Dakpannen reinigen.

Aristonos

  • #1
Ik heb vandaag wat mos verwijderd van de dakpannen. Kan ik wel bij via de uitbouw en dan met een staalborstel aan een telescoop steel. Er zijn ook plekken waar het echt groen is, en je groene sporen naar beneden ziet komen. Kan ik dat insproeien met groene aanslag verwijderaar ? Ik haal de bolletjes mos weg, omdat ik hier en daar lees dat dit vocht vast houd, en bij vorst scheuren kan veroorzaken.Dak ligt op het noorden. De dakpannen zijn sneldek uit 1987 ongeveer. De hele buurt ligt er vol mee. 2 jaar terug heb ik de panlatten laten vervangen en meteen dampfolie er onder, aan één kant van het dak, en er is met panhaken gewerkt. De andere kant ligt op het zuiden, dus veel meer zon. Gaan die dakpannen nog een tijdje mee ? Zo nee, dan moeten hele wijken hier nieuwe dakens krijgen. Maar hoe kan ik het onderhouden en schoonmaken ? In de winter is het vrijwel continue nat dat dak. verder geen lekkages of zo..
 

De Bob

  • #2
Hallo
Met een hogedruk spuit ??
 

Aristonos

  • #3
Nee plantensproeier, groene aanslag verwijderaar met water gemengd. Ik gebruik geen hogedrukspuit. Ook niet voor de tuintegels. Wordt ten zeerste afgeraden., Dan zou je er de beschermlaag afspuiten.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Er zijn algenverwijderaars waar het best goed mee gaat, maar dan moeten grote stukken mos er idd eerst af. Het effect is op termijn meestal beperkt, zeker bij een dak op noorden omdat er weinig zon is en de algen en mos snel terug zijn. Met hogedrukspuit ruw je de pannen op, waardoor nieuwe algen en mossen nog beter hechten. Daarom combineren ze dat vaak met impregneren, dan heb je er wat langer plezier van.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Hogedruk kan, maar daarmee spuit je inderdaad meteen ook een paar jaar van de levensduur van de pannen weg.
Kan wel als je zo daarna goed impregneert of nog beter coat (verft)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Zijn dat nog pannen van de eerste serie met de bolletjes erop, die je de eerste 20 jaar uit je goot geschept hebt?
Dan zeker geen hoge drukspuit gebruiken.
Borstelen en daarna impregneren kan, maar niets doen ook.
 

De Bob

  • #7
Een staalborstel maakt meer schade, hoge druk op afstand, niet 2 cm er bovenop , maar dat is lochies
Het is een kwestie van sop erop, in laten weken, en veel spoelen.
Er zijn ook borstels voor deze spuiten, met verleng lanzen.
 
Laatst bewerkt:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
sneldekkers worden na verloop van tijd poreus met als gevolg vochtintreding en dus mos en algengroei, na verloop van tijd kan het zelfs zijn dat de pannen bij vorst hierdoor scheuren.
Hier in de omgeving is de woningbouw waar veel van deze pannen zijn toegepast in die jaren bezig om de daken te renoveren en de pannen te vervangen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
2 jaar geleden zijn de pannen eraf geweest bij het aanbrengen van het onderdak.
Zijn er toen veel pannen gebroken of beschadigd?
Bij nee, dan zijn ze nog hard.
 

Aristonos

  • #10
Nee er zijn echt niet veel pannen kapot gegaan bij het vervangen van de panlatten. Die latten waren wel hier en daar doorgehangen. Daarom liet ik het samen met de naaste buur doen, en meteen folie.Oh , ja om de zoveel pannen ook panhaken. Dat hadden we ook nog niet. Maar ik kwam een speciale dakpan en gevelreiniger tegen. Onschadelijk voor dakpannen. Als je googled op dakpan &gevelreiniger dan vind je het. Hier een label zonder fabrikant ivm ongewenste reclame.
Screen Shot 03-27-24 at 09.20 AM.PNG
 

Aristonos

  • #11
Het ligt er zo bij. Met een ladder kan ik het platte dak op. De andere kant van het huis kan ik helemaal niks doen, dat ligt op het zuiden, is de voorkant, en is met zonnepanelen, en niet zo heel schuin en zonder plat dak waar ik op kan. Vooral dat groene wil ik weg hebben. Juist die sector, daar zijn nieuwe pannen gebruikt. Ik heb beneden, bij dat grote dakraam, al een beetje Groene aanslagreiniger gebruikt uit een grote winkelketen. Dat heeft al wel een beetje geholpen. Misschien is dat ook wel gewoon goed, want staat ook er op dat het voor dakpannen is.
Dit is dat speciale spul van het plaatje. Benieuwd wat dakspecialisten er hier van vinden, en of er ervaringen zijn met daken zo schoon te maken.

STAP 1: verdun het concentraat met water

Verdun 1 liter concentraat dakpannen en gevelreiniger met 10 liter water en giet het in een druksproeier of vernevelaar. Bij een middelmatige groenaanslag op het dak of de gevel bewerk je met 1 liter een gemiddeld oppervlak tot 15 m².

STAP 2: vernevel op een zonnige, droge dag

Start met het reinigen van je dakpannen of gevel tijdens een droge periode. Hou er ook rekening mee dat het 48 uur droog moet blijven nadat je het product hebt aangebracht.

STAP 3: dak afspoelen met water

Nadat je het product hebt aangebracht zal het mos na enkele dagen zwart kleuren en afsterven. Na 48 uur kan je het oppervlak gewoon afspoelen met water zonder te schrobben! Een regenbui kan het werk ook voor jou doen.

Specificaties:
  • Geschikt voor alle soorten dakpannen en gevels
  • Concentraat (groene aanslagreiniger)
  • Inhoud: 5 liter
  • Verdunnen: 1L op 10L water

20240327_093348.jpg
 
Laatst bewerkt:

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ik heb zelf wel eens een biologisch middel op basis van enzymen gebruikt dat werkt tegen algen en atmosferische vervuiling op het dak en andere oppervlakken (ik denk dat je het vindt op google). Gewoon opspuiten en laten inwerken. Kan ook met een zachte borstel. Eventueel na een paar dagen nog een keer spuiten. Geen schadelijke chemische rommel of hogedruk nodig. Aanvankelijk zie je geen verbetering, dat komt pas na een aantal dagen als de enzymen gaan werken en na een paar weken is het nog beter. Ik heb het op hardsteen, baksteen, betonpannen en trespa wel eens gebruikt, resultaat boven verwachting en bleef ook een paar jaar mooi. Hou er rekening mee dat bij een dak op het noorden je het al gauw elke 3-4 jaar moet herhalen als de pannen wat ruwer en ouder zijn om het mooi te houden. Als ik het dak op de foto zie, dan moet dat echt zeer veel beter worden.
Edit: denk eraan dikke plakken mos eerst te verwijderen, maar die zie ik al niet veel.
 

Aristonos

  • #13
Oke, ik denk dus dat jouw middeltje hetzelfde is als wat ik gevonden heb, van dat plaatje. Je mag het me ook via PB laten weten./ Straks met droge periode even besproeien. Er staat dat het voor dakpannen is. Dus moet kunnen. Nee inderdaad wil ik niet aan een hogedrukspuit.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #14
Zal het je laten weten, het is tegen de forumregels om specifieke producten te promoten.
 

Aristonos

  • #15
@Edwinnn Dat middeltje is inderdaad wat ik zoek. Bedankt voor het advies.
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu