Hoog gasverbruik nieuwbouwwoning met volledige isolatie

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #21
De keus voor 3laags glas met roosters erboven klinkt erg onlogisch. Wat voor waarde zou de EPC moeten zijn? Is de aannemer tijdens de bouw gecontroleerd? Is de woning op luchtdichtheid getest?

Iets zegt me dat het verbruik niet zo extreem hoog is. Verbruik ligt grotendeels aan persoonlijke instellingen. Alle ruimtes met vloerverwarming verwarmen is erg onzuinig stoken. Zeker bij zo'n huis. De gemiddelde waarden zeggen ook helemaal niets, er zijn immers ook hoge waarden bij om de zuinige stokers te compenseren.

Ik stook zo'n 700m3 in een enorm tochtig huis :P
 

Johanna1973

  • #22
Loodgieter:
-hoe meet je de intredende temperatuur in de vloerverwarmingsunit?
-we hebben geen buitenvoeler
-zal uw advies van 55 graden proberen

wgb:
- de huizen staan wel in een rij, maar achter ons staan dezelfde huizen met de rug naar ons toe (hoop dat dit duidelijk omschreven is)
- bedankt voor de site met de wekelijkse stooktabel...het klopt aardig met onze stookkosten, tenminste wanneer ik 3000m3 kies.

Hessie:
volgens onze informatiemap bij oplevering van het huis heeft de installateur de vloerverwarming in alle gedeeltes van het huis ingesteld. Alles is ingesteld op 20 graden, behalve de gang. Hoe ze dat hebben gedaan, dat weet ik niet. Heb een foto gemaakt van 1 van de 3 verdelers. Op elke verdieping is er 1. Dit is er 1 van de begane grond. De tweede foto is wanneer de CV aanstaat en de derde foto is in rust.
!!! Het valt me op dat 1 van de debietmeters (de buitenste rechts) niet verandert wanneer de ketel wel of niet aanstaat...is dit oke? (moet nog even uitzoeken waar deze naar toe gaat)

IJkenhout: ik zou op dit moment geen antwoord op je vraag weten. Ga het uitzoeken bij ons in de buurt, want er zijn 12 identieke woningen gebouwd.
 

Johanna1973

  • #23
Berhard: bedankt voor uw antwoord.
Hoe moet je de verdeling van de waterstromen checken en verdelen? Of moet je als je zo'n leek bent als ik en mijn partner de installateur dit laten doen? We waren trouwens op zoek naar een gespecialiseerd iemand die hier goed in is. Moet ik dan bij de installateur zijn of moet ik het dan door een bedrijf die bijvoorbeeld aan "CV-tuning" doen (gezien op tv).

We hebben trouwens de thermostaat weer een graad lager gezet, omdat het toch nog warmer aanvoelt dan 20 graden. Nu heeft de ketel over een hele dag maar 2 m3 gas verbruikt. Zoals u ziet, we zijn echt zoekende...
 

Johanna1973

  • #24
Peter ,bedankt voor je antwoord.
We gaan ook proberen de vloerverwarming boven lager te zetten...
 

Kacheltje

  • #25
Waterzijdig inregelen gaat geen verschil maken van het verschil van jou en van de buren.
Als eerste controle kun je de gasmeter eens onder de loep nemen.
De bouwer heeft als het goed is gegevens waar uit te halen is wat je verbruik ongeveer zou moeten zijn. Bij een te grote afwijking bij normaal gebruik heb je toch zeker wel garantie. Op zn minst recht op een onderzoek wat er aan de hand is.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #26
Temperatuur aflezen gaat niet bij u.
U zult dit moeten meten met een contact thermometer.

Wat mij opvalt aan deze installatie cq verdeler is de grote van de voedingsleidingen.
Deze zijn voor een laag temperatuursysteem mijn inziens te klein gedimensioneerd.
 

Bernhard

  • #27
Is er nog 1 extra pomp en een warmtewisselaar/scheiding voor de vloerverwarming?
Kan je een foto maken van de ketel met een extra pomp?
mvgr bernhard
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #28
Je stookt dus met een laag temperatuurssysteem, waarbij de cv pomp het vloerwater moet rondpompen.

De watertemperatuur dan niet hoger dan 45 graden zetten! Er wordt immers niet meer bijgemengd.

De toevoerleidingen lijken inderdaad krap (16mm als ik zo gok!), maar dat HOEFT het probleem niet te zijn.

Het vervelende van de debietmeters is, dat ze debieten aangeven. Als alle slangen ongeveer even lang zijn, is dat prima. Maar vaak zit er (behoolijk) lengteverschil in de slangen, en is inregelen op retourtemperatuur beter.

Ook moet de verdeling tussen de 3 verdelers hierbij in de gaten gehouden worden.

Controle van de gasmeter is altijd verstandig, zeker in dit soort gevallen, hoe slecht de boel ook is afgesteld de warmte moet ergens blijven, als het niet overmatig warm wordt in bepaalde ruimtes geeft misschien de meter teveel aan. Toevallig een slimme meter? Zet dan de gaskraan eens een nacht dicht, en kijk naar de meterstand. Deze mag niet verspringen.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #29
Aan de slangen van de verdeler is te zien dat de groepen nog niet geheel lekker meelopen, er is nog te veel verschil in kleur.

Wat ik je zou aanraden maar denk dat je installateur dit zelf ook al had kunnen doen.

Draai de afluiters links eens dicht.
Draai ook al de rode knoppen op de verdeler dicht.
sluit nu de tuinslang aan op de rechter rode kraan en een andere slang op de blauwe kraan.

Als u nu de blauwe kraan opent zal hier een beetje water uit dienen te komen.
Open de voeding van de tuinslang en open de rode kraan langzaam.
Draai nu 1 van de rode knoppen open en laat de leiding doorspoelen.
Gokje dat er veel vuil en een hoop lucht uit komt.

Herhaal dit eens groep voor groep.

john
 

Johanna1973

  • #30
Wederom bedankt voor alle antwoorden

Ik zal de aannemer gaan bellen en vragen wat het "normale" verbruik zou moeten zijn en wanneer dit teveel afwijkt, dat ze dan maar eens een onderzoek gaan verrichten.
Met alle gasverbruikregistraties die ik al een tijd bijhoud en al uw constateringen en tips ben ik in ieder geval goed voorbereid! Het 1e waar ze vaak over beginnen is het verbruik bij douchen, koken, open deuren etc, maar uit mijn metingen blijkt dat het meeste gasverbruik 's nachts is. Dus naar mijn idee echt een reden dat er iets niet klopt!

We krijgen volgende week de installateur langs voor onderhoud van de ketel en zal dan ook vragen of zij naar de verdelers, kleur van de slangen e.d willen kijken en of hij de tuinslang op de verdeler wil zetten en ontluchten ed. Kan dit ook een reden zijn van een hoog gasverbruik?

Ik had nog een vraag over het dichtdraaien van de gaskraan....bedoelt u daarmee de hoofdaansluiting in de meterkast? En hoe lang moet ik deze dichtdraaien? Kan dat geen kwaad voor de CV-ketel en/of de vloerverwarming?

Foto's van de overige verdelers volgen nog. Ik kan geen pomp vinden....
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #31
Op welke periode ziet de afrekening? Indien dit toevallig een paar maden langer is dan een jaar en er daardoor een paar extra wintermaanden bijzitten, dan is het verbruik wellicht nog niet zo hoog.

Mogelijk is de begin of eindstand van de factuur ook nog geschat in plaats van daadwerkelijk opgenomen.
 

Johanna1973

  • #32
We hebben de rekening van ons naast die van de buren gelegd en zagen dat we met name in de wintermaanden het dubbele hebben verstookt. We hebben gewoon een jaarafrekening van mei 2012 tot en met mei 2013 gekregen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #33
Maar zitten er zeker weten geen geschatte standen bij, bij u of bij de buren?

Overigens hoe kunt u zien dat u met name in de wintermaanden het dubbele heeft verstookt? De afrekening specificeert naar mijn weten niet naar maanden.
 

Johanna1973

  • #34
Wij krijgen van de essent iedere twee maanden een overzicht van wat wij verstookt hebben en daarbij een overzicht van wat een gemiddeld gezin verbruikt.
 

Johanna1973

  • #35


 

Johanna1973

  • #36
 

Bernhard

  • #37
Ik zie op de foto's geen extra pomp voor de vloerverwarming.
Watercirculatie bij een installatie met 14000watt/h:
- bij radiatoren 600l/h
- bij standaard vloerverwarming 1500l/h
- bij vloerverwarming met warmtepomp 3000l/h.
De waterstroming is veel en veel te laag.
De verdeling van de waterstromen is niet goed ingesteld. Het goed inregelen van de waterstromen geeft al een aanzienlijke besparing op het gasverbruik.
De verdelers zijn van staal en dat geeft roest vorming in de leidingen, pomp en de ketel.
Zie hiervooer de voorschriften van Intergas.
mvgr bernhard
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #38
Op zich werkt deze installatie schijnbaar wel: het is comfortabel in huis.
De vraag is waar komt het hoge gasverbruik vandaan. De ketel draait op een aanvoertemperatuur van 45 graden. Deze draait dus met een goed tot zeer goed rendement.

Het probleem zit er dus ergens is dat er gewoon ergens een hoop warmte verloren gaat. te weinig flow zou in dit geval zorgen dat de woning niet warm wordt, niet voor een veel hoger gasverbruik.

Inregelen kan opzich geen kwaad, maar je moet denken aan een besparing van enkele procenten, en zeker niet meer.
 

Johanna1973

  • #39
Bedankt voor de nieuwe reacties!

ngmar 89: het is wel comfortabel in huis, maar altijd een wisselende temperatuur. De nachten dat de ketel zoveel m3 verbruikt is het heel warm in het hele huis. Op de dagen dat hij minder m3 verbruikt is het comfortabel beneden, maar veel kouder boven.

Bernhard: betekent uw uitleg dat we eventueel een extra pomp zouden moeten uitproberen?

Ik vraag me ook nog steeds af hoe het zit met de boiler van de ketel. Wordt die 24/u per dag warm wordt gehouden of gaat ie 's nachts in een lagere stand? Als deze 's nachts ook warm wordt gehouden kan dat ook hoge gaskosten met zich meebrengen?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #40
45 graden, daar kan al een probleem zitten, qua HR perfect maar afgifte hoo maar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu