Dakpannen leggen na schoorsteen verwijdering

A

Anonymous

Gast
 • #1
Ik wil het schoorsteenkanaal verwijderen aangezien dit ons veel ruimte zal opleveren. De schoorsteen zit halverwege het dak en we hebben de juiste pannen over dus volgens mij moet ik dit zelf wel kunnen opknappen.

Alleen hoe begin ik met leggen als de schoorsteen weg is?
Ik neem aan eerst het gat dichten met hout?

Alvast bedankt voor goede tips!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • A

  Anonymous

  Gast
  • #2
  Hallo Mirjam,

  Kijk in iedergeval uit bij het afbreken van de schoorsteen.

  Van bovenaf slopen, als je van onderaf begint heb je kans dat de schoorsteen naar beneden komt met een hoop ellende. Eerst het gat met hout dichtmaken en panlatten aanbrengen.

  Ik weet niet of er nog een ventilatie folie op het dak ligt anders eerst de folie aan brengen en dan de panlatten. Nu vanaf de onderzijde van het ontstane "gat "de pannen er in leggen en bij de bovenste rij de daar boven liggende pannen optillen en de nieuwe pannen er onder schuiven.

  Het is even werk maar het knapt wel op. Let wel even op als je de muur gaat behandelen waar de schoorsteen tegen heeft gestaan, moet je hem wel voorbehandelen met een isolatie middel, want anders blijft hij doorslaan (zwarte plekken op de muur).

  Succes gewenst.
   
  A

  Anonymous

  Gast
  • #3
  Hallo Jan, bedankt voor je reactie, krijg er al echt zin in!

  Nog 1 vraag, over die panlatten. Deze latten zijn dus zo lang als het onstane gat is?

  We hoeven niet eerst de latten (die in het verlengde liggen) eruit te halen zodat je 1 doorlopende lat hebt?
   
  A

  Anonymous

  Gast
  • #4
  Hoi Mirjam,

  Ik ben nog wat vergeten.

  Voor dat de panlatten er op gaan moet je natuurlijk eerst de tengels maken, dat zijn de vertikale latten waarop de panlatten komen. Doe je dit niet liggen de panlatten te laag en ontstaat er een deuk in je dak.

  Je kan de panlatten er gewoon tussen leggen en doormiddel van een stukje panlat onder de "las" aan elkaar bevestigen als dat nodig is. Dat hangt weer af of het laatste stuk, wat los hangt, erg lang is. Het mag niet doorbuigen onder het gewicht van de dakpan.

  Ik hoop dat het duidelijk is, het is soms moeilijk uitleggen. Zelf weet je hoe het moet en is het eenvoudig maar voor een ander mag je niets vergeten. Wees vooral voorzichtig op het dak.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu