Hoekbad plaatsen

Carloderckx

  • #1
Ik heb een hoekbad gekocht, maar heb enige vragen over het monteren ervan.

Het hoekbad is nog niet echt het probleem, heb al handige tips gehad namelijk. Maar ik heb een kunststof voorzetpaneel erbij en heb hier geen montage spullen bij zitten.

Hoe kan ik deze monteren en ik wou graag eerst de vloertegels leggen en dan het voorzet paneel omdat een ronding moeilijk tegelen is met mijn maat tegels.
 

Elio

  • #2
Carlo,

Ik heb ook een hoekbad gekocht via internet (Riho Winnipeg), daar zaten wel instructies bij maar die waren in het hongaarss / pools / tsjechisch / russisch. Niet mijn sterkste talen.

Verder sta ik verbaasd van de simpele poten die er bij zitten, deze steunen alleen de onderzijde, de zijranden van het bad moeten op een paar metalen plaatjes steuen die je in de muur moet schroeven. Komt op mij niet erg stevig over.

Het frontpaneel zit ook achter 2 van die stalen plaatjes op de muur, verder zitten er een soort plastic pennen in de rand, die vallen onder de badrand aan de voorzijde net achter een houten blokje.

Ik zit er aan te denken om toch ook maar aan de zijkant een steun te maken met gipsblokken of van hout, dit om te voorkomen dat het bad naar voren kan kantelen.

De leverancier heeft een poging gedaan om leesbare instructies van Riho nederland te krijgen, dat was niet mogelijk. Heel apart... :?
Wat voor tips heb je nog meer gehad? Heeft iemand anders een instructie voor een Riho hoekbad of van een ander merk?

groeten,

Emile
 

Carloderckx

  • #3
Het hoekbad gewoon op de balken plaatsen en daarna als het bad staat voor 2/3 met watervullen, afkitten met bakkamer-siliconenkit (sanitairkit) en laten drogen, voordat het water eruit gaat.

De stelpoten zitten meestal aan een stalen band die onder het bad past.

Goed laten drogen en daarna met een klodder cement op de vloer vastzetten zodat ze niet kunnen verschuiven. Zit er geen beugel bij kan je de stelpoten misschien aan houten balkjes vastmaken en het bad zo ondersteunen.

Aan de zijkant van het bad zitten soms bevestigings plaatsen waaraan je de beugel kan vastschroeven. De balk hoeft niet voorgevormd te zijn, deze dient er alleen maar voor om de bodem te steunen, zodat het volle bad niet doorzakt.

Eventueel kun je dit ook oplossen door er een dot purschuim in een plastic zak onder te leggen. Dus purschuim in de zak spuiten, zak dichtbinden en onder het bad plaatsen.

Door de zak wordt het geen troep maar zorg er wel voor dat de boel kan uitzetten. Zo krijg je een stevige stut in de vorm van je bad en koelt het water minder snel af.
 

Carloderckx

  • #4
Het probleem is dat ik niet weet hoe ik het voorzetscherm vast moet zetten, het is gewoon een stuk plastis zonder iets erbij aan montage gaten of gleuven.

Het gaat om een bad van praxis en die hebben sowieso al nergens verstand van want die weten ook niets. Alle informatie die ik kan vinden gaat over ligbaden maar dit is een hoekbad dat is dus halfrond en net rechthoekig.
 

Elio

  • #5
Carlo,

Ik heb 2 u-profielen erbij waar dan de stelpoten in geschroefd kunnen worden.

De onderkant van de uitstulping van het bad is dikker dan de rest, er zitten schroeven bij om de profielen in de bodem te schroeven. Ik vind het zelf nogal eng dat het bad alleen op de muur en die 2 profielen onderop steunt, als je op de voorrand gaat zitten dan ben ik bang dat de boel kan kantelen.

Niet als het bad vol zit waarschijnlijk, wel als het leeg is misschien. Ik zag in een gamma folder dat ze steunen leveren die ook onder de bovenrand van het bad steunen. Het voorpaneel is niet als steun bedoeld neem ik aan, daarvoor is het te slap.

Het voorpaneel dat ik er bij kon kopen (ook van Riho uiteraard) heeft aan de boven en onderzijde 4 plastic pennen die naar boven en onder een paar cm uitsteken. Onder de rand van het bad zitten een paar houten blokjes die 1 cm van de rand af zitten.

Er zit dus 1 cm ruimte tussen de opstaande rand van de kant van het bad en het blokje, daar valt die pen dan tussen. Alleen vertelt het plaatje in mijn hongaarse handleiding niet wat ik met die pennen aan de onderzijde moet doen. Ik denk er aan om een dunne aluminium strip op de vloer te lijmen met een paar gaten erin zodat de pennen daarin vallen.

Verder zitten er 2 plaatjes bij die ik tegen de muur moet schroeven die een klein opstaand stuk hebben, hieronder moet dan de zijwand van het voorpaneel geklemd worden.

Ik begrijp dat jij die pennen er niet in hebt zitten? Laat het me weten als ik foto's moet plaatsen.
 

Elio

  • #6
De naam van de foto is voldoende uitleg hoop ik, anders hoor ik het wel. Ik heb ook scans van de instructie erbij gedaan, helaas in een vage taal. Ik vind die 4 veerplaatjes tegen de muur onvoldoende, ik ga balkjes op de muur plaatsen met daarop kit (tegen het kraken). Verder ga ik idd een zak pur eronder leggen, ook wil ik aan de voorzijde of aan beide zijkanten een houten frame plaatsen, ik wil er niet aan denken dat mijn dochters hun tanden gaan poetsen, op de rand van het bad gaan zitten en de boel over zich heen krijgen. Of ben ik te voorzichtig? Alle advies is welkom.

Ook nog een foto van de radiator aansluiting erbij: dat is van die geplastificeerde koperen pijp. De radiator moet 8 cm opschuiven naar links, kan ik dan gewoon knelkoppelingen gebruiken? Of kan ik dat onderste kraan/klep/ventiel ook met een verlengstuk in de radiator schroeven? Dan kan ik in die bovenste pijp wel een bocht maken....
Wie heeft goede raad?

gr

Emile


Bovenkant frontpaneel           Onderste veerpen

Bovenste veerpen


Blokje hout onder bovenrand            Veerplaatje

Set poten hoekbad

Aansluiting radiator

Tekening

Beschrijving 1

Beschijving 2
 

Carloderckx

  • #7
Ik vind inderdaad de uitleg van jouw bad een beetje gammel.

Op de wanden balken plaatsen en in het midden van het bad, denk ik ook 1 balkje rechtop, dat dit voldoende is. Vooral als de balken vastgekit zijn aan het bad. Theoretisch zouden alleen de poten al genoeg zijn maar ik ben zelf ook van mening dat het niet echt degelijk staat dan.

Ik ga het ook op deze manier doen.


Carlo


Voorzetscherm voorzijde


Voorzetscherm binnenzijde


Hoekbad kaal zonder poten

 

Onderzijde badrand (1)               Gleuven van het hoekbad (2)

(1) Onderzijde badrand waar ik bad op moet monteren al weet
     ik niet precies hoe ik dat ga doen.

(2) In deze gleuven van het hoekbad valt het voorzetscherm
     maar ik kan deze dus alleen hierop bevestigen verder
     geen aansluitingen.



Even snel alles opgezet als overzicht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu