Hoe kranen en slang vervangen bij hoekbad?

Erredobble

  • #1
Halllo

Ik heb een huis gekocht waarbij een hoekbad aanwezig is. Nu wil ik graag de kranen vervangen, want bij de douchekop is de slang kapot welke in het bad weg valt. Nu zie ik geen mogelijkheid om onder het bad te komen. De voorkant is betegeld dus ik heb nu het vermoeden dat het hele bad eruit moet.

Is mijn vermoeden juist of zijn er handige truc's om de kranen te vervangen??

Thanx
 

Leandres

  • #2
Zit er in dat bad nergens een "Serviceluik" ?
 

Erredobble

  • #3
Heb nergens iets van een luik kunnen ontdekken. De hele zichtbare voorkant is getegeld. En in de hoek waar de kranen zitten zit ook niets van een scharnier of iets dergelijks wat open zou kunnen. Ik vraag me af of kranen ook van buitenaf vervangen kunnen worden.

Twee foto's van de situatie:



 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat wordt heel moeilijk, ik denk dat er toch een stuk van de betegelde voorkant af zal moeten om er bij te kunnen... :(

Of het hele bad eruit moet, hangt af van hoeveel ruimte je eronder hebt om erbij te komen. Het is toch ooit ook zo gemonteerd, dus je zou er bij moeten kunnen komen door de ombouw (gedeeltelijk) te verwijderen.

Het ziet er niet naar uit, dat je dit vanaf de bovenkant kunt bereiken, je moet toch ook de slang-aansluiting kunnen lossschroeven.

Misschien kun je overleggen met de vorige eigenaar, die weet misschien hoe je erbij kunt komen. Hij had dit trouwens moeten noemen tijdens de verkoop, anders is het een "verborgen gebrek" en kun je wellicht de reparatiekosten op hem verhalen!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Zit er nergens een luik aan de andere kant van de wanden ?
Zo niet dan kunt daar misschien beter een luik maken, u houd de tegels dan heel en kunt er beter bij.

Succes.
 

EdP

  • #6
Jan schreef:
...dan kunt daar misschien beter een lijk maken...
Nee Jan, we gaan hier geen misdaden adviseren hoor :wink:
Een luik, dat mag wel.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Nu is het lijk ook nog verdwenen :wink:

Bedankt Edp.
 

Jacovrie

  • #8
Mogelijkheid is nog afvoer van bad losmaken, kit om badrand verwijderen en bad er uit. Denk om mogelijke aarddraad. Na demontage oude kraan en montage nieuwe kraan, bad weer terugplaatsen en afkitten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Om de afvoer los te maken heb je toch ook een luik nodig?
Of wou je alleen de afvoer aan de bovenkant losschroeven?

En erg ver eruit tillen zal ook niet lukken, want die aansluitleidingen (flexibel hoop ik?) zullen nou ook weer niet zó lang zijn.

Nee ik vrees, dat degeen die het aangelegd heeft, de zaak gewoon na het aanleggen keihard heeft dichtgemaakt en betegeld! :?
 

H@ns

  • #10
Even gewoon praktisch gezien;
Die kraan is er ooit op gezet dus moet hij er ook af kunnen...
De vraag blijft dan of dit grapje zó in elkaar steekt dat je met het demonteren van je kraan ook meteen bij de aansluiting van de doucheslang kunt.
Lijkt me dat een producent van dat product hier ook wel over na heeft gedacht dus goeie kans van wel.

[op de foto lijkt het niet echt van boven af demontabel te zijn maar het is het proberen waard]
 

Jacovrie

  • #11
Sorry, was er in mijn beantwoording van uitgegaan dat er sowieso een badluikje gemaakt zou worden. Was namelijk al in eerder antwoord aangegeven. Via het badluikje kan dan afvoer e.d. losgemaakt worden en dan bad er uit.

Je kunt namelijk met dit hoekbad niet onder het bad door bij de kraan komen of er langs. De kranen zijn er waarschijnlijk in gezet voor het bad geplaatst is.
 

Gerrit

  • #12
Helaas zal dit vermoedelijk niet lukken.

Ik zie dagelijks in de praktijk hoe een bad wordt geplaatst. Als er al een serviceluik geplaatst wordt is dat in de eerste plaats bedoeld om bij de sifon te kunnen komen. Ik ga mee met Jan om in het achtergelegen vertrek een luik te maken zodat de betegeling heel blijft.

Sterkte, Gerrit
 

Erredobble

  • #13
Heel erg bedankt voor alle tips. Ik neem ze allemaal mee en laat weten (binnen twee weken schat ik) hoe het is gegaan.

Op 17 april 2006 kwam bij een moderator het volgende PB-tje binnen:

Hallo.. na een half jaar eindelijk een bericht over hoe het verlopen is.

Ik heb de kit rondom verwijderd om te proberen het bad op te tillen en er dan zo bij te komen. Ik verwachtte dat er toch om z'n minst een flexibele slang bij de afvoer zou zitten. Echter na een heleboel gepiel om het los te krijgen bleef het bad muurvast zitten.
Dat was zodoende geen goede oplossing. Toen dacht ik eraan om een service luik in het hoekje te maken. Maar aangezien ik ook weer niet al te handig ben was ik bang dat ik dan juist zou blijven zitten met lekkage gevaar als alles weer op zijn plek zou zitten.

Uiteindelijk heb ik voor de allermakkelijkste oplossing gekozen die er was (na de randen weer gekit te hebben)... namelijk om een koppelstuk en een extra slang te kopen. Hierdoor dacht ik het minste risico op lekkage te houden doordat de oude slang die in het bad valt een mooi afsluitend stuk eraan heeft.

Vanaf dat punt gaat nu dus een nieuwe slang met douchekop naar een houder. Uiteindelijk voor mij een prima oplossing want je moet elke dag toch douchen dus hoeft een slang niet in het bad weg te vallen.

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Ik had even gewacht, omdat ik TS had gevraagd zelf even een (nieuw) berichtje te plaatsen. Ik heb het bericht uit de PB maar bij het laatste bericht gevoegd.

Lijkt me een prima oplossing. Bedankt voor het bericht en de foto!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu