Hoe werkt een VAG 500 Basic?

Awakener

  • #1
Ik ben inmiddels weer een tijdje verhuisd en ben aan het kijken of ik een Honeywell Evohome thermostaat kan gaan plaatsen voor de komende winter. Ik heb in de woonkamer en douche vloerverwarming + radiatoren en in de overige kamers alleen radiotoren. Ik heb een Intergas Solo ketel met een indirect gestookte boiler die werkt op een Itho Cenvax VAG 500 Basic systeem. De thermostaat hangt hiervan in de woonkamer. Zie afbeelding voor het schema.

Ik zou graag willen weten hoe dit nou precies werkt. Want als mijn woonkamer (waar de thermostaat in staat) op temperatuur is en ik zet mijn radiatoren in alle kamers open dan worden deze gewoon warm. Dan vraag ik me af: wat doet die thermostaat dan in de woonkamer? Dit zal waarschijnlijk met de vloerverwarming te maken hebben maar als dit het geval is hoe kan dan de ketel bv de vloerverwarming afsluiten als deze op temperatuur is? Want de radiatoren worden gewoon warm ongeacht wat de thermostaat zegt.

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De Cenvax maakt een basis watertemperatuur aan op basis van de buitentemperatuur.

Dit is een weerstafhankelijkeregeling.

de thermostaat is er om de nachtverlaging, comfort standen en de bijkomende kloktijden en eventuele opstartboost in te stellen.
En natuurlijk alle parameters voor de Weersafhankelijke regeling.
Dus niet om direct de temperatuur van de ruimte te regelen maar meer als bediening/sturing voor de cenvax.
 

Awakener

  • #3
Helder verhaal, thanks! Is het dan bv wel mogelijk om een Evohome te plaatsen zodat ik elke kamer per zone kan regelen? Dit omdat het een solo ketel is met een indirect gestookte boiler.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ja dat kan, Cenvax losnemen en daarvoor de evohome regelaar aansluiten.

zorg wel dat er een bypass in het systeem zit(zou al zo moeten met cenvax)
 

Awakener

  • #5
Top! Moet ik dan een Opentherm of Aan/uit versie nemen? Volgens mij heb ik nu ook geen opentherm en heb vernomen dat dit in zone afhankelijke regelingen dit ook niet nodig is omdat de ketel dan zijn vermogen niet kwijt kan.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Kijk nog even goed hoe je boilersturing zit, komt deze uit de ketel of uit de cenvax?
 

Awakener

  • #7
Op de Cenvax is de thermostaat, buitenvoeler en een sensor om de aanvoertemperatuur te meten aangesloten. De boiler is rechtstreeks op de ketel aangesloten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Dan kan je idd met een aan/uit regelaar de boel aansturen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu