Hoofdkraan vervangen

Snorkle

  • #1
Wij hebben nu sinds kort de sleutel van ons nieuwe huis gekregen (koop).

Nu we lekker bezig zijn blijkt de hoofdkraan in de kruipruimte kapot te zijn (spindel is eraf). Het huis is van circa 1972. Omdat de kraan voor de meter zit het waterleidingbedrijf gebeld.

Maar daar zeggen ze nu dat hun kraan buiten zit en het vervangen van deze kraan dus voor onze rekening komt en we dat dus zelf of door een loodgieter moeten laten doen. Weet iemand hier iets van? Klopt dat? We zullen iets moeten want zo kunnen we niks aan de waterleiding aanpassen.

Alvast bedankt
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Misschien even de oude eigenaar hierover aanspreken.

Maar als je werk wilt laten uitvoeren aan de hoofd kraan voor de meter, dan zal de waterleiding maatschappij toch wel eerst het water uit moeten zetten.

Zelf dacht ik dat de waterleiding maatschappij verantwoordelijk is tot en met de meter, dus ook voor de stopkraan die er voor zit.
 

Chathanky

  • #3
Tot en met de meter is voor de waterleidingmaatschapij daar achter is het voor de eigenaar van de woning.

Er zit op de aansluiting op het hoofdleidingnet ook een afsluiter, deze wordt eigenlijk alleen benut om wanbetalers af te sluiten of om de "dienstleiding" te vernieuwen.

Na de meter zit toch ook een hoofdafsluiter? Die is van jou zelf deze kun je ook dicht draaien om de woning af te sluiten.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Als er geen eigen kraan zit de koperleiding na de meter even goed opmeten qua dikte.
Een passende kraan kopen met knelkoppeling.
Leiding losmaken zodat je speling hebt in de leiding (let op dat je niet te veel buigt richting de buitenmuur want dan moet het waterleidingsbedrijf alsnog komen)
Probeer met een tang de kraan dicht te draaien
zo niet :lol:
Regenpak aan en gewoon de zaag er in. :oops:
Oké het spuit een beetje, maar met een goede zaag ben je er zo doorheen. Van de andere kant ook een stukje afzagen zodat de kraan er tussen past
Kraan er tussen (let wel op de stroomrichting en de kraan open zetten zodat het water er doorheen kan)
Snelkoppeling aandraaien en kraan dicht draaien.
Er komt nu geen water meer uit en je hebt alle tijd om de andere kant goed aan te sluiten.

Als je snel werkt kost het je 2 of 3 emmers water en wat kost 1000 liter 3 a 4 euro? dan ben je dus laten we het ruim aanhouden 20 cent aan water en een kraan van ??? kwijt.
Het voordeel je hoeft niet vrij te vragen en wachten tot ze een keer komen en als er wat gebeurd of gebeuren moet dan draai je gewoon je eigen kraan dicht.

Nog een tip draai de kraan geheel open en daarna weer een kwartslag dicht. Als je dan over 4 of 5 jaar oid. de kraan eenkeer dicht wilt draaien dan merk je na 1 kwartslag meteen dat je de verkeerde kant op draait.


suc6

Gerrit Bakker
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik vind het een riskant advies. :?
 

Fiesiekus

  • #6
Als er even iets tegen zit (wartel wil er niet op, maat verkeerd) is de waterschade niet te overzien. De inboedelverzekering zal dit ook geen "ongelukje" noemen...
 

Toon

  • #7
Misschien ook een idee om een bevriezingsset te huren. Hiermee bevries je plaatselijk je leiding, waardoor je een waterballet voorkomt. Dus leiding bevriezen voor de hoofdkraan, hoofdkraan vervangen en je bent klaar.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Fiesiekus schreef:
Als er even iets tegen zit (wartel wil er niet op, maat verkeerd) is de waterschade niet te overzien. De inboedelverzekering zal dit ook geen "ongelukje"noemen.....
In de kruipruimte waterschade?

Dat valt allemaal nog wel mee.
Ik heb jaren in een slachterij gewerkt en als je weet wat er gebeurt als je tegen 80 slagers zegt dat ze maar even moeten wachten omdat het water er af moet dan draai jij de kraan niet nog een keer even dicht. :oops:

Daarnaast is de druk niet zo groot dat je de buis niet met de hand dicht of bijna dicht kunt drukken.
Alleen als de bouwmarkt op een half uur rijden zit dan heb je na een uur de buis wel in je duim staan :mrgreen:

Maar zoals ik aangaf eerst heel goed de dikte opmeten zodat je niet voor verrassingen komt te staan en dan is het toch echt wel vrij eenvoudig uit te voeren.

Je dicht nl. nog steeds niets af en hebt dan ook geen tegendruk, dus gewoon moer om de leiding, knelring op de leiding (het water stroomt er dus gewoon door en dat gaat dan vrij eenvoudig) dan kraan erop (open, dus het water stoomt ook daar gewoon doorheen) dan wartel aandraaien en pas dan draai je de kraan dicht en ontstaat pas de tegendruk.

Het enige moment dat het water alle kanten op spuit is dus bij de eerste keer doorzagen, daarna kun je haast in je goeie goed de nieuwe kraan plaatsen.

Daarnaast is de oude kraan denk ik nog steeds wel met een tang dicht te draaien.

Nog een tip.
Mocht je gaan zagen doe dat dan bij voorkeur op vrijdag middag tussen 17.00 uur en 19.00 uur omdat dan veel bedrijven aan het schoonmaken zijn en veel mensen net thuiskomen van het werk en even onder de douche springen is dan de waterdruk meestal het laagste.


suc6

Gerrit Bakker
 

Jacovrie

  • #9
Volgens mij is ook alles tot en met de watermeter voor rekening van het waterbedrijf.
Ik zou daarom nog een keer ' lastig' zijn bij het waterleidingbedrijf en hun o.a. vragen waar te vinden is dat de hoofdkraan voor de meter voor verantwoording van de bewoner/eigenaar is. Advies van Gerrit lijkt mij riskant, met name voor mensen die niet over de nodige ervaring beschikken.

Wat ook een risico in zich heeft, maar wat eenvoudiger is te doen, is het bovendeel van de kraan vervangen. Het moet dan uiteraard wel exact hetzelfde bovendeel zijn. Voor vervanging aftapper van kraan opendraaien en andere kranen in huis. De druk komt dan niet in totaliteit op de hoofdkraan te staan. Zoals gezegd, ook hier kleeft een risico aan.

Laat vervanging anders aan installateur over.
 

Snorkle

  • #10
Reuze bedankt voor jullie reacties, ik heb ze net eens allemaal aandachtig gelezen.
In 1e instantie voel ik nog het meeste om maandag nog eens te bellen en maar even lastig te zijn. Ik vind het ook een vreemde zaak want zoals zij het nu stellen zou ik dus ook zelf de watermeter kunnen vervangen of losmaken.

Ik ben ook van mening dat alles voor de watermeter niet voor mij is. Dus ik ga nog maar eens zeuren want ik heb ook niet veel zin de halve voortuin open te graven (zoals zij uit hun systeem aangaven zit hun kraan in de voortuin) op zoek naar een kraan die het met zekerheid ook niet zal doen.

Het is overigens zo'n ouderwetse grote koperen kraan waar nu dus de spindel af is. Ik zal ook nog eens met een tang proberen of die kraan überhaubt nog werkt. De waterleiding voor en na de meter zit onder een dikke laag groen van het koper dus loszagen met de druk erop en een kraan ertussen zetten zie ik alleen daarom al niet echt gebeuren, bovendien ben ik ook geen held met waterleidingen.

Ik kan het wel maar blijf er liever vanaf, knelkoppelingen lekken bij mij altijd. Maar nogmaals bedankt voor alle reacties. Eerst maar eens proberen of ik het waterleidingbedrijf zover krijg.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11
Zit er om de as van de spindel ook nog een moer?
Als je deze iets lost zou het kunnen dat de spindel makkelijker draait.
 

Fiesiekus

  • #12
Het is een kraan van het waterleidingbedrijf. U zou kunnen proberen om rond de as nog kruipolie te spuiten en een tijd in te laten werken. Ik heb jaren (>10) geleden precies hetzelfde gehad; en bij mij werd toen na veel vijven en zessen ook gelijk de waterleiding vanaf de hoofdleiding t/m de meter vervangen.

De monteur gaf aan de leiding (nadat ie afgesloten en alles leeg was) een flinke ruk aan de pijp en die brak toen bij de keldermuur finaal af. Was katsverrot/verroest bij overgang specie/metaal.

Dus voorzichtig met die (oude) dienstleiding.
 

Ronald42

  • #13
Het kan nog zijn dat er een afsluiter in een put in de tuin zit deze is dan idd van het waterleidingbedrijf. Echter U kunt hier ook zelf bij en dan is het vervangen van de kraan in huis een eitje. Vaak zit ie in een stuk grijze afvoerbuis met een deksel ong. 20 cm in doorsnee.
 

EdP

  • #14
De grote vraag blijft dus: waar zit nou die watermeter? Uit het verhaal proef ik dat die nog niet gesignaleerd is, waarom zou je anders over de halve tuin omspitten beginnen? Dat zal neem ik aan ook niet nodig zijn, want die meter moet bereikbaar blijven, dus ligt er waarschijnlijk een grote tegel o.i.d. op. Als je de plaats van de meter kent, dan weet je het antwoord.
 

Fiesiekus

  • #15
Snorkle schreef:
Nu we lekker bezig zijn blijkt de hoofdkraan in de kruipruimte kapot te zijn (spindel is eraf). Omdat de kraan voor de meter zit het waterleidingbedrijf gebeld.
Ik denk ook in de kruipruimte?
 

EdP

  • #16
Upsch, overheengelezen.
Dan is het een klaar klontje. Waterleidingbedrijf bellen.
 

Fiesiekus

  • #17
Of schrijven, dat heeft, ook als er problemen ontstaan, iets meer waarde in de bewijsvoering.

Mijn lieve hemeltje, wat een consternatie om een oude waterkraan... :wink:
 

Snorkle

  • #18
Ik had stille hoop op een enkele reactie haha. Dat het dit allemaal teweeg zou brengen had ik geen vermoeden van, maar wel leuk. Allemaal reuze bedankt voor jullie reacties!

De watermeter zit in de kruipruimte, in de leiding naar de gevel toe zit dan de kraan en daarna gaat de leiding door de gevel naar buiten. Na de meter zit er dus ook geen kraan meer binnen, de enige zichtbare kraan is de kapotte die voor de watermeter zit en naar mijn idee dus ook van het waterleidingbedrijf zou moeten zijn.

Zoals het waterleidingbedrijf aan de telefoon omschreef zou hun hoofdkraan dan ongeveer 60 cm uit de rooilijn (gevel?) moeten zitten. Maar omdat dat vorstvrij moet zijn zal die op een minimale diepte van circa 60 cm liggen denk ik, dit zou ook wel overeenkomen met de diepte waarop de leiding in de kruipruimte zit.

Als ik die vrij moet graven dus een aardig gat, bovendien zou dan mijn stoep open moeten. Er ligt geen merktegel of zoiets dergelijks in de tuin. Misschien ooit wel maar inmiddels niet meer. De laatste bewoners hebben er maar een jaar gewoond en die hebben de tuin niet aangelegd, dus daar kom ik niet heel veel verder mee.

Ik ga gewoon maandag nog eens even bellen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
De wartel om de spindel iets los draaien en met kruipolie behandelen.
Naar de loodgieter gaan en vragen om een kruk van een oude kraan, deze is van de spindel af te tikken, neem wel even de maat van de spindel op voor een goede passing van de kruk.
De "nieuwe" kruk bevestigen met een borgmiddel.

Ga niet zelf de kraan vervangen !!
 

EdP

  • #20
Ik zou d'r maar afblijven als het eigendom waterleiding maatschappij is. Straks krijg je nog een rekening voor het "beschadigen" van hun eigendommen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu