Hoe werkt deze oude boiler ?

Dai

  • #1
Ik heb een oude boiler van Inventum type RPV 50 L 8 bar 650 W. SN. 4840 873 ACAH
Weet iemand hoe ik deze in gebruik kan nemen? Alvast bedankt.

Gr Dai

20230723_153827.jpg
 
  • Waarschuwing
    Klusidee
    Waarschuwing
  • Cvolieboy

    Specialist Verwarming
    • #2
    Waterkranen open zodat die goed gevuld is met water en een poosje door laten lopen.
    Dan het electra inschakelen en ik denk dat dat in de meterkast aanwezig is.

    Vr Gr
     
    • Like
    Waarderingen: Dai en Jackd

    Jackd

    Vaste Beantwoorder
    • #3
    Het zou kunnen dat ie op een (nacht) timer zit,
    zie je wel steeds minder.
     

    Dai

    • #4
    Hallo Cvolieboy,

    Er is een ook een constructie naast die krannen waarvan ik niet weet waf hef is. (zie de foto).
    Van je reactie begrijp ik dat deze boiler een elektrische boiler is en niet met gas werkt, klopt het?
    Idd zie ik bij meterkast een knoop. Ik denk dat het voor deze boiler bedoeld is(zie de foto).

    20230724_105545.jpg 20230724_105534.jpg
     

    Kees

    Vaste Beantwoorder
    • #5
    Dai schreef:
    Er is een ook een constructie naast die krannen waarvan ik niet weet waf hef is. (zie de foto).
    Dat is een inlaatcombinatie, zoals die heel lang geleden werd toegepast.
    Een inlaatcombinatie zorgt ervoor, dat de overdruk in de boiler door het ontstaan van stoom (en door het uitzetten van het water bij verwarmen) weg kan naar een afvoer, in dit geval is dat een vaste verbinding naar het riool. Tevens zit daarin (als het goed is) een klep die voorkomt dat water uit de boiler terug kan stromen in de koud-waterleiding. Hopelijk werkt dat allemaal nog naar behoren.

    Deze boiler zal ongetwijfeld met elektra werken.
    Dat kastje rechts naast de meter is een toongeschakeld relais:

    Toongeschakeld-relais.jpg


    Daarmee werd de boiler automatisch ingeschakeld via toonsignalen die meegestuurd werden met de elektratoevoer. Zodanig dat de boiler alleen inschakelde als er laag tarief was.

    Dat werkt echter nu niet meer. In (vrijwel?) heel Nederland is het meesturen van toonsignalen voor omschakelen van dubbele meters en automatisch inschakelen van verwarmingsapparaten afgeschaft. De relais zitten er nog, maar ze worden niet meer aangestuurd.

    De enige mogelijkheid de boiler aan te zetten is om de rode knop (in) in te drukken. Kan ook zijn dat het net andersom werkt en dat de bijschriften IN en UIT slaan op hoe de knop naar buiten staat. 1 van de twee standen is in elk geval boiler aan, de andere boiler uit. Automatisme is er helaas niet meer bij. Wil je toch weer automatisch laten schakelen, dan heb je daarvoor nodig:
    - Een slimme meter;
    - Een speciaal kastje dat in plaats van het toonrelais geschakeld wordt en die verbinding heeft met de slimme meter, eventueel te leveren via de energieleverancier;
    - Een installateur om het geheel aan te sluiten, want zelf mag je hier niets aan doen.
     
    • Like
    Waarderingen: Cvolieboy en Dai

    Dai

    • #6
    Wauw...wat allemaal waardevolle informatie, heel erg bedankt Kees.

    Kees, kan ik zonder bang hoeft te zijn deze boiler aanzetten om op de rode knoop te drukken? Gaat geen gevaarlijke situatie ontstaan, ondanks ik niet weet of die inlaatcombinatie (voldoend) goed werkt?
    Toevoerkraan van de boiler kan niet open of diecht. Het is vastgeroest. Ik denk dat deze kraan al in openstand staat, anders zou geen water uit de warme kraan komen, toch?
     

    Kees

    Vaste Beantwoorder
    • #7
    Tja, ik kan natuurlijk van afstand op geen enkele manier bepalen of zelfs garanderen, dat er door het aanzetten van de boiler geen gevaarlijke situaties ontstaan. Er is niet bekend of die boiler een of ander probleem heeft en over de correcte werking van de inlaatcombinatie is ook niets bekend.

    Maar heel veel risico loop je denk ik niet, mits je er in elk geval zeker van bent, dat de boiler gevuld is met water. Want indien leeg, zal het veiligheidsthermostaat van de boiler al heel snel geactiveerd worden. Hoop ik dan...

    Zelf zou ik dat antieke ding vervangen door een modernere (en dan ook de inlaatcombinatie door een nieuwe vervangen, heb je meteen ook een werkende toevoerkraan), maar er zijn hier vast wel forumleden die dat totaal overbodig vinden.
     
    • Like
    Waarderingen: Cvolieboy en Dai

    Dai

    • #8
    Ik snap het, ik zal voorzichtig proberen de boiler aan tr zetten en zien wat er gaat gebeuren. Nogmaals bedankt voor je bijdrage, In ieder geval ben ik er wijzer van geworden
     

    Bademutze

    • #9
    Je meterkast is behoorlijk “ vintage “ .
     
    • Like
    Waarderingen: Dai

    Lampje45

    • #10
    Dai schreef:
    kan ik zonder bang hoeft te zijn deze boiler aanzetten om op de rode knoop te drukken? Gaat geen gevaarlijke situatie ontstaan, ondanks ik niet weet of die inlaatcombinatie (voldoend) goed werkt?
    Dat doet het zeker wel, want water is niet samenpersbaar en er is een grote kans dat de inlaatcombinatie niet meer werkt. En dan kan de boiler wel eens barsten en krijg je 50 liter heet water over je heen. Dus voor je iets begint de inlaatcombi vervangen.

    En de ravage is niet te overzien, want het water blijft stromen.
     
    • Like
    Waarderingen: Dai

    ADDave

    • #11
    Kees schreef:
    - Een installateur om het geheel aan te sluiten, want zelf mag je hier niets aan doen.
    De nieuwe wet geldt alleen voor gasverbrandingstoestellen. Dit is een boiler op elektra. Je mag hier dus wel zelf aan sleutelen, echter toch sterk af te raden als je er geen verstand van hebt. Zoals hierboven al beschreven kunnen er nog steeds ongelukken gebeuren.
     
    • Like
    Waarderingen: Dai

    Dai

    • #12
    Hallo ADDave,
    Ik zou willen dat een vakman of een gespecialiseerd bedrijf hiernaar kijk, de boiler goedkeurt of afkeurt en/of (eventueel) inlaatcombinatie vervangt, maar waar vindt je een vakman of een gespecialiseerd bedrijf die (als tijd voor hebben) nog zulke oude boilers kennen en kunnen repareren (vervangen van onderdelen) die al lang niet meer verkocht worden?
     

    Jackd

    Vaste Beantwoorder
    • #13
    Ik denk dat niemand deze boiler nog goed gaat keuren.
    Dat zal vervangen worden.

    Met een nieuwe inlaatcombinatie is het wat overdruk problemen betreft veilig.
     

    Dai

    • #14
    Hallo Jacked,
    Ik snap niet wat je bedoeld. Hoe ontstaat hoge zirgt een nieuwe inlaatcombinatie voor hoge druk problemen
     

    Lampje45

    • #15
    Op het typeplaatje staat de druk die hij aan kan.
    Als je het toch perse wilt dan zou ik de ketel gewoon met water af laten persen op 9 bar.
    Want de constructie van deze boilers is vrij simpel.

    Maar ik denk ook dat het deze test niet haalt en eigenlijk weggegooid geld is. Want hoeveel ketelsteen zal er inwendig niet in zitten die het rendement wel heel er hard naar beneden haalt?
     

    Kees

    Vaste Beantwoorder
    • #16
    ADDave schreef:
    De nieuwe wet geldt alleen voor gasverbrandingstoestellen.
    Het ging niet om een wijziging aan de boiler, maar om het toonrelais. Dat is eigendom van de netbeheerder, normaal gesproken verzegeld en daar heb je dus een installateur bij nodig om dat te vervangen.
     

    Kees

    Vaste Beantwoorder
    • #17
    Dai schreef:
    Ik zou willen dat een vakman of een gespecialiseerd bedrijf hiernaar kijk...
    Is het misschien een huurwoning?
     

    Dai

    • #18
    Het is een koopwoning
     

    Kees

    Vaste Beantwoorder
    • #19
    Dan denk ik dat het geen slechte investering zal zijn om deze oeroude boiler gewoon helemaal te (laten) vervangen door nieuw, vanzelfsprekend inclusief nieuwe inlaatcombinatie.

    Of je er dan wel of niet een dag/nacht schakeling zoals door mij in bijdrage #2 beschreven bij wilt plaatsen is jouw keuze. Absoluut noodzakelijk is het niet, want het prijsverschil tussen nachttarief/dagtarief enerzijds en één tarief anderzijds is niet meer zo groot als vroeger.

    Maar vroeg of laat zul je toch naar een slimme meter toe moeten, zeker wanneer je eventueel in de toekomst zonnepanelen gaat toepassen, hetgeen bij een boiler best wel kan schelen in energieverbruik. De groepenkast moet daartoe echter wel vervangen worden, maar die is daar toch wel heel hard aan toe!

    Met zo'n groepenkast als deze kun je eigenlijk helemaal niets wat tegenwoordig gebruikelijk is om aan apparatuur en verlichting in huis te hebben. Je zult dat, zoals ik al eerder noemde, wel moeten laten doen door een installateur met zegelrecht, want deze installatie heeft geen hoofdschakelaar en kan dus niet spanningsloos gemaakt worden.

    Ik zag bij het zoeken naar boilers en de prijzen daarvan dat er ook 'hybride' boilers bestaan. Dat zal dan een combinatie zijn van traditionele boiler en boiler gebaseerd op warmtepomp. Daar weet ik verder niets van, maar wellicht kun je er bij je zoektocht naar een vervangend apparaat mede naar kijken. Ze zijn wel een heel stuk duurder dan de traditionele boilers, zeker als je rekent dat daar ongetwijfeld een buitenunit bij nodig is...
     
    • Like
    Waarderingen: Dai

    Ronny

    Specialist Verwarming
    • #20
    Waarom zou je zeker een slimme meter moeten hebben bij zonnepanelen?
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu