Aftapkraan vervangen hoofdkraan vóór als na de watermeter

System7

  • #1
Hey,

Bij het klussen in mijn kelderkast viel het me op dat de aftapkraan hele kleine beetjes water lekt. Die is inmiddels 44 jaar oud dus die wil ik vervangen. In feite heb ik nu 2 hoofdkranen, eentje vóór en eentje achter de watermeter, waarbij de laatste gecombineerd is met de aftapkraan. Deze tweede hoofdkraan zit muurvast dus is sowieso niet bruikbaar meer.



Is het nodig dat er zowel een hoofdkraan vóór als na de watermeter zit? Of kan ik de kranen achter de watermeter vervangen door 1 enkel aftapkraantje?

Dank alvast!

P.S. na enig speurwerk zie ik enkel zaken als kogel-stop-aftapkranen waarop een afzonderlijke aftapper moet worden geschroefd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het aftapkraantje kunt u zo vervangen, ook is het mogelijk alleen het leertje te vervangen.
Als u alles leeg laat lopen kunt u tegelijk ook de spindel van de stopkraan even loshalen en nieuw in het vet zetten, ook hier even het leertje vervangen.
 

System7

  • #3
Ik vind het er allemaal oud & gammel genoeg uitzien om gewoon in zijn geheel te vervangen.

Maar heb ik per sé een stopkraan nodig? Wat is het nut van zo'n kraan als er ook een hoofdkraan zit? Als ik de leidingen leeg wil maken kan ik toch ook de hoofdkraan dichtdraaien en dan de leidingen aftappen? Of mis ik wat?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Die afsluiter zit er ook voor dan hoeft men de leiding niet af te tappen alsa men de watermeter moet repareren of vervangen
 

System7

  • #5
OK, dank! Ik heb inmiddels een nieuwe stopkraan met aftapper gekocht. De huidige kraan zit op 5 cm hoogte van de vloer en dat is niet handig met aftappen. Eigenlijk wil ik de kraan wat hoger monteren:



Dat kan ik toch gewoon doen zo, of zie ik dingen over het hoofd (behalve dan dat er een minuscuul beetje water in de leiding blijft staan na het aftappen)?

Als dit kan wil ik een nieuwe buis aanleggen vanaf de watermeter via een 90-graden bocht (ik heb een buisbuiger) naar de nieuwe stopkraan. Op de watermeter zit de volgende koppeling; een combi van gesoldeerd en schroef. Is hier een variant met knelkoppeling voor de 15-mm buis voor en zo ja hoe heet zoiets?



Dank weer!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
U kunt een bocht van 45 graden maken in de bestaande buis tussen watermeter en kraan, daar de kogelkraan tussen plaatsen.
De wartel op de aansluiting van de watermeter laten zitten, die is nodig om de watermeter er tussenuit te halen.
Of een nieuw stuk buis aan de koppeling op de watermeter solderen en dat buigen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7


of precies achter de soldeer koppeling af zagen en hier de kraan tussen plaatsen.
 

Tiho

  • #8
Ik heb er thuis een schroefbus opgezet naar 15 mm. Wordt de meneer van de PWN dan boos? Die heeft toch ook wel een rolletje teflon bij zich.
 

Tiho

  • #9
Net ff het luik open gehad, maar bij mij zit er eerst nog deze flensafdiching met daaraan een stukje pijp met 3/4 schroefdraad.
Hierop zit de schroefbus :oops:
 

System7

  • #10
Maar mag ik die aansluiting op de watermeter niet gewoon vervangen dan door iets met een knelfitting voor de 15 mm buis, of bestaat zoiets niet?
 

Tiho

  • #11
Desbetreffende schroefbus 3/4 binnendraad naar 15mm moet er volgens mij zo opkunnen. Misschien is de bus er alleen met 22mm. dan moet er nog een pijpoverloop 15 naar 22 opgekneld.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #12
Dat mag niet je moet een 2 delige koppeling gebruiken vlak met rubber ring, je kan ook evt oude koppeling gebruiken zet je daar voor een knelsok en je gaat daan vandaan vervangen
 

System7

  • #13
Handig die plaatjes, Henk! Dank, ik denk dat ik het zo ga aanpakken.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #14
Bedankt :D

En als je nu evt eerst waterleiding bedrijfbelt en vraagd als hun evt een beugel plaatsen dan zit dat dan ook beter vast.



succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu