Dakpannen leggen

Coupe1974

 • #1
Hoi ik ga wil gaan beginnen met dakpannen leggen maar ik heb een paar vraagjes
aller eerst heb ik dakpannen van braas grijs beton buiten maat is 33x41,5
en er zijn eindpannen bij

1 hoe ver van de punt kan ik beginnen met de panlat te leggen

2 hoe reken ik de breedte uit schuur is 7 meter breed ik heb de osb platen iets over laten steken die staat nu op 7meter 15 centimeter

3 kan ik beter aan de zijkant beginnen met leggen of wat je wel eens ziet in het midden ?

ik hoop dat iemend een antwoord heeft op deze vragen en tips zijn welkom

bvd bas
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Bedoel je met eindpannen hoekvorsten of nokvorsten?

  1 Zo dicht bij de punt dat je de overblijvende kier met een loodslab kan dichtleggen en de nokvorsten er goed oppassen, kwestie van een beetje uitproberen.

  2 Zet even een panlat vast op 50cm van de onderzijde en leg er een volle rij pannen op, ondersteun de onderzijde van de pannen met een 2e panlat zodat ze vlak liggen en niet opwippen. Begin met een eventuele hoekvorst. Doe dit zorgvuldig, hiermee kan je bepalen hoeveel je over houdt, en de uiteindelijke maat bepalen. Ook kan je vaststellen of je ze een beetje ruim of krap moet leggen om geod uit te komen. De meeste pannen hebben altijd iets speelruimte zodat je per pan een paar mm kan compenseren.

  3 Als er verder geen dakramen inliggen zou ik gewoon rechtsonder beginnen en linksboven eindigen.

  tip: gebruik eventueel een dampopen folie, vervolgens tengels en daarna panlaten. Meet van bovenaf de panlatten uit aan beide zijden (waterpas) en gebruik een skimlijn om de panlatten over de breedte uit te zetten. Of maak een afstandslatje die je gebruikt om de panlatten evenwijdig tov elkaar te plaatsen.
  Begin met de onderste panlat te zetten (doet dit secuur) en werk naar boven. Gebruik een pneumatische tacker om de panlatten vast te zetten.

  Bij het leggen zet je eerst het dak vol met stapels pannen 1 op de zijkant laat je steunen tege een panlat en je legt er 8 boven op, op iedere ruime vierkante meter zet je zo'n stapel en daarna ga je leggen.

  Succes.
   

  Fiesiekus

  • #3
  De onderkant van de onderste rij pannen wordt wel eens ondersteund door een panlat op z'n kant. Daarmee voorkom je dat het lijkt alsof de onderste rij geknikt in de goot hangt.

  Verder, als met meerdere bent (?) iedereen een afstandsstokje geven en dat op een paar punten tussen de panlatten steken en de panlatten dan vasthameren; zie Frank's verhaal.

  Onder de dakvorsten heb ik wel eens ondervorsten (i.p.v. lood) geplaatst; soort plastic flappen. Ze dichten de kieren tussen bovenste rij pannen en vorsten af maar laten een beetje ventilatie door voor onder de pannen&vorsten.

  Leuke klus.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Het is belangrijk aan beide dakkanten ongeveer evenveel pannen te leggen, dit i.v.m. het gewicht van de pannen die de dakconstructie uit z'n fatsoen kan drukken.
   

  Coupe1974

  • #5
  Hoi thnx voor de tips ik ben weer wat wijzer geworden
  en nu kan ik weer verder

  alleen de dampopen folie wil ik deze week erop leggen maar het regent veel gaat de regen niet door de dampopen folie heen als ik het nu leg ?

  mvg bas
   

  Fiesiekus

  • #6
  Neen, dat is juist de truc van dam-pop-en-folie; regenwater kan niet naar binnen, waterdamp wel naar buiten.
   

  Coupe1974

  • #7
  Oke ik ben voorlopig helemaal ingelicht
  thnx all :D

  mvg bas
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu