Hoog gasverbruik nieuwbouwwoning met volledige isolatie

Johanna1973

  • #1
Hallo,

Wij wonen sinds 1,5 jaar in een nieuwbouw woning. Wat informatie over de woning:
- bouwjaar 2011/2012
- 2 onder 1 kap woning
- woonoppervlak 167m2


Met deze goed geïsoleerde woning zouden we enorm besparen op het gasverbruik.Tot onze schrik hadden we een jaarafrekening van iets meer dan 3000m3.
We weten dat de eerste twee jaren meer gas verstookt wordt ivm bouwvocht, maar zelfs dan zitten we erg hoog.
De buren met dezelfde woning, zelfde vloerverwarming, zelfde ketel, zelfde soort vloer en gezinssituatie gebruiken bijna 800 m3 minder over een heel jaar en dat was vooral in de wintermaanden. De buren hebben zelfs de vloerverwarming nog een graad hoger staan dan wij...
We hebben de afgelopen maand de gasstanden bijgehouden en het viel ons op dat we in deze maand met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 12 graden de ene dag 12 m3 per 24 uur verbruiken (waarvan het meeste verbruik 's nachts) en de volgende dag maar 2 m3, dan weer 8 m3 en de dag daarna weer 1,5 m3 per 24 uur.
We hebben onderscheid gemaakt tussen het gasverbruik bij warmwater/ koken en het gasverbruik van de vloerverwarming. Het douchen en koken was gelijk met het gemiddeld gebruik in Nederland, maar de vloerverwarming verbruikt extreem veel.

De installateur is al bij ons geweest, maar kon niets aan de ketel ontdekken. Wel was de kamertemperatuur bijna 3 graden hoger dan wat de kamer thermostaat aan gaf. Er is toen een nieuwe thermostaat op gekomen, maar het gasverbruik is nog hoger geworden. alhoewel met minder pieken en dalen.

Mijn vraag is....zouden er andere redenen kunnen zijn voor het hoge gasverbruik? De installateur vertelde dat de ketel aan een onderhoudsbeurt toe was(o.a verkalking warmtewisselaar). Volgens mij is dit niet de reden van het hoge gasverbruik aangezien het verbruik vanaf dag 1 al hoog was.
Verder zou ik graag willen weten of er ook onafhankelijke specialisten zijn, die kunnen nagaan waar het hoge verbruik van vandaan zou kunnen komen.

Informatie over de woning

Kruipruimte
-een sparing in de begane grondvloer, voorzien van vloerluik in de gang bij de voordeur.
-kruipruimte wordt geventileerd middels ventilatieroosters.

Vloeren
- Algemeen: de Rc-waarde (isolatiewaarde)van de totale vloerconstructie heeft tenminste de waarde zoals aangegeven in de EPC-berekening, die is uitgevoerd conform de geldende normen en voorschriften
- begane grond prefab isolatie plaatvloer van beton met uitzondering van de garage.
- de vloeren van de 1e en 2e verdieping zijn prefab systeemvloeren van beton
- de zoldervloer is een houten balklaag met aan de bovenzijde een houten plaat(obs) en de onderzijde (plafond 2everdieping) is afgewerkt met gipsplaten
- de garagevloer is een in het werk gestorte betonvloer op zand.

Afwerkvloeren
- de begane vloer, 1e en 2e verdieping is voorzien van een anhydriet vloer van +/- 70mm dikte

De spouw, de ruimte tussen binnenspouwbladen en gevelmetselwerk
-voorzien van isolatie.
- De Rc-waarde vd totale constructie heeft tenminste de waarde zoals aangegeven in de EPC-berekening.

Daken
- dakbeschot geïsoleerdeprefab dakelementen
- dragende knieschotten bekleed met spaanplaat
- Rc-waarde conform de eisen EPC-berekening

Beglazing
-Overal driedubbel gelaagd isolatieglas, conform de EPC-berekening
- op de 2e verdieping 2 veluxramen van HR ++ glas

vloerverwarming
-als hoofdverwarming op 3 verdiepingen
-Woonkamer/keuken/slaapkamers 20 gr
-hal 15 gr
-badkamer 20 gr

Vloerbedekking begane vloer/ 1e en 2e verdieping
- quick-step largo laminaat met thermosound ondervloer 3mm 12 dB ( warmtegeleidingscoefficiënt 0.03m2K/W)

Vloerbedekking toilet begane grond en badkamer 1e verdieping
-tegels

CV-ketel
- een HR combiketel (intergas prestige CW 6) met boilerfunctie van 42 liter

Ventilatie
-Mechanische ventilatie aanwezig
-Ventilatieroosters boven ruiten om constante ventilatie van de woning mogelijk te maken.

Ik hoop dat iemand met ervaring ons een antwoord kan geven!

Bij voorbaat dank!
 

Kacheltje

  • #2
Zo even aan de eerste regels te zien is je verbruik veel te hoog voor een moderne nieuwbouw woning van dat formaat.
Tenzij je een verwarmd zwembad sls optie hebt en je buren niet. :lol:
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Hoe warm staat de verwarming? En van hoe laat tot hoe laat?

Is de regeling met een kamerthermostaat? Of per ruimte? En dan weersafhankelijk misschien???

Wat is de temperatuur instelling op de vloerverdeler(s)? En hoe warm staat het cv-water ingesteld op de ketel?

Zijn er ook ruimtes die warmer worden dan de woonkamer?
 

Bernhard

  • #4
Moeilijk om op afstand een oplossing te geven.
Mogelijke oorzaken:
- storing in de waterstroming, hydraulische schakeling
- storing in warmwatercircuit, defecte 3wegklep en of
mengklep in het warmwatergedeelte
- isolatie probleem, bv isolatie is nat geworden
- probleem met de ventilatie,verkeerd aangesloten.
Zet de thermostaat heel laag zodat de ketel niet gaat branden voor de verwarming. De ketel zal dan alleen branden voor het warmwater.
Het zal een hele klus worden om de oorzaak te vinden.
Veel succes en mvgr Bernhard.
 

Johanna1973

  • #5
Tot nu toe dank voor uw antwoorden!

De ingestelde temperatuur van de thermostaat is 20,5 gr. Het voelt altijd warm in de woonkamer. Het is net of deze nieuwe thermostaat ook lager aangeeft dan de daadwerkelijke temperatuur. Andere mensen vinden het ook warm in onze woonkamer. De slaapkamers boven en badkamer zijn niet allemaal even warm terwijl ze wel allemaal op 20 gr staan ingesteld.

De CV-ketel staat ingesteld op 45 graden en het tapwater op 60 graden. Het enige wat ik niet weet is het retourwater van de vloerverwarming. Het voelt met de hand niet extreem warm aan.

Wat me wel opvalt is dat de ketel op bepaalde momenten, vaak 's nachts vaak aanslaat. Korte momenten en daarna maakt ie een soort puffend geluid. Is dat normaal? Warmt ie dan de boiler (onnodig)

Verder nog iets.....
De aannemer zei dat onze waterdruk die van het waterbedrijf komt net aan de voordruk voldeed, maar om meer comfort en waterdruk te leveren voor bijvoorbeeld grote douchekoppen en gelijktijdig gebruik van water boven en beneden hebben ze de waterleiding van de wasmachineaansluiting doorgelust naar de CV-ketel, waardoor de ketel meer koudwateraanvoer krijgt en de waterdruk toeneemt. Ze benoemden ook dat de ketel die wij hebben (cw-6) als voordeel heeft dat er meer warmwater kan worden geleverd, maar kan de druk bij de tappunten niet verhogen...
De douche geeft inderdaad meer water, maar ik vroeg me als leek af of de toevoer van koud water via de wasmachineaansluiting ook meer gasverbruik van de CV tot gevolg
heeft?
 

Bernhard

  • #6
De kamerthermostaat kan afwijken omdat:
- de plaats van de thermostaat geen goede meting van
de ruimtetemperatuur kan meten
- de muur waar de thermostaat hangt is "koud"
- er kan tocht ontstaan door de doorvoerbuis van de thermostaatkabel, de thermostaat voelt dan een lagere temperatuur. mvgr bernhard
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik kan je deze site aanbevelen. Je regio opzoeken en iedere zondagavond de meterstand noteren. Zo weet je precies wat je de afgelopen week had moeten gebruiken.

Oja, zet de kamerthermostaat op een temperatuur die je bevalt. De dingen zijn niet zo nauwkeurig en de plaats waar ze hangen is ook nogal van invloed.
 

Johanna1973

  • #8
Wat een zinvolle tips Bernhard!
De thermostaat hangt aan de tussenmuur van de woonkamer/keuken en het toilet in de gang. Hij hangt ongeveer 1 meter achter de gangdeur. Het grappige is dat hij vooral aanslaat als de gangdeur dicht is. Hij hangt overigens bij iedere 2 onder 1 kap woning (zelfde bouw en bouwjaar) in deze wijk op dezelfde plaats....evenals bij onze achterburen met een veel lager verbruik.
Dat van tocht in de doorvoerbuis gaan we zeker laten onderzoeken! Dank u!
 

Johanna1973

  • #9
Om nog antwoord te geven op Hessie:
We hebben de vloerverwarming op 20,5 graden staan. 24 uur per dag.
We durven de temp voor de nacht niet goed naar bijvoorbeeld 18,5 graden te zetten, omdat er al ontzettend veel gasverbruik was bij het wijzigen van de kamerthermostaat van 20 naar 20,5. Die nacht had de ketel 9,5 m3 verbruikt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Dat is toch nog niet mogelijk 9,5m3 in de nacht gebruiken. Bij mij gaat de CV rond 22.00 uit de kamerthermostaat wijst 21,5 gr. aan en de volgende morgen rond 7,30 is de temperatuur gezakt tot 18,5 gr. De CV heeft niet gestookt. De woning is niet te vergelijken maar het feit dat je zoveel gas gebruikt is voor mij een signaal dat je stookt voor de KLM. Als het wat harder waait enig idee of je verbruik omhoog gaat?
 

Johanna1973

  • #11
Dit was wel een nacht in oktober dit jaar waarop in 4 uur tijd een temperatuursdaling was van ongeveer 4 graden. Het lijkt alsof de thermostaat steeds sterk reageert op grote temperatuursverlagingen in kort tijdsbestek. Wanneer het de dag daarna stabieler is, maar met wel dezelfde gemiddelde buitentemperatuur dan verbruiken we 3 m3 gas op een hele dag.
Ik noteer iedere dag op mindergas.nl de meterstand en op een grafiek worden zowel de etmaal temperatuur van het dichtsbijzijnde weerstation en het dagelijks gasverbruik van ons bijgehouden. Daarnaast houd ik in een wordbestand ook hele dagcurves (ongeveer 4 momenten van een hele dag) bij van zowel de buitentemperatuur en ons gasverbruik.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #12
Je zegt dat de slaapkamers op 20 graden staan. Heb je daar ook thermostaten? Zou je eens een foto kunnen plaatsen van ALLE thermostaten in huis, en van de verdelers? Dat geeft ons wat beter zicht op de situatie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
En vallen de dagen dat het harder waait niet op. Heb je een mechanisch ventilatie systeem? Worden de slaapkamers al verwarmd?
 

Johanna1973

  • #14
Ik zal dat ook nog even checken bij het weerstation, tenminste op de dagen dat het flink heeft gewaaid, zoals vorige week met windkracht 12 ...
Laat dit zo snel mogelijk aan u weten.
De slaapkamers worden ook verwarmd en staan ingesteld op 20 graden, maar 1 slaapkamer en de badkamer (op het oosten) zijn altijd kouder dan de slaapkamers aan de voorzijde van het huis ( het westen). Nouja...en het verschilt eigenlijk per dag hoe warm het boven is....op die nacht met een gasverbruik van 9,5 m3 was het boven ook een stuk warmer. We moeten de slaapkamers nog beter afstellen, maar dat wordt erg lastig met ons bovenstaand probleem....
 

Johanna1973

  • #15
En ja...we hebben mechanische ventilatie en ventilatieroosters boven onze ramen, die we eigenlijk altijd open moeten laten staan. De ventilatieroosters zijn zelfregulerend, dus wanneer het hard waait, dan gaat ie uit zichzelf dichterstaan.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #16
20 graden in de slaapkamers ?
Pff dat is wel erg veel.

Hier staat de verwarming nooit aan op de bovenverdieping, behalve op de badkamer.

Ook staat er altijd een raam open op de slaapkamer, al vriest het 20 graden buiten.

Misschien dat de buren boven ook geen verwarming aan hebben staan, dat scheelt al een slok op de borrel met de stook kosten.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #17
Je cv water staat op 45 graden ingesteld zeg je.
wat is de intredende temperatuur in de vloerverwarmingsunit beneden?

zelf een huis van 200 m2 woonoppervlakte en net als jou overal vloerverwarming.
gasverbruik incl koken en warmwatergebruik 1800 m3 gas.

dus je moet goedkoper kunnen.
een te lage cv temperatuur heeft als nadeel dat je cv ketel langer moet branden om de woning op temp te krijgen.

zet je cv temp een op 55 graden en hou dan de gasstand eens in de gaten.

heb je toevalig een buitenvoeler gemonteerd?
zo ja op welke richting is deze gemonteerd?

john
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Johanna1973 schreef:
Nouja...en het verschilt eigenlijk per dag hoe warm het boven is....op die nacht met een gasverbruik van 9,5 m3 was het boven ook een stuk warmer.
Een weerstation gebruikt volgens mij alleen de temperatuur, zon en wind worden niet mee gewogen, dacht ik.
Volgens die wekelijkse stooktabal. Bij mij, een paar zonnige dagen dan gebruik ik behoorlijk minder gas in die week. Wat meer wind en geen zon ligt mijn gebruik hoger.
Staat jouw huis en de huizen waar je wat informatie van hebt gelijk, wat de stand van zon betreft?
 

Bernhard

  • #19
Johanna,
Als de verdeling van de waterstromen over de verdiepingen niet is ingeregeld dan kan dat een hoger gasverbruik opleveren. De begane grond krijgt dan te weinig water daardoor kan dan de ketel te lang doordraaien en met een te hoge watertemperatuur.
Door de verdelers op de 1e en 2e verdieping dicht te draaien kan je zien of dit een verbetering geeft.
De isolatie en het laminaat veroorzaken ook een hoger gasverbruik.
Als er te weinig capaciteit in de woonkamer is geinstalleerd geeft dat ook een hoger gasverbruik.
mvgr bernhard
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #20
Er is nog steeds niet bekend hoe Johanna de slaapkamers 'op 20 graden zet'. Zijn er thermostaten per ruimte? En wordt het geheel dan misschien weersafhankelijk geregeld?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu