Elektra tuin boven grond i.v.m. hoge grondwaterstand

Jeroen733

  • #1
Ik wil binnenkort beginnen met het aanleggen van slimme buitenverlichting in onze tuin. Er komen meerdere lampen aan de palen van de schutting met de buren (3), aan de schutting achter in de tuin (2), enkele spots of losse lampen in de tuin (2 of 3), 2 lampen aan de pergola, nog een extra stopcontact en nog een lamp met bewegingsmelder.
Al met al zo'n 10/11 lampen en een stopcontact.

Woon in Gouda en zit met een zeer hoog grondwaterpeil. Als ik 20/30cm graaf heb ik grote kans dat ik al grondwater tegen ga komen. Ik ga dus nooit een grondkabel 60cm in de grond kunnen leggen, de sleuf loopt gewoon dicht door het water. Ben daarom dus aan het kijken of ik de bekabeling (zwart) niet netjes boven de grond kan wegwerken waarbij ik deze vlak langs de schuttingen laat lopen. Het idee hierbij is, dat als je de draad ziet lopen je ook niet zo'n grote kans hebt dat je de schop er doorheen jaagt. De aftakkingen naar de lampen wil ik dan uiteraard zoveel mogelijk op de palen en achter de schuttingen netjes wegwerken. De aftakkingen zelf wil ik met waterdichte t-stukken maken.

Ik ontkom er echter niet aan om soms ook door de tuin een stukje draad te leggen.
Nu is mijn vraag wat zouden jullie hiervoor adviseren. Zijn er bijvoorbeeld een soort 'pootjes' waar ik de draad in kan klikken en op die manier met prikpennen zeg maar in de grond vast kan maken? Andere suggesties?

Wat zouden jullie in mijn geval doen? En hebben jullie adviezen hiervoor?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waar maak je je zorgen over. Jouw vraag begrijp ik wel maar realiseer je hoeveel kabel zou er in Nederland in het grondwater liggen. Of bedoel je wat anders.
 

Jeroen733

  • #3
@Wgb, er zijn een aantal punten waar ik tegenaan loop.
- Door het grondwaterpaal kan ik nooit diep genoeg komen want het gat zakt gelijk weer dicht door de aarde/zand wat met het grondwater weer terug het gat in spoelt. Daardoor red ik het nooit om op 60cm diepte te komen.
- Er zitten vrij veel wortels in de grond dus daardoor kom ik ook nooit diep genoeg.
- Ik moet veel t-stukken plaatsen. Nu staat er dat die ip-68 zijn, dus waterdicht. Maar ik vraag mij af of dat zo blijft als die jarenlang in het water onder de grond liggen.

Vandaar dat ik op zoek ben naar wat nu de juiste manier is.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het beste is om de aftakking bovengronds te doen, bijvoorbeeld bij een stopcontact of lichtpunt.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Kabel zelf kun je gerust ondergronds in het water leggen. Verbindingen maak ik ook liever boven de grond. Als je secuur werkt dan kan dat prima in het schakelmateriaal. Pak de wat kleinere lasklemmen van het bekende merk en je zult verbaasd zijn hoeveel je er kwijt kan.
 

Jeroen733

  • #6
Ok, dan moet ik dus gaan graven en kijken hoe diep ik kan komen, maar verder dan 30cm zal het denk ik niet zijn.
Mijn idee is om een kabel rond te leggen en telkens met een t-stuk de aftakking naar de lamp te maken. Dan kom ik dus bij elke lamp even boven de grond voor de verbinding, en ga daarna onder de grond weer verder...
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat is een slecht idee. Het is veiliger, eenvoudiger en goedkoper om gewoon je verbindingen in de lamp te maken. Bovendien kun zo later nog makkelijk een lamp of stopcontact bijmaken zonder dat je dan die hele doos hoeft op te graven.

Conceptueel is het exact hetzelfde (die afbeelding); je hebt alleen de ondergrondse ip68-dozen niet nodig.

kabel.png
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Precies dat. En met storing zoeken zijn ondergrondse lassen ook enorm rottig...

Wat bedoel je eigenlijk met T stukken? Lasdozen? Gietmoffen?
 

Bademutze

  • #9
Ik denk dat hij een soort t stukken bedoelt , die diverse webshops verkopen als totaal pakket bij grondspots, een kennis van mij had dit spul ook gekocht en had gevraagd of ik die wilde aansluiten. Ik heb dat spul eens bekeken , en heb gezegd , stuur maar terug. Volgens de beschrijving moet je ter hoogte van de t stukken grind plaatsen. Volgens de beschrijving was het idd ip 68, maar het was poppenspul, niet gebruiken.
 

Jeroen733

  • #10
Screenshot_20210830-211415_Chrome.jpg

Precies. Idee dat ik nu had was om neopreen kabels te gebruiken en die boven de grond te laten. En daarbij dus de t stukken te gebruiken zoals in de bijgevoegde foto.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Slecht idee.... gebruik buitenkabels zoals XMVK en waterdichte kabeldozen. Anders heb je gegarandeerd binnenkort een aardlekschakelaar die er steeds uit klapt.
 

Jeroen733

  • #12
Hmm, dat is wel jammer. Maar waarom wordt dit dan met een ip waarde van 68 verkocht? Zeg je bovenstaande uit je onderbuik gevoel of heb je het daadwerkelijk zo vaak fout zien gaan?

Weet je of er zwarte xmvk kabel bestaat? En qua waterdichte kabeldoos kom je toch altijd op een gietmof uit? Of zijn er ook andere waterdichte dozen?
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
IPx8 betekent: "Blijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden".

Wat zijn de opgegeven omstandigheden? Geen idee natuurlijk hoe het bij dit specifieke product zit maar vaak is het iets in de trant van "maximaal 30 minuten op maximaal 1,5m diep". Dit is dus niet geschikt voor gebruik ondergronds.

Natuurlijk zijn er vele (spat)waterdichte kabeldozen. Maar ook deze zijn niet geschikt voor gebruik ondergronds, dan kom je inderdaad op een gietmof uit.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Koper aan elkaar verbinden gaat bovengronds 100 jaar mee. Waarom zou je het ondergronds doen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Ik heb ze bij een storing wel eens allemaal gesaneerd en nooit zelf geplaatst. Het voelt al aan als echte rommel.

Liefst boven de grond kabeldozen plaatsen of lassen in armaturen of schakelmateriaal. Anders ondergronds lassen in gietmoffen maar ook van gietmoffen ben ik geen fan.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu