Hoofdpijn van GRES en PVC aansluitmaten!

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #61
Nee hoor, maar je hebt zelf gezien leiding zit half vol zand, stinkt niet, zit 3/4 vol water als je water in laat lopen.

Dit zijn bezink putten die verzamelen keuken en waswater zodat later uit geschept werden om schoon te maken waar zich vet en zeep aan koekte.


Ook zeg je je kunt niet er bij komen dus put ken je niet schoon maken.
bezinkputten info

Ook loopt er een aparte pvc leiding naar achteren dus die loopt niet op de put.

En had ook gezegd ga even camera inspectie doen dan zie je het direct kost wel geld maar geen ellende.

Vroeger hadden ze nog geen wc aansluitingen
Rond 1935 gebruikten veel mensen nog steeds poepemmers.
 

Johnssen

  • #62
Gelukkig.

Ok duidelijk. Nu begrijp ik de functie van de put.

Maar er is dan kennelijk een meningsverschil tussen jou en mijn loodgieter, want deze heeft mij dit advies gegeven en heeft geen probleem gehad om ons boventoilet op deze put te laten uitkomen. Hij weet ook dat de put nu niet meer te bereiken valt.

Als ik jou verhaal hoor, gaat mij dit vroeg of laat verstoppingen geven... Zit ik dan met mijn cementvloer met tegels erin.
 

Marcn88

  • #63
Zoals ik al aangaf om ellende in de toekomst te voorkomen alle gres prut en putten eruit en aansluiten met pvc, beter nu 1x iets meer werk dan straks de boel verstopt (wat nu al bijna het geval is) en dan nog alles slopen en in orde maken.
Ik zou er 1 rij terras tegels uithalen en de buis in zn geheel vervangen
 

Johnssen

  • #64
Owjee, het wordt van kwaad tot erger :cry: ... Nu weet ik dat de tegelzetter het toen een goed idee leek om er een wapening netje in te leggen voor de zekerheid. Dus dat rijtje eruit halen kunnen we wel vergeten.

Wellicht dat ik moet gaan verhuizen :mrgreen:

Overigens voel ik je afkeer tegen gresbuizen (nog) niet, al veel PVC-buizen zien scheuren/afbrokkelen, maar deze buis ligt er na een jaar of 100 nog mooi bij moet ik zeggen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #65
Dan maar diamantzagen en direct goed aansluiten.
 

Johnssen

  • #66
Ok. Ik heb mijn loodgieter gesproken en hij zou het aandurven om op de Gresbuis aan te sluiten, maar ik heb jullie advies opgevolgd en via buitenom direct op PVC gedaan. Het terras uithalen ga ik overwegen, maar ik ontvang eerst graag reactie op of ik het zo een beetje goed heb gedaan.

y-stuk op bestaande pvc afvoer:


links bestaande PVC-afvoer naar muuropening (net boven fundering). overal manchet 45graden gebruikt


links toilet met y-stuk voor kraantje. rechts opening naar buiten
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #67
Komt op het eerste stuk waar de wc zit ook een ontspanning naar het dak?

Want dit is nu hoogste punt omdat je hoger moest ivm fundering, ook is de boven aansluiting van een fonteintje ook een risico als wc door trekt dat dit begint te klokken of leeg trekt.

het kan vertekend beeld zijn maar de pvc buis loopt richting oude put verkeerd af.

 

Johnssen

  • #68
Hmmm. ontluchting daar denk je als "leek" niet aan. Is ontluchting op het bestaande riool niet voldoende (zal er zitten neem ik aan)? Of moet dit op meerdere plekken?

Wat bedoel je met bovenaandluiting fonteintje? Ik wil deze nog een kwartslag naar rechts draaien via de grond en langs toiletafvoer omhoog laten komen (zie foto toelichting).


Het bestaande aflopen heb ik niks aan gewijzigd (PVC lag er zonder y-stuk al), maar het lijkt wel wat scheef gedrukt (naar achteren) te zitten, dus daar moet ik met zand aandrukken bij opletten. Ik heb de afvoerrichting nog even erbij gezet.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #69
De stroomrichting zag ik ook.

Maar zitten me die 2 dingen eerste instantie niet lekker dat is me gevoel.
Bij een vorige forum vraag kregen we over de boven aansluiting dat het niet volgens norm was.


en omdat fontein op hoogste gelegen liggende buis(verzamelleiding) en daar ook een ontspanning leiding moet komen, anders straks bij door trekken trekt ie de fontein leeg en heb je stank.
rode pijl is ontspanning door naar het dak.


En terug te komen op dat stuk dat afloopt naar de put toen je door zaagde zat er ook water in de buis?
mijn gevoel zegt controleren die hap met een camera hoe het loopt die riolering, want straks stroomt stront en closet papier in de richting aflopende richting.
 

Johnssen

  • #70
Ok. Bovenaansluiting dus vermijden. Dus horizontaal met 45gr bochten is altijd beter.

Ontluchting is me nu ook duidelijk.

Wat betreft je laatste vraag. Het loopt niet af naar de put, maar van de put naar het Y-stuk en dan verder naar onderen/links. Bij het doorzagen, zat hier een laagje drek in wat vanaf de putkant eruit liep (dus het loop wel iets af de goede richting in). Dit stopte na enige tijd (gelukkig want ik zat enige tijd in het poepwater te werken).

Zoals aangegeven overweeg ik nog het terras eruit te halen en alles goed te doen, maar dit doe ik natuurlijk niet graag, omdat het terras er pas kort inzit en de situatie (afgezien van de ellende van een verstopping) niet veel meer gaat verslechteren (uitslijpen, graven en alles vervangen en terras opnieuw leggen).
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #71
Oke, dus drek in de pijp dus put zit vol.

dan maar put ook bekijken en eventueel schoon maken.

Als terras toch open gaat kan je een nieuwe verzamelput plaatsen en je riolering er op aan sluiten dan heb je alles goed aan gesloten op pvc.
 

PetrJS

  • #72
webshop_duborain_knevelinlaat_dyka_67.jpg

Waarom geen variant van de 'knevelinlaat'?

Meer dan een meter prima functionerende gresbuis weghalen, en niet minder dan 6 (zes!!!) nieuwe potentiele lek-punten creeren, die ook nog eens allemaal onder water staan, lijkt me echt geen verstandige beslissing.

Dan kun je wel zeggen "als je het goed aanlegt, is er niets aan de hand", en dat is natuurlijk ook zo, maar het is een vreselijk complexe en daardoor risicovolle oplossing voor een vrij simpel probleem.

We moeten niet vergeten dat een huisriool doorgaans niet onder druk staat. Het is gewoon luchtdichte afvoer van water. Dat moeten we niet moelijker maken dan het is.
 

PetrJS

  • #73
PXL_20211128_124101073.jpg

Dit is een bovenaanzicht.

Zo heb ik het zelf opgelost. 160x125mm opzetstuk, afkitten met een bitumenkit, en vastzetten met 2 slangenringen. Allemaal door een gat dat alleen groot genoeg hoefde te zijn zodat het opzetstuk erdoorheen kon.

Ik moest een nieuwe standleiding in de gangkast aansluiten op het bestaand riool. Het wegslijpen van een meter gres was geen reële optie. Dan had ook de hele vloer daar eruitgemoeten, inclusief die van het toilet ernaast. Ben je weken en echt heel veel geld verder voor je weer naar de wc kunt beneden.

Met deze oplossing was ik voor een paar tientjes en twee dagen (meeste tijd zat in het gat maken in de betonvloer) klaar, en bleef het huisriool gewoon bruikbaar, wat ook niet onbelangrijk is. Tevens heb ik alleen bovenop het gres een gat hoeven maken, en riskeer ik geen lekkages.

Inmiddels is de standleiding een paar weken in gebruik.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #74
@PetrJS
Topic kapen mag niet op het forum maak een eigen aan.

Een knevelinlaat is voor pijpen vanaf 200mm.
en een boel boomwortels!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu