Hoe pannen leggen? Wat is gebruikelijk

Boekhour

  • #1
Hoi,

We zijn bezig met het leggen van een dak, nou vraag ik mij af of we het achteraf goed hebben gedaan. Ik zie dat er een "tussenruimte" is tussen de pannen vertikaal gezien. Moeten de muldens niet precies aansluiten? (Foto 1), daar heb ik ze teruggeschoven, foto 2 is er ongeveer 1,5 tot 2 cm tussenruimte.

Foto 1:


Foto 2:


Hoe moeten ze officieel liggen? Ze liggen zoals foto 2. Als foto 1 juist is dan liggen sluiten de panlatten onderaan ook niet goed aan. Is dit een bezwaar?
 

Gerrit

  • #2
Het kan aan mij liggen, maar ik kan de foto's niet goed bekijken.
Zelf ben ik wel gezegend met mulden-pannen en die horen netjes in lijn te liggen.
Bedenk wel dat er meerdere soorten (uitvoering van de kop) zijn en meerdere fabrikaten.
Daar kan (sprak hij uit ervaring) maatverschil in zitten.
 

Boekhour

  • #3
Foto's zijn zowel op mijn laptop als pc goed te zien. Ze liggen ook op 1 lijn, echter je ziet een tussenruimte tussem de pannen verticaal gezien. Deze is overal 2 cm, terwijl ze ook strak aan elkaar zouden kunnen liggen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Ik kan de foto's ook goed zien. De situatie op foto 1 is wel te prefereren, hoewel de situatie op foto 2 volgens mij geen probleem zal geven.
Heb je al veel gelegd? Zo niet, dan kan je nu beter even je werk opnieuw doen in plaats van de komende jaren naar je dak te kijken en te denken"het had toch strakker gekund".
 

Pepjo

  • #5
Dan dien je ook de panlatten te herleggen...
 

Boekhour

  • #6
Pepjo schreef:
Dan dien je ook de panlatten te herleggen...
Ja inderdaad aangezien de pannen van de onderkantaf niet meer strak erop aansluiten. Liggen de pannen "vrij"als het ware.
 

Fiesiekus

  • #7
Een beetje speling mag wel tegen breuk; de pannen moeten een beetje kunnen meebewegen. Maar 2 cm is wel veel; < 1 cm is al genoeg; dat heb ik bij Neroma pannen gedaan.
 

Boekhour

  • #8
Is het een bezwaar dat de panlatten niet meer aansluiten op de nokkels achterop
 

Fiesiekus

  • #9
De pannen zullen dan weer (na verloop van tijd) naar beneden schuiven zodat je niets bent opgeschoten. De panlatten zijn er voor de pannen; niet andersom.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Wanneer ze mooi strak in de uitholling van de onderliggende pannen liggen is er niets aan de hand en kunnen ze blijven liggen.
De nokken moeten wel goed tegen de panlatten liggen.
De pannen op de bovenste foto zijn slecht afgewerkt, ik vermoed dat u pannen van twee fabrikanten heeft liggen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11
Als ik het goed begrijp steunen de pannen meer op elkaar dan dat ze achter de panlatten rusten. Dat zou ik toch wel veranderen (en inderdaad de panlatten verleggen).
 

Boekhour

  • #12
Nee niet precies. De pannen liggen strak achter de panlatten, maar dan zit er vertikaal gezien een tussenruimte van 1-2 cm (zie foto). Als ik ze naar elkaar toeschuif dan verdwijnt de tussenruimte, maar dan liggen ze niet meer strak achter de panlatten. Ben bang dat de boel eraf gaat en opnieuw doen. gaat om 130 dus niet heel veel.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #13
OK, duidelijk. Maar lijkt me een goed besluit, je ergert je veel langer aan het feit dat het mooier had gekund dan dat je bezig bent om het opnieuw te doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu