeerds in.
alpha-2l-vvw.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Wat ik mis, wat was het gebruik voor de vloerverwarming
 

Vrouwelijkeklusser

  • #7
Beste Walker,

Bedankt voor je reactie. Zie hieronder mijn antwoorden.
Daarnaast is het van belang hoe goed de vloer aan de onderzijde geïsoleerd is, hoe de kwaliteit van de kierdichting van de woning is en hoe je ventileert.

De vloerverwarming is gelegd met aan de onderzijde een 10cm dikke betonvloer incl. 12cm dik isolatie. Op de betonvloer zijn dmv netten de vloerverwarmingsbuizen gemonteerd en daar overheen een 7cm cementdek vloer. De kierdichting is naar mijn idee goed, de kozijnen zijn rondom gekit en de kunststof kozijnen boven zijn met zwaluwband gedicht aan de zijkanten. Al het glas is HR++ glas.

Welke opdracht heb je de aannemer/installateur gegeven? De installateur heeft de vloerverwarming gelegd + pomp gemonteerd. Wij hebben zelf ons huis geisoleerd. Het is een gerenoveerde hoekwoning met een dubbel steens buitenmuur en is geïsoleerd vanaf de binnenkant.
 

Vrouwelijkeklusser

  • #8
Beste Bernhard,

Bedankt voor je reactie. Zie hieronder mijn antwoorden:

Wat was het gasverbruik voor de aanleg van de VW?. Helaas kan ik het gasverbruik niet vergelijken voor de aanleg van VW aangezien wij hiervoor in een andere woning woonde met radiators. Toen kookten wij nog op gas en was ons verbruik aanzienlijk lager terwijl het huis minder goed geisoleerd was.

We hebben een laminaat vloer met daaronder een goede ondervloer die geschikt is voor vloerverwarming.

Bedankt voor de tips. Ik ga hier zeker mee aan de slag.
 

Vrouwelijkeklusser

  • #9
Beste Marcn.88

Bedankt voor je reactie.

De ketel geeft vaak ''LC'' aan en dat volgens de handleiding betekent dit dat de cv wordt aangestuurd door een modulerende thermostaat. De ketel geeft nooit code 7 aan maar ik durf niet te zeggen of het continue op comfort warm water staat...
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vrouwelijkeklusser

  • #10
Beste Degooyer,

Bedankt voor je reactie.
  • HOE is de vloerverwarming gelegd? - Ik heb een foto bijgevoegd ter informatie.
  • WAT ligt er over de vloerverwarming? - een laminaat vloer met een ondervloer geschikt voor vloerverwarming
  • Welke thermostaat gebruik je (modulerend of aan/uit?) - modulerend - Intergas Comfort Touch termostaat
  • Heb je zoneregeling (dus bijv. boven en beneden onafhankelijk regelbaar: bespaart je zeker energie, omdat je dan alleen dan verwarmt in de ruimten die je ook wilt verwarmen) Dat is momenteel verplicht bij nieuwe installaties, maar de meeste vloerverwarmingsinstallateurs beginnen daar niet over. - nee, dit is inderdaad niet het geval. Dit zou waarschijnlijk (hopelijk) ook het probleem oplossen waardoor de radiatoren boven eigenlijk altijd maar een beetje flauwtjes branden.

knipsle3.jpg
 

Vrouwelijkeklusser

  • #11
Beste Wgb,

Beneden dient de vloerverwarming als hoofdverwarming. Boven hebben we enkel radiators met uitzondering van de badkamer (vloerverwarming + handdoek radiator)
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #12
Misschien een domme vraag, maar hoe weet je dat je verbruik aanzienlijk lager was? Heb je er rekening mee gehouden dat het nu winter is, en je die waarden dus niet x12 kan doen en het ook van de buitentemperatuur afhangt? Ook verschilt het woon- en verliesoppervlak per huis natuurlijk. Was de vorige woning ook een hoekhuis? Je geeft en/of hebt te weinig punten om een redelijke vergelijking te maken.

Ik vind 218 m³ trouwens niet zo heel schokkend of slecht eerlijk gezegd. Ik woon zelf in een hoekhuis met 135m² gebruiksoppervlak en heb in januari 213 m³ verstookt. Dat is met alleen radiatoren, nacht- en afwezigheidsverlaging en grotendeels uitgeschakelde verwarming op de bovenverdiepingen. Als jij daarmee je hele huis verwarmt en de woonkamer constant op 20 graden houdt, lijkt me dat zo slecht nog niet.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #13
Nou ik zou eerst maar eens beginnen met het aantal kilowatts voor cv vermogen aanzienlijk terug te laten schroeven door een installateur je hebt zoals je zelf schrijft een intergas 36/30 deze staat waarschijnlijk cv zijdig nog op vol vermogen te branden.
Dit heb jij met vloerverwarming niet nodig omdat je het simpelweg niet kwijt kan, je aanvoer temp naar beneden brengen helpt wel maar door je aantal Kw naar beneden te breng bespaar je meer. Ik zou zeggen laat dit eerst eens naar beneden bijstellen.
Daar vaak een te grote ketel geselecteerd word puur voor warmwater comfort word nogal eens vergeten de ketel af te stellen op het benodigd cv vermogen van de woning wat vaak aanzienlijk lager is als de fabrieksinstelling.
 

Vrouwelijkeklusser

  • #14
Beste De loodgieter,

Bedankt voor je reactie. Ik ga hier eens naar laten kijken. Het is de nieuwste intergas 36/30 hre ketel dus het lijkt me dat deze inderdaad een stuk zuiniger moet kunnen. Kun jij me misschien vertellen op welke temperatuur ik de cv aanvoer mag zetten? Ik hoor verschillende verhalen, de een zegt minimaal 70 graden voor vloerverwarming en de ander zegt dit kan je indien je huis goed is geïsoleerd wel terugbrengen naar 50/60 graden.

Op dit moment staat die ingesteld op 80 graden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #15
de ketel draait al op zn laagst mogelijke stand want ts geeft aan dat de ketel LC aan geeft
 

Rob Klusvraag

  • #16
Ondanks dat de ketel blijkbaar al moduleert, zou ik toch de aanvoertemperatuur lager dan 80 graden zetten als het huis een beetje redelijk geïsoleerd is. Het doorverwarmen tot 80 graden kost namelijk ook wat extra energie. Scheelt misschien niet heel veel omdat de ketel al wel moduleert, maar toch.

Verder is het bij vloerverwarming inderdaad niet handig de thermostaat helemaal terug te draaien, maar 's nachts twee of drie graden lager kan best. En afhankelijk hoe je thermostaat regelt, is het dan 's morgens weer behaaglijk warm.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #17
De aanvoertemperatuur zal alleen verder/hoger oplopen als de ruimte(n) niet warm genoeg worden.
Als je zelf de maximale temperatuur omlaag zet dan zal of de ruimte niet warm genoeg worden
of de aanvoertemperatuur wordt zowieso al niet zo hoog omdat de temperatuur wel makkelijk
gehaald kan worden. In beide gevallen heeft het geen zin om de temperatuur terug te draaien.

PS, het valt me op dat je de laatste dagen ineens veel berichten plaatst, ook op oude topics.
Doe dat a.u.b. alleen als je er iets aan toevoegt.
 

Rob Klusvraag

  • #18
Kijk anders even bij de website "zetmop60", onder veelgestelde-vragen, bij "Ik heb een modulerende cv-ketel", dan zie je dat het wel degelijk zinvol is de aanvoertemperatuur terug te draaien.

Doe er je voordeel mee.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #19
De @Vrouwelijkeklusser heeft al ruim 2 weken niets meer laten horen, dus zo hoog is de urgentie m.i. niet
 
  • Like
Waarderingen: De loodgieter en Ronny

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu