Hoe werkt mijn vloerverwarming(-verdeler) ?

Pinotje

  • #1
Hallo allen,

Hopelijk kan iemand mij helpen met het beantwoorden van een drietal vragen over mijn vloerverwarming-verdeler (Therminon Model-5000). De verdeler is circa 15 jaar oud en ik gebruik stadwarmte van Eneco.

Foto1-def.jpg


Vraag 1
Waarom heeft mijn thermostaat-knop geen °C (graden Celsius) aanduiding, terwijl de RTL-knop dat wel heeft? Ik wil namelijk de thermostaat-knop op circa 40°C zetten.

Vraag 2
Als ik de vloerverwarming wil aanzetten op de gebruikelijke stand, op welke stand moeten de draaiknoppen staan? Ps. de RTL-knop kan van 20°C t/m 50°C gedraaid worden en de thermostaat-knop kan van level 2 t/m 7 gedraaid worden.

Vraag 3

Is de vloerverwarming-verdeler (Therminon Model-5000) die ik heb hangen nog conform de eisen van de energieleverancier (Eneco)? Of is het al aan vervanging toe…

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Groetjes,
Pino uit Utrecht :wink:
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Zo te zien is dit geen verdeler die aangepast is voor gebruik i.c.m. een stadsverwarming. Ik zie geen terugslagklep: deze is essentieel bij een verdeler op stadsverwarming.
Het ontbreken van een terugslagklep kan een hogere energierekening leiden.

Waarom de thermostaatknop zo is uitgevoerd, zult u aan de leverancier moeten vragen. Op 40 graden zetten kan wel, maar dan moet u dat doen door de temperatuur op de thermometer onder de pomp in de gaten houden: deze meet de temperatuur van het water wat door de vloer circuleert. (maar die waarden kunnen ook afwijken van hetgeen u op de thermometer ziet)
Welke temperatuur u dient in te stellen op de RTL kunt u navragen bij Eneco.

Deze verdeler met 2 groepen is hooguit geschikt voor ca 20-25 M2. Indien de oppervlakte groter is, zal ook daardoor het energieverbruik stijgen.
Tevens adviseer ik om een pompschakelaar toe te passen om het elektrisch verbruik te verlagen bij dit soort pompen.
 

Pinotje

  • #3
Hoi Degooijer,

Bedankt voor je reactie.
Ik ga hoogstwaarschijnlijk de verdeler vervangen door een nieuwere model die beter geschikt is voor Eneco stadsverwarming. Bovendien zal de nieuwe verdeler ook zuiniger zijn.

Op het internet heb ik dit gevonden, Foto 1:
Therminon_Nuon_Dubbel-Afsluitbaar_Wilo-Para.jpg


Foto 2:
1_M_Therminon_Therminon_Nuon_EA_Wilo_png_magnify.jpg


Weet jij toevallig of er nog een verschil is tussen foto 1 en 2? Welke zal ik kopen?
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Ik heb niets met dit fabricaat, maar de een (bovenste) biedt de mogelijkheid om een naregeling (zoneregeling) toe te passen en de ander niet.
Ik adviseer je niet alleen op prijs te kopen, maar ook op kwaliteit en mogelijkheden te letten. Gelukkig wordt dat steeds meer gedaan!
De ene verdeler zuiniger dan de andere......de pomp kan zuiniger zijn, maar leg me eens uit, waarom de ene verdeler zuiniger zou zijn dan de andere. M.i. dus typische verkooppraat!!
 
Laatst bewerkt:

Pinotje

  • #5
Hoi Degooijer,

Bedankt voor je advies. Ik ben wijzer van geworden :wink:

Ben je zelf een vloerverwarming-installateur?
Wellicht dat ik jou hiervoor kan inschakelen?

Je kan eventueel ook je contactgegevens sturen via PM.

Thanks!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu